Sport

Eljött a sorsolás napja: szombat kora este kiderül, hogy kikkel kerül egy csoportba a jövő évi EB-n a magyar válogatott, mutatjuk a lehetséges ellenfeleket

Szombat este 18 órától rendezik Hamburgban a jövő nyári németországi labdarúgó Európa-bajnokság csoportjainak sorsolását, amelyen akár a házigazdákat és a nyitómérkőzésen való szereplést, valamint a címvédő olasz válogatottat is megkaphatják ellenfélnek a magyarok – írja a Rangadó.hu.

Mint ahogyan arról korábban mi is beszámoltunk, csoportelsőként, veretlenül jutott ki a magyar labdarúgó-válogatott a jövő évi németországi EB-re még november 19-én, miután az utolsó selejtező meccsen hátrányból fordítva győzték le Montenegrót. Marco Rossi fiai így egyenes ágon jutottak ki a kontinensviadalra, így a második kalapba kaptak besorolást, ahol az európai szövetség (UEFA) által meghatározott értékelés alapján a legerősebbnek számítanak. Ennek ugyanakkor különösebb jelentősége nincs, a sorsoláson ugyanis kalaponként húzzák majd ki a válogatottakat. Ami biztos, hogy Dánia, Albánia, Törökország, Románia, Ausztria nem lesz csoportellenfelünk, mivel ezek a csapatok is a második kalapban szerepelnek.

A NÉMETEK HÁZIGAZDAKÉNT BIZTOSAN AZ A-CSOPORTBAN KAPNAK HELYET

A német csapat az egyetlen, amelyet nem sorsolnak ki, házigazdakánt ugyanis automatikusan az A csoportban kap majd helyet. Ha a magyarok az A jelű négyesbe kerülnek, akkor az is előfordulhat, hogy ők játsszák majd a müncheni nyitómérkőzést a házigazdákkal június 14-én. A sorsolás menete szerint először az 1. kalapban szereplő együtteseket húzzák ki, közülük az első a B csoportba, a következő a C-be, majd a D-be, az E-be, valamint az F-be kerül. A folytatásban ugyanezen metódus alapján a 2., aztán a 3., végül a 4. kalap következik, utóbbiban három csapat kiléte még nem ismert, ezek a márciusi pótselejtezőn vívhatják ki az Eb-részvételt.

ÖT VÁLOGATOTTAT IS OLASZ SZÖVETSÉGI KAPITÁNY IRÁNYÍT

Érdekesség, hogy a már kijutott válogatottak közül – a magyarral együtt – ötöt is olasz szövetségi kapitány irányít. Luciano Spalletti az olaszokat, Domenico Tedesco a belgákat, Vincenzo Montella a törököket, Francesco Calzona pedig a szlovákokat juttatta ki a kontinenstornára. A kalapok beosztása miatt az is előfordulhat, hogy a magyar válogatott a belgákkal, a szlovákokkal és a címvédő olaszokkal kerül azonos négyesbe, így mind a négy együttest olasz szakvezető irányítaná az Eb-n. A 12 mérkőzés óta veretlen magyar válogatott idén 1976 után zárt ismét veretlenül egy naptári évet, és az 1986-os világbajnokság óta először jutott ki egyenes ágon nagy tornára.

A KALAPOK

  • 1. kalap: Németország (házigazda), Portugália, Franciaország, Spanyolország, Belgium, Anglia
  • 2. kalap: MAGYARORSZÁG, Dánia, Albánia, Törökország, Románia, Ausztria
  • 3. kalap: Skócia, Szlovénia, Szlovákia, Csehország, Hollandia, Horvátország
  • 4. kalap: Szerbia, Olaszország (címvédő), Svájc, és a 3 pótselejtezőről kijutó válogatott

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb