Kikapcs

Pénteken lilában fog tündökölni a Dóm Szegeden

Minden évben november 17-én, a hit és remény lila színét öltve tisztelgünk azok előtt a pici hősök előtt, akik ideje korán érkeztek erre a világra, és nagy csatát kell hogy megvívjanak rögtön a születésük után, mire szüleik szerető, ölelő karjaiban érezhetik az otthon melegét. A Koraszülöttek Világnapja alkalmából így lilába öltözik a Fogadalmi templom, valamint az SZTE Rektori Hivatala is Szegeden.

Magyarországon a statisztikák szerint minden tizedik gyermek koraszülöttként látja meg a világot. Erre a sokakat és sokszor sokáig érintő körülményre hívják fel a figyelmet a világnap rendezvényei. A koraszülöttek világnapjának színe a lila: a legkisebbek élniakarásának tiszteletére az érintett intézmények és a rendezvények helyszínei mind lilába borulnak. Ezen a napon számos szervezet készül látványos, és főként figyelemfelkeltő attrakcióval. Szegeden a Korábban Érkeztem Alapítvány is készül, melyhez a Dóm is csatlakozik, lilában fog tündökölni. Mellette az SZTE Rektori Hivatala és az ART Hotel is lila színeket szokott ölteni. Mint kiderült, idén a Dómot 17 órakor festik lilára.

LILA LUFIS SÉTA IS LESZ

2023. november 17-én, 17 órakor kezdődik a Lila Lufis Séta Szegeden, a Koraszülöttek Világnapja alkalmából – írja a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat. Mint kiderült, nem csak séta, hanem oktatás is lesz, ahol azt tudhatják meg a részvevők, hogy hogyan kell újraéleszteni egy csecsemőt vagy kisgyermeket. “Szakápolóink a speciális újraéleszthető babán megmutatják, begyakoroltatják, hogy szükség esetén mit kell tenni, ha a kisbaba nem lélegzik, és hogy hogyan kell életben tartani ameddig az orvos és a mentő megérkezik. Ezen a rövid tanfolyamon is a sétát követően, a Tábor utcai központunkba visszaérkezve lehet részt venni. A részvétel ingyenes csak annyit kérnek, hogy 17 órától sétáljon mindenki velük” – hangsúlyozták.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb