Közélet

A háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi körzetek átrajzolására készül a kormány

A háziorvosi, házi gyermekorvosi, fogorvosi körzetek átszabását, újak létrehozását, meglévők megszüntetését lehetővé tevő belügyminiszteri rendelet jelent meg szerda este a Magyar Közlönyben – számolt be az Infostart.

Az új szabályozás szerint együttesen „alapellátási körzeteknek” nevezett területeket a praxiskezelő módosíthatja a jövőben, továbbá megszüntethetők lesznek a tartósan, azaz 6 hónapnál régebb óta betöltetlen körzetek. Ezeket a továbbiakban az érintett alapellátási körzettel határos körzethez lehet csatolni, vagy „eloszthatják” több szomszédos körzet között.

2027 DECEMBERIG ALAKÍTJÁK KI AZ ÚJ KÖRZETEKET

Azt is megvizsgálják majd, hogy a körzetek megfelelnek-e a jogszabályi feltételeknek, az önkormányzatok gondoskodtak-e a betöltetlen praxisok esetén helyettesítésről, és azt milyen feltételekkel látja el valaki – taglalja a cikk. A vonatkozó nyilvántartási adatokat 2023 végéig gyűjtik be, majd ezek alapján alakítják ki az új körzethatárokat 2027. december 31-ig. Átalakítás esetén egyeztetni fognak az önkormányzatokkal is.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb