Közélet

Jövőre megváltozhat a gyermekesek szabadságolása

Három kereszténydemokrata képviselő a munka és a család közötti összhang miatt módosítaná a gyermekesek szabadságolására vonatkozó törvényt. A törvényjavaslatot Nacsa Lőrinc, Simicskó István és Hollik István jegyzi, tudta meg az Index.

A javaslat alapján a pótszabadságot és a szülői szabadságot a munkaadó a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban adja ki, de az erre vonatkozó igényt a munkavállalónak legalább tizenöt nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenie – szúrta ki a 24.hu.

KORÁBBAN NEM TARTALMAZTA A 15 NAPOS HATÁRIDŐT

A törvény szabadság kiadásáról szóló, módosítani kívánt része eddig így szólt: “a munkáltató a szülői szabadságot a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban adja ki”, vagyis az nem tartalmazta a 15 napos határidőt.

Ez azt jelenti, hogy:

  • egy gyermek után továbbra is kettő,
  • két gyermek után négy,
  • több gyermek után hét nap pótszabadság jár majd.

Az sem változik, hogy a pótszabadság fogyatékos gyermekenként két nappal nő.

JANUÁR ELSEJÉTŐL LÉPTETNÉK ÉLETBE

A KDNP képviselői január 1-jétől léptetnék hatályba a módosítást. Indoklásuk szerint gyermekek után járó pótszabadságot a munkáltató a munkavállaló által megjelölt időpontban köteles kiadni, ám továbbra érvényes szabály, amely szerint a munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdek, a működését közvetlenül, súlyosan érintő ok esetén a pótszabadság kiadását legfeljebb hatvan nappal elhalaszthatja, a megkezdett pótszabadságot megszakíthatja.

Forrás: 24.hu/index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb