Szegedi Arcok

Boldogkői Zsolt kapta az Év Ismeretterjesztő Tudósa díjat, sőt, egy kisbolygót is elneveztek róla

Boldogkői Zsolt biológus kapta a Tudományos Újságírók Klubjától az Év Ismeretterjesztő Tudósa díjat. Sőt, egy kisbolygót is elneveztek róla. Az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára több mint tíz éve nem csak kutatással, oktatással és tudományos publikációk írásával foglalkozik, hanem ismeretterjesztéssel és az áltudományos nézetek elleni küzdelemmel, írta meg a Hírklikk.

MOTIVÁCIÓ A JÖVŐRE NÉZVE

“Megtisztelő és persze nagyon örülök a díjnak. Csaknem 12 éve foglalkozom tudományos ismeretterjesztéssel, de az utóbbi másfél évet leszámítva, gyakorlatilag semmilyen formális elismerést nem kaptam erre. Emiatt szinte csupán szubjektív benyomásaim voltak e munka hatásosságáról, sőt magáról az értelméről is. Az elmúlt évben a Magyar Orvosi Kamara tüntetett ki a „Közösségért” díjjal, ugyanebben az évben pedig Szeged városától kaptam meg a „Pro Urbe” díjat. Az orvos közösség és a civil társadalom mellett most az újságírói szakma ismerte el a tevékenységemet. Ez nagyon fontos, hiszen azok mondják, hogy értelme van annak, amit csinálok, akikkel azonos célokért dolgozunk, ami a tudományról és annak társadalmi vonatkozásairól való hiteles tájékoztatás. Az ilyen visszajelzések azért is rendkívül fontosak számomra, mert motivációt jelentenek a jövőre nézve” – mondta el a lapnak a szegedi biológus az Év Ismeretterjesztő Tudósa díjjal kapcsolatban.

KÜLDETÉSTUDAT, A SZEMÉLYÉT ÉRŐ TÁMADÁSOK ELLENÉRE

Mint korábbi interjúnkban a professzor elmondta, már több mint tíz éve küldetéstudatból végez tudományos ismeretterjesztő munkát, mely révén harcot indított az áltudományos nézetek és tévhitek ellen. Mint mondta, missziója miatt számos támadás éri a személyét.

“AMIKOR A SZAKMÁBÓL JÖNNEK SZURKÁLÓDÓ MEGJEGYZÉSEK, AZ EGY KICSIT BÁNT”

“Van, amikor 100%-osan úgy érzem, hogy megéri küzdeni, de vannak olyan időszakok is, amikor kételyek fogalmazódnak meg bennem. Az ilyen kitüntetések erősítik az ember hitét” – vallja Boldogkői Zsolt, majd hozzátette, a probléma az, hogy a társadalom jelentős részét racionális érvekkel nem lehet meggyőzni a tévhitekkel szemben, s ilyenkor úgy érzi az ember, hogy csak a pusztába kiált. Mint mondta azok a támadások és gúnyos megjegyzések, melyeket a laikus társadalom részéről kap annyira nem érintik meg, ennyi idő alatt már hozzászokott az ilyen jellegű véleménynyilvánításokhoz. “Amikor a szakmából jönnek szurkálódó, csipkelődő megjegyzések, az egy kicsit bánt, hiába, tudom, sejtem sokszor, hogy mi a motivációja ennek, mégis rosszul esik” – árulta el a professzor, majd hozzátette, szerencsére fizikai atrocitás nem érte nézetei miatt.

AZ ÁLTUDOMÁNYOS TÉVHITEK TÉRNYERÉSÉVEL AKÁR MAGA A DEMOKRÁCIA IS VESZÉLYBE KERÜLHET

Mint mondta, magánéletében és egyetemi oktatóként is mindig a pozitív üzenetek közvetítésére törekedett, ezért személyiségével kissé ellentétes tevékenységet végez azzal, hogy az áltudományos tévhitek ledöntéséért konfliktusokat vállal. Mindez pedig nehéz küldetés a modern társadalomban, amikor a közösségi média elterjedésével ezek a téveszmék utat törnek maguknak, a képviselői csoportokba szerveződnek, s emiatt mennyiségben, számban és arányban is növekednek. „Úgy vélem, hogy a demokratikus társadalomban az irracionalizmus ekkora mértékű kifejlődése egyfajta nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Sőt, maga a demokrácia is veszélybe kerülhet, hiszen a választói nyomásgyakorlás hatására elegendő egy olyan politikai erő, amely egy zászló alá gyűjti ezeket az embereket, s akár választásokat képesek ezáltal eldönteni ” – vélte a professzor, arról nem is beszélve, hogy ezek a téveszmék kifejezetten nagy egészségügyi kockázatot jelentenek.

Korábbi teljes interjúnkat Boldogkői Zsolttal az alábbi linkre kattintva tudod elolvasni, a cikkben videót is találsz:

Forrás: hirklikk.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb