Közélet

Áll a bál a Szent Gellért Fórum mellé építendő egyházi iskola körül: a város keresztbe tenne a dolognak, akkor is, ha más területeken pótolnák az építkezés miatt kivágott famennyiséget

Hat hektár erdőt ajándékoz a Szeged-Csanádi Egyházmegyének a kormány, hogy annak helyén egy új, egyházi iskolát építsenek – robbant a hír egy hónapja, amelyet követően a Momentum “Akadályozzuk meg a szegedi erdőirtást!” címmel aláírásgyűjtő kampányt kezdett a Kárász utcán, Mihálik Edvin vezényletével. Pénteken érkezik a soron következő szegedi közgyűlés, amelyen parázs viták várhatóak a témában, már csak azért is, mert egy előterjesztés szerint 3 évre változtatási tilalmat rendelnének el a területre, annak dacára, hogy a legutóbbi egyeztetésen elhangzott: az erdő egy része megmaradna, más területeken pedig pótolnák az itt kivágott famennyiséget, sőt akár több fát is ültetnek, mint amennyit kivágnának.

KATOLIKUS ISKOLÁT ÉPÍTENÉNEK A SZENT GELLÉRT FÓRUM MELLÉ, A MOMENTUM KIAKADT

Az október 18-án kiadott Magyar Közlönyben jelent meg egy kormányrendelet, amely értelmében “oktatási feladatainak ellátásának elősegítése érdekében” az állam ingyenesen ingatlant ad át a Szeged-Csanádi Egyházmegyének. Mint akkor megírtuk, katolikus általános iskolát és gimnáziumot létesítenének azon a területen, amelyen jelenleg nagyjából hat hektár erdő van, a Szent Gellért Fórum mellett.

Ahogy megjelent a rendelet, már érkezett is a városházi reakció:

a szegedi Momentum – Mihálik Edvin vezényletével – közterületi kampányt indított,

mondván, hogy az erdő része a várost körülvevő zöld gyűrűnek, ami a szegedieket védi a szálló portól.

A VÁROSVEZETÉS HÁROM ÉVRE RENDELNE EL VÁLTOZTATÁSI TILALMAT A TERÜLETRE

A Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi bizottság oldalára a mai napon felkerült egy előterjesztés, amely 3 évre változtatási tilalmat rendelne el az adott területre, megakadályozva erre az időszakra a fák kivágását, egyben az iskola kivitelezését. 

A dokumentum IDE kattintva tölthető le, a terület a legjobban a 16. oldalon látható.

A KÁLLAY LIGETBEN RENDBEN VAN A FAKIVÁGÁS, AZ ISKOLA HELYÉN NINCS

Szeged városvezetése tehát ragaszkodik az erdőhöz, bár nemrég egy másik városrészben (az újszegedi Kállay Ligetben) épp maga vágatott ki fákat és sorolt át egy erdőterületet lakossági felhasználásúnak. Az érintett területen – amely egyébként nem az önkormányzat területe, plusz a DALERD kivágásra ítélt erdőként sorolta be – tehát nem engedi a Botka László vezette önkormányzat a fakivágást, míg a sajátján éppen megejti azt.

ANNYI FÁT ÜLTETNÉNEK MÁSHOVÁ, AMENNYIT MOST KIVÁGNAK

Az aggályok miatt egy nem sajtónyilvános egyeztető ülés is lezajlott, amelyen felvetették a felek, hogy tervmódosítással

az erdő egy része megmaradna, más területeken pedig pótolnák az itt kivágott famennyiséget, sőt akár több fát is ültetnek, mint amennyit kivágnának.

Így az iskola is megvalósulhatna, és nagyobb, jobb minőségű zöld felület születne Szegeden. A forrásaink szerint pozitív hangulatban, Nagy Sándor alpolgármester részvételével lezajlott egyeztetés ellenére mégis aláírásgyűjtést szervezett a Momentum, közben pedig az alpolgármester elkészítette a fent említett közgyűlési anyagot.  

Az ügyben az egyház és a kormánypárt eddig nem szólalt meg, a szegedi városvezetés viszont napok óta teljes erővel kampányol, politikai ügyet csinálva a dologból. A holnapi közgyűlésen szavazni fognak az előterjesztésről, mi pedig arra tippelünk, erőteljes vitákat fog hozni a téma. A fejleményekkel pénteken, napközben érkezünk majd.


Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb