Mindenmás

Meteorológiai hullámvasútra ül a következő napokban az ország! Mutatjuk a részleteket

Készüljetek, mert a tél igaz későn jött, de nem mondott le rólunk! A hétvége igazi meteorológiai hullámvasút lesz: szél, záporok, sőt, hózáporok is várhatók. Itt az ideje elővenni a meleg kabátokat és a sálakat, mert a hidegfront nem kímél senkit!

Szombaton a napos és felhősebb időszakok váltakoznak majd. A felhőátvonulásokból futó záporok, hózáporok is kialakulhatnak. Néhol még az ég is megdörrenhet, ami mondjuk igen furcsa így november végén! Az északi-északnyugati szél sokfelé élénk, erős, helyenként viharos lesz. Délutánra 2 és 7 fok közötti hőmérsékletre számíthatunk.

Vasárnap a gomolyfelhők időnként zavarhatják a napsütést, és ismét kialakulhatnak futó hózáporok, graupel záporok. Az északnyugati szél élénk, erős, néhol viharos lesz. Reggel -8 és -1 fok közötti hőmérsékletre, napközben pedig 0-5 fokra készüljünk. Hétfőn a felhőzet egyre vastagabb lesz, délután a déli tájakon kisebb eső is eshet, északkeleten pedig elszórtan hózáporokra lehet számítani.

VEZESS EXTRA ÓVATOSAN!

A változékony időjárás miatt különösen óvatosnak kell lennünk az utakon. A záporok, hózáporok miatt vizes, csúszós, néhol síkos, latyakos, hókásás, havas utakra számíthatunk. Az élénk, erős szél miatt a járművek menetstabilitása is csökkenhet. A naposabb időszakokban érdemes napszemüveget viselni.

FIGYELJ AZ EGÉSZSÉGEDRE IS

Az időjárás változékonysága miatt az érzékenyeknél hidegfronti jellegű tünetek jelentkezhetnek: fejfájás, görcsös panaszok, vérnyomásproblémák, keringési panaszok. A szelesebb tájakon élők körében fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság. Nehéz nap vár a szívbetegekre és az idősekre, így ők kerüljék a nehéz fizikai megterhelést. Alacsony lesz a hő- és komfortérzetünk, nagy a megfázásveszély, ezért ajánlott a meleg, réteges öltözet.

Nekünk egy célunk van: ne hagyjuk, hogy a tél meglepjen minket! Készüljünk fel a változékony időjárásra, és maradjunk biztonságban ebben a hűvös, szeles időszakban! Nem is olyan rég írtuk, hogy a Bertalan híd lefagyása miatt csak a buszsofőr lélekjelenléte miatt sikerült elkerülni egy súlyos balesetet.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb