Szegedi Arcok

Edzés közben hirtelen megállt a szegedi gyógytornász szíve, megjárta a poklot, most sorstársainak nyújt segítő kezet

Egyik percről a másikra gyökeresen megváltozott a szegedi gyógytornász, Krisztina élete. A sportos, aktív életet élő 43 éves nő pár évvel ezelőtt teniszezés közben lett rosszul, hirtelen leállt a szíve. Krisztina életét szerencsére megmentették, de azóta hosszú, rögös utat járt be, míg eljutott a testi-lelki gyógyuláshoz. Saját tragédiája pedig arra sarkallta Krisztinát, hogy az egészséges életmód nagykövetévé váljon, célja, hogy segítő kezet nyújtson sorstársainak.

“NAGYON GYORSAN TÖRTÉNT MINDEN”

Mint a Ripost megírta, Krisztina 2021 márciusában, mint a korábbi években mindig, teniszedzésre indult. Elmondása szerint minden ugyanúgy zajlott, ahogyan máskor, majd a bemelegítés végéhez közeledve azt érezte, valami nincsen rendben. Először azt gondolta, talán csak leesett a vércukra, de hamarosan kiderült, ennél sokkal nagyobb a baj. “Nagyon gyorsan történt minden, tulajdonképpen egy szempillantás alatt. Az egyik pillanatban még a pályán álltam, aztán elkezdett szorítani a mellkasom és elvesztettem az eszméletemet. Onnantól csak villanásokra emlékszem: valaki újraéleszt, emberek vannak körülöttem, majd a mentő fénye” – idézte fel Krisztina a lapnak annak a bizonyos napnak az eseményeit.

EGY TUCAT VIZSGÁLATOT ELVÉGEZTEK, MIRE FÉNY DERÜLT ARRA, MI OKOZHATTA A SZÍVLEÁLLÁST

Ezt követően Krisztina vizsgálatokról vizsgálatokra járt. Az orvosok próbálták kideríteni, mi okozhatta nála a hirtelen szívleállást, amelyre elsőre nem találtak okot. Egy tucat vizsgálatot és végeláthatatlannak tűnő időt követően derült csak fény a bajra: megállapították, hogy Krisztina szívizom elfajulásban szenved.

ÉLETÉT EDZŐJE MENTETTE MEG

A szegedi gyógytornász elmondása szerint életét edzőjének köszönheti, akinek a mai napig hálás. “Csodának tekinthető, hogy túléltem ezt a borzalmat. Az edzőm, amint realizálta, hogy nem lélegzem és nincsen pulzusom, megkezdte az újraélesztést. Bár a szegycsontom elrepedt, az életemet megmentette, amiért örökké hálával tartozom”  – mondta el.

TESTILEG ÉS LELKILEG IS MEGVISELTÉK A TÖRTÉNTEK

A tragédia azonban nem múlt el nyomtalanul Krisztinában. A fiatal nőt testileg és lelkileg is megviselték a történtek. Újra meg kellett tanulnia az életet élni, élvezni és szeretni. Azért is volt ez számára rendkívül nehéz, mert a történtek után több krónikus betegségre is fény derült. Ezek hozadéka között szerepel az is, hogy gyakran 24 órán keresztül borzasztó fájdalmakkal küzd, ilyenkor pedig az ágyból sem tud felkelni.

FÉLELEM, BIZONYTALANSÁG, KISZOLGÁLTATOTTSÁG

De nemcsak fizikai, hanem lelki megpróbáltatást is jelentett a gyógytornász számára a tragédia. Krisztinán eluralkodott a folyamatos félelem, bizonytalanság és a kiszolgáltatottság érzése. Szinte kimozdulni sem mert otthonából, mert attól rettegett, mikor következik be ismét a legrosszabb. “Egyedül éreztem magam mentálisan és lelkileg is. Ez bárkivel megtörténhet, de ha van egy kapaszkodó, hogy igenis fel lehet állni a legmélyebb gödörből is, akkor a másik máris egy kicsit jobban érezheti magát. Ezért is indítottam el a TikTok csatornát, hogy az emberek tudják, nincsenek egyedül” – mondta el.

Krisztina másik fő célja, hogy a nyilvánosság segítségével felhívja a figyelmet a krónikus betegségekre és a szűrővizsgálatok fontosságára. Ezen kívül segítő kezet szeretne nyújtani sorstársai számára a mindennapokban. 

“Rengeteg üzenetet kapok naponta olyan emberektől, akik hasonló dolgokat éltek át. Ha a történetemmel bárkinek erőt adhatok, már megérte” – hangsúlyozta.

MEDITÁCIÓ, TERMÉSZET, CSALÁD: KAPASZKODÓK A LEGNEHEZEBB IDŐSZAKOKBAN

Krisztina a versenysportot ugyan abbahagyta, de már a szívleállás után nem sokkal vízbe merészkedett és azóta is napi rendszerességgel úszik. A mozgáson kívül három dolog volt még, ami a legnehezebb időkben kapaszkodót nyújtott Krisztinának: a meditáció, a természet és a család voltak ezek a mankók számára.

SOHA NEM SZABAD FELADNI

“Elfogadni, feldolgozni a helyzetet, bízni az életben – ezeket mind újra kellett tanulnom. Meghalhattam volna, de mégis itt vagyok, és ennek kell, hogy oka legyen. Itt vagyok, nem könnyű, de csinálom, és megtanultam, hogy soha nem szabad feladni. Az ember kellő erővel képes megküzdeni a démonjaival, akár a halálfélelemmel is” – vallja Krisztina.

HA NEM TUDUNK LEÁLLNI A MINDENNAPOS HAJTÁSSAL, AZ ÉLET ELŐBB-UTÓBB TÉRDRE KÉNYSZERÍT

Mint a szegedi gyógytornász elmondta, hisz a betegségek lelki okában is és azt vallja, ha nem tudunk leállni a mindennapos hajtásból, az élet előbb vagy utóbb, de térdre fog kényszeríteni bennünket. Krisztina azóta önmagát helyezte első helyre, és ezt javasolja mindenki másnak is. Elmondása szerint a környezetünk, szeretteink is akkor lesznek jól, ha mi magunk is ezt közvetítjük számukra.

Forrás és fotó: ripost.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb