GasztroSzegedi Arcok

Nincs karácsony Kevin és REÖK Cukrászda nélkül: az Év Mákos Bejglije díjat követően az ínyenc kategóriában is nagyot mentek a szegediek

Halászlé? Fűszerpaprika? Tudunk jobbat: szegedi cukrászda húzta be az Év Bejglije aranyérmét – írtuk kereken egy éve, amikor a címünkben említett vendéglátóhelyek megnyerték a Magyar Cukrász Ipartestület grandiózus versenyét, mákos bejgli kategóriában. A Kölcsey utcai cukrászda csapata nem állt meg, ezúttal az ínyenc kategóriában értek el rangos helyezést, egy egészen extravagáns koncepcióval, amelynek a mandula, dió, vanília mellett az Ameretto likőr és a vilmos körte vodka is a része.

A Fűszeres Vilmos névre hallgató különlegesség a hétvégétől már előrendelhető a REÖK és DELIMO Kézműves Cukrászdákban, az előbbinél a 06 30 668 8059, az utóbbinál a 06 30 875 3585 számon.

TAVALY MÁKOS, IDÉN (FŰSZERES) VILMOS

Nincs karácsony Kevin nélkül, ahogy nincs karácsony mákos bejgli nélkül sem. Az utóbbi tételt a REÖK és DELIMO Cukrászdák csapata is jól tudja, éppen ezért, amikor a Magyar Cukrász Ipartestület tavaly harmadik ízben hirdette meg az “Év Bejglije” versenyt, amit klasszikus, mákos kategóriában meg is nyert a szegedi különítmény. Az idei évben emelték a tétet, mint Novák Ádám cukrászmestertől megtudtuk, ha már tavaly sikerült megnyerni a mákos bejgli mezőnyt, az idén az ínyencségeket célozták meg.

AMARETTO LIKŐR ÉS VILMOS KÖRTE VODKA…? FOGD MEG A BEJGLIM!

Az újdonság neve Fűszeres Vilmos, az összetevők listája pedig több, mint izgalmas:

  • mandula, dió,
  • Ameretto likőr,
  • Vilmos körte vodka,
  • gyömbér, lime,
  • kardamom,
  • vanília,
  • és vilmoskörte lekvár a tölteléke.

Mint Ádám elmondta, az elsődleges céljuk – megelőzve a díjak gyűjtését – az állandó fejlődés, az országos, rangos versenyek alkalmával rengeteg szakmai eszmecsere, brainstorming részesei, az ilyenkor szerzett tapasztalatokat pedig beépítik a süteményeikbe. Így aztán, versenyről versenyre jobbak lehetnek, ami jó a vendégeknek és a csapatnak is.

NEGYEDIK ALKALOMMAL HIRDETTÉK MEG A NYERTESEKET

A Magyar Cukrász Ipartestület az idén negyedik alkalommal hirdette meg az Év Bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára. Az Ipartestület népszerű szakmai versenyei – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek – mellett ennek a megmérettetésnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében. A versenyre olyan termékekkel nevezhettek cukrászdák, melyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak, hiszen a bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben „védett” termék, melyet szintén az Ipartestület kezdeményezett.

„Hagyományos diós”, „Hagyományos mákos” és „Ínyenc” kategóriában lehetett nevezni a versenyre. Az Ínyenc kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehetett nevezni, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. Ilyenek pl. a dió és mák mellet a gesztenye, a gyümölcs és gyümölcskészítmények, a kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek. Ebben a kategóriában indulhattak a vegyes töltelékű, különleges bejglik is. Kategóriánként három fős zsűri értékelte a versenymunkákat. A három kategóriában idén több mint 50 bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből álló zsűri, akik mellé „műkedvelő” zsűritagok is csatlakoztak.

Hagyományos diós kategóriában a budapesti Édes Szelet cukrászda, mákosban a gyomaendrődi Desszert Center, ínyencben pedig a siófoki Dinasztia Cukrászda hozta el az első helyezést.

A Fűszeres Vilmos a hétvégétől már előrendelhető a REÖK és DELIMO Kézműves Cukrászdákban, az előbbinél a 06 30 668 8059, az utóbbinál a 06 30 875 3585 számon.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb