Smart Szeged

Élelmiszeripari gigaberuházások: új csirkevágóhidat hoznak létre Szentesen és felgyorsítják a szegedi új szalámiüzem kivitelezését is

Szegeden a Pick, Szentesen pedig a Hungerit fejleszt a közeljövőben, a Bonafarm Csoport jelentős beruházásokra készül térségünkben. Új csirkevágóhidat hoznak létre Szentesen, és felgyorsítják a szegedi új, központi szalámiüzem kivitelezését is.

A 2023-as esztendő ugyan nem fog szép mérlegeredményeket mutatni az élelmiszeripari cégek többségében, s még kevéssé látszanak a kilábalás jelei az ágazatban, ám 2024-re a gazdasági környezet javulása esetén már lehet reménykedni abban, hogy az élelmiszer-ipari vállalkozások számára is kedvezőbb lesz a környezet – erről az Agrárszektor online szakportálnak adott interjújában beszélt Éder Tamás, a Csányi Sándor-féle Bonafarm Zrt. vállalati kapcsolatok és kommunikációs igazgatója.

JELENTŐS BERUHÁZÁSOKRA KÉSZÜLNEK

Az országos sajtóban csak Csányi Sándor jobbkezeként emlegetett szakember kitért arra is, hogy a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari vállalkozásokat (köztük a sertéságazatban érdekelt Pick Szeged Zrt.-t és a baromfiágazat húzónevét, a Hungerit Zrt.-t) összefogó Bonafarm Csoport jelentős beruházásokra készül térségünkben. Szegeden és Szentesen is új, munkahelyteremtő beruházásokat valósítanak meg.

„Rendkívül nehéz időszakban vagyunk, és úgy látjuk, hogy ez az év eddig olyan volt, amikor a legtöbb oldalról érte valamiféle negatív hatás az ágazatot, mert nemcsak a fogyasztás csökkent, hanem egyéb terheket is kaptunk. Például a baromfiinfluenza idén is súlyos problémákat hozott a feldolgozóvállalatunk számára, hiszen alapanyaghiánnyal találtuk magunkat szembe. De minden nehézség ellenére dolgozunk az elmúlt évek során meghatározott fejlesztési elképzeléseink megvalósításán” – vázolta Éder Tamás, hogy a megpróbáltatások ellenére a Bonafarm Csoport komoly fejlesztésekben gondolkodik már a közeljövőben.

ÚJ CSIRKEVÁGÓHIDAT HOZNAK LÉTRE SZENTESEN

Mint ismertette: Szentesen, a Hungeritnél egy új csirkevágóhidat hoznak létre a következő években, és ha minden jól megy, 2024-ben már meg is történnek az első kapavágások. Felgyorsítják a Szegedre tervezett új, központi szalámiüzem előkészítését is. „Évek óta áll előkészítés alatt egy új szalámiüzem építése Szegeden a Pick mostani központi telephelyén, és terveink szerint belátható időn belül elkezdjük a kivitelezést” – szögezte le Éder Tamás, ami azért érdekes, mert elvileg már tavaly elkezdték az építkezést.

MAKÓ IS LÉPÉST TART, ÉS SZEGEDRE JÖHET A BYD IS

A Promenad24 megjegyzi, hogy mindez azt jelenti, hogy térségünkben számos kiemelt jelentőségű, munkahelyteremtő ipari nagyberuházás indul el az idei évben vagy jövőre, kedvezőek lehetnek a munkaerő-piaci kilátások. A Hungerit szentesi csirkevágóhídja és a Pick szegedi szalámiüzeme mellett Makó is lépést tart, a város egyre bővülő és korszerűsödő ipari parkjában 30 milliárdos fejlesztés keretében építi fel élelmiszer-ipari csomagolást gyártó üzemét a kínai csúcsvállalathoz, a COFCO-hoz tartozó Benepack. Mindezek mellett Szegedre tart a világ vezető elektromosautó-gyártója, a kínai Teslaként emlegetett BYD.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb