Közélet

Lázár János: mától öt pár vonat közlekedik Szeged és Szabadka között, ez a vasútvonal az összetartozás vasútvonala

Mint kora reggel megírtuk, 5:19-kor Lázár Jánossal a fedélzetén indult újra a Szeged – Szabadka vasútközlekedés. A miniszter és Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke Szabadkán tartott sajtótájékoztatót, miután közösen elvonatoztak a városba. Lázár János a helyszínen azt hangoztatta, hogy a vasútvonal az összetartozás szimbóluma. “A továbbiakban is azon kell dolgozni, hogy a szerbek és a magyarok minél szorosabban együtt tudjanak működni” – jelentette ki vajdasági sajtótájékoztatóján a miniszter.

“Régi tervünk vált valóra a Szeged és Szabadka közötti vasúti közlekedés újraindításával. Ez a vasútvonal az összetartozás szimbóluma” – mondta Lázár János építési és közlekedési miniszter, miután a Szegedről 5:19-kor induló első vonattal megérkezett Szabadkára. Köszönetet mondott a szerb kormánynak, Aleksandar Vucic köztársasági elnöknek, Goran Vesic közlekedési miniszternek, s külön kiemelte, hogy a beruházás nem valósulhatott volna meg a vajdasági magyarokat évtizedekig vezető, nemrég elhunyt Pásztor István elszántsága, akarata nélkül.

“MI, SZERBEK ÉS MAGYAROK ÖSSZETARTOZUNK”

„Nem csak jelképes, szimbolikus helyreállításról van szó, hiszen mától öt pár vonat közlekedik Szeged és Szabadka között. Ez a vasútvonal az összetartozás vasútvonala, melynek megvalósulásával azt mondhatjuk: mi, szerbek és magyarok összetartozunk, Szerbia és Magyarország összetartozik” – fogalmazott Lázár János. Hozzátette, számos további közös tervük van a szerb kormánnyal, hiszen míg más miniszterek határokat építettek, ők azon dolgoznak, hogy a szerbek és a magyarok szorosabban együtt tudjanak működni, és a határátkelőket le tudják bontani.

HAZÁNK CÉLJA, HOGY MAGYARORSZÁG LEGYEN SZERBIA NYUGATI KAPUJA

A cél, hogy ne csak közúton, hanem vasúton is lehessen közlekedni, s ne csak egy helyen, hanem minél több helyen lehessen átjutni Magyarországra. Ennek révén nemcsak több szerb érkezhet hazánkba, de sok magyar mehet majd át Szabadkára is. Kitért rá, a továbbiakban vasútvonal épül majd Szabadka és Baja között, s a fantasztikus észak-vajdasági út- és vasútépítési programhoz azzal csatlakozik a magyar kormány, hogy Kelebiánál és Hercegszántónál újabb határátlépési pontokat biztosít.

„Hazánknak az az ambiciózus célja, hogy Magyarország legyen Szerbia nyugati kapuja” – mondta. Lázár végül arról beszélt, ebben a munkában a legjobb szövetségesre talált a szerb közlekedési miniszterben és a szerb kormányban. A helyi választókat arra kértek, a december 17-i voksoláson tegyék vezetővé, hogy folytatódhasson ez az eredményes együttműködés – írja a Promenad24.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb