Közélet

Díjátadóval nyitotta meg a XXIX. Szent-Györgyi Albert Napokat az SZTE

A Szegedi Tudományegyetem központi ünnepségén megnyitották a XXIX. Szent-Györgyi Albert Napok rendezvénysorozatát. Az egyetem orvosi és egészségtudományi karainak és klinikai központjának közös ünnepén az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar, Fogorvostudományi Kar, Gyógyszerésztudományi Kar, Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar dékánjai, valamint az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke értékelte az elmúlt év teljesítményét, valamint átnyújtották a betegellátás, az oktatás és a kutatás területén kiváló eredményeket elért dolgozók díjait.

A Szegedi Tudományegyetem orvosi és egészségtudományi ünnepén az SZTE Rektori Hivatal dísztermében ünnepi tanácsülésen nyitották meg az egyetemen novemberben hagyományos Szent-Györgyi Albert Napokat.

AZ EGYETEM MA IS SZENT-GYÖRGYI ALBERT SZELLEMISÉGÉT KÖVETI

Dr. Rovó László egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem rektora köszöntőjében arról beszélt, hogy az egyetem vezetése Szent-Györgyi Albert 1940-41-ben rektorként megfogalmazott céljait követi. Ezek a célok a rektori tárgyalóban is ott függenek a falon: az egyetem számára a tudás gyarapítását és terjesztését tűzik ki, oktatói számára azt, hogy a legjobb hallgatókból kineveljék utódjaikat, és az egyetemet a szakemberek képzésére szentelt szellemi központtá tegyék. Szent-Györgyi Albert 10 éves szegedi munkájának sokat köszönhet az egyetem, erre épülhetett az a tudatos fejlesztés is, amely Dr. Rovó László szerint az elmúlt éveket jellemezte.

A 29. Szent-Györgyi Albert Napokra az egyetemhez Karikó Katalin révén már egy második Nobel-díj is kapcsolódik, Banga Ilonáról pedig, aki szintén Nobel-díjas kutató lehetett volna, ha nem tör ki a második világháború, kedden nevezik el az SZTE új orvosi és egészségtudományi képzési központját, mondta a rektor.

A RÉGIÓNKBAN NŐTT A BETEGBIZTONSÁG

Dr. Lengyel Csaba egyetemi tanár, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke beszédében azt emelte ki, hogy a nyáron végrehajtott megyei integráció következtében a szentesi Bugyi István Kórház, a deszki Mellkasi Betegségek Kórháza, a megyei védőnői hálózat is a klinikai központhoz került. Az integráció eredményeként másfélszeresére nőtt a klinikai központ dolgozói létszáma és ágyszáma. Egy hónap állt a rendelkezésre, hogy az integráció jogi, igazgatási és műszaki feladatait lebonyolítsák, ezt sikerrel hajtották végre. Ennek eredményeként a régióban nőtt a betegbiztonság, optimalizálódtak a betegutak és minden szinten a legmagasabb betegellátást tudják biztosítani az itt élőknek.

ÚJ ÉPÜLETSZÁRNY ÜNNEPÉLYES ÁTADÁSÁRA IS SOR KERÜL A SZENT-GYÖRGYI NAPOK KERETÉBEN

Dr. Lengyel Csaba az eredmények között kiemelte, hogy 2022 decemberében 108 ággyal megkezdte működését a Purjesz Béla nevét viselő Infektológiai Klinikai és Oktatási Központ. Aláhúzta, hogy a SZAKK stratégiai célkitűzése gyermekgyógyászati ellátás 21. századi infrastruktúrájának kialakítása, és ezáltal az is, hogy a Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ a gyógyítás, az oktatás és a kutatás területén is kiválósági központtá váljon. Ennek során az integrált gyermek- és ifjúságpszichiátriai ellátás centrumát biztosító új, 2500 négyzetméteres épületszárny kialakítása és műszaki átadása már megtörtént, és november 23-án a Szent-Györgyi Albert Napok keretében ünnepélyes átadása is megtörténik. Megszületett az SZTE SZAKK Kardiometabolikus Rehabilitációs Osztálya is, amelynek működésével párhuzamosan a WHO egészségügyi világszervezet megbízta az intézményt egy hatékony finanszírozási modell kidolgozására.

30 EZER ÁPOLÓ HIÁNYZIK AZ ELLÁTÓRENDSZERBŐL

Dr. Tálosiné Dr. Tóth-Molnár Edit egyetemi tanár, az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar dékánja az egészségügyi felsőoktatást stratégiai területnek nevezte, amely alapvetően meghatározza az ország egészségügyi ellátását. A sikerek mellett ez megoldandó feladatokat is jelent: jelenleg 30.000 ápoló hiányzik az ellátórendszerből, pedig magasan képzett ápolók, szakasszisztensek, mentőtisztek, szülésznők, műtőssegédek nélkül nincs egészségügyi ellátás. Ezen kívül a telemedicinális és mesterséges intelligenciára alapuló technológiák is erre nyitott, képzett szakembereket kívánnak. Dr. Tálosiné Dr. Tóth-Molnár Edit kihívásokra adott reakcióként nevezte meg, hogy a kar képzési portfólióját az egészségügyi rendszer kihívásainak megfelelően bővítik és a következő két tanévben lépcsőzetesen új mesterszakokat vezetnek be, ezeknek akkreditációs munkáját 2023 szeptemberében elkezdték.

A XXIX. Szent-Györgyi Albert Napok november 21-én 11 órától a Banga Ilona Egészségtudományi Képzési Központ névadó ünnepségével folytatódik.

A díjazottak névsorát IDE kattintva éred el.

Forrás és fotó: SZTE

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb