Közélet

Az önkormányzat változtatási tilalmat rendelt volna el a Szent Gellért Fórum melletti erdős területen, ám a kormány beelőzte a Magyar Közlönnyel

Mint tegnap megírtuk, áll a bál a Szent Gellért Fórum mellé építendő egyházi iskola körül. A város keresztbe tenne a dolognak, egy előterjesztés szerint 3 évre változtatási tilalmat rendelnének el a területre akkor is, ha más területeken pótolnák az építkezés miatt kivágott famennyiséget. Nos, nagyon úgy fest, hogy a kormány beelőzte őket, hiszen az éjjel kijött Magyar Közlönyben azt írják, hogy a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnál az ingatlanok tekintetében változtatási tilalom nem alkalmazható.

A történet dióhéjban egyébként annyi, hogy egy hónapja hat hektár erdőt ajándékozott a Szeged-Csanádi Egyházmegyének a kormány, hogy annak helyén egy új, egyházi iskolát építsenek Szegeden, a Szent Gellért Fórum mellett. Ezt követően a Momentum “Akadályozzuk meg a szegedi erdőirtást!” címmel aláírásgyűjtő kampányt kezdett a Kárász utcán, Mihálik Edvin vezényletével.

VÁLTOZTATÁSI TILALMAT RENDELNÉNEK EL

Mint kiderült, nem fulladt ki a történet az aláírásgyűjtéssel, hiszen a mai közgyűlésen tárgyalták volna azt az előterjesztést, mely szerint 3 évre változtatási tilalmat rendelnének el a területre, annak dacára, hogy a legutóbbi egyeztetésen elhangzott: az erdő egy része megmaradna, más területeken pedig pótolnák az itt kivágott famennyiséget, sőt akár több fát is ültetnek, mint amennyit kivágnának.

NEM ALKALMAZHATÓ A VÁLTOZTATÁSI TILALOM

A közgyűlést azonban beelőzte a Magyar Közlöny. Ebbe a kormány kimondja: “A Szeged-Csanádi Egyházmegye beruházásaival összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról szóló 90/2018. (IV. 25.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki: „(3) Az (1) bekezdés szerinti ingatlanok tekintetében változtatási tilalom nem alkalmazható.”

Tehát, az önkormányzat nem rendelhet el változtatási tilalmat a területen. Az Orbán Viktor által jegyzett rendelet már csütörtökön este 23 órakor hatályba is lépett.

MA KÖZGYŰLÉS

Ma délelőtt 9 órakor kezdődik a közgyűlés Szegeden. A napirendek között szerepelnek településrendezési és településfejlesztési döntések, az ügyfélfogadási rend jóváhagyása, az igazgatási szünet elrendelése, a helyi választási bizottság tagjainak és póttagjainak választása. A képviselők zárt ülésen döntenek majd a Szeged Kultúrájáért díj átadásáról is.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb