Közélet

Közel nyolcvan középiskola diákjai versengtek a Szegedi Tudományegyetemen, a XII. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen

A budapesti Városmajori Gimnázium és a Baár-Madas Református Gimnázium, valamint a dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium diákjai végeztek az első három helyen a XII. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen, amelyet november 30-án és december 1-én rendezett meg a Szegedi Tudományegyetem, a megmérettetésen 77 középiskola diákjai bizonyíthattak. Nagy tétje volt a versenynek, hiszen a 2024-es felvételin a szegedi egyetem bizonyos karai intézményi plusz pontokat adnak a legjobb csapatok tagjainak. Díjazták azokat a pedagógusokat is, akik már évek óta felkészítik és elkísérik tanulóikat a versenyre – közölte az intézmény szerkesztőségünkkel.

A XII. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt rendezte meg november 30. és december 1. között a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága az SZTE oktatóinak, kutatóinak és hallgatóinak bevonásával. A tanulmányi verseny zsűrijének elnöke Prof. Dr. Dux László, az SZTE SZAOK Biokémiai Intézet egyetemi tanára volt, a zsűri tagjai pedig szintén az SZTE elismert oktatói: Prof. Dr. Wölfling János tanszékvezető egyetemi tanár (SZTE TTIK Kémiai Intézet, Szervetlen, Szerves és Analitikai Kémiai Tanszék) és Dr. Makra Péter egyetemi adjunktus (SZTE SZAOK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet).

AKÁR PLUSZ PONTOKAT IS ÉRHET IS ÉRHET A FELVÉTELIN A DOBOGÓS HELYEZÉS

A korábbiakhoz képest több mint 50 százalékkal több csapat indult a versenyen. Ez azt mutatja, hogy a magyar középiskolákban szép számmal vannak a természettudományok iránt érdeklődő diákjaink és természetesen nagyon elkötelezett, kiváló pedagógusaik – mondta el Prof. Dr. Dux László a csütörtök esti megnyitón a József Attila Tanulmányi és Információs Központ kongresszusi termében. Az ország minden szegletéből és a határon túlról 77 középiskola diákjai és pedagógusai érkeztek, hogy bizonyítsák felkészültségüket. A 2024-es felvételitől az intézmények saját hatáskörükben 100 intézményi pontot tudnak kiosztani. Örömmel mondhatjuk, hogy egyetemünk a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny helyezettjeinek (kartól függően az első három vagy az első hat helyezettnek) plusz pontokat ad – közölte a jó hírt a zsűri elnöke. Prof. Dr. Dux László, aki köszönetet mondott azoknak a kollégáknak, akik a kérdések összeállításában, a verseny lebonyolításában segítséget nyújtottak. Különösen nagy öröm, húzta alá, hogy a 6-8 évvel ezelőtti győztes csapatok tagjait immár mint a verseny előkészítésében részt vevő PhD-hallgatókat is üdvözölhették.

KARIKÓ KATALIN GONDOLATAIT IS IDÉZTÉK

A felkészítő tanárok nevében Bodorné Misley Tünde, a mátészalkai Esze Tamás Gimnázium pedagógusa köszöntötte a megnyitóra egybegyűlt diáksereget és a vendégeket. Karikó Katalin, az SZTE Nobel-díjas kutatóprofesszora gondolatait idézte. – Olyan hivatást válasszanak, amit szeretnek, hiszen az életük nagy részét munkával fogják eltölteni. Tanulják meg a stresszkezelést és próbáljanak meg azokra a dolgokra koncentrálni, amelyeken tudnak változtatni. Tanulni kell a jó és rossz dolgokból egyaránt! Elegendő figyelmet fordítani a személyes és munkakapcsolatokra! Mindenkinek hinnie kell önmagában, hogy munkával, tanulással elérheti a céljait! – mondta, majd kihangsúlyozta, hogy azoknak, akik részt vesznek a versenyen, lehetőségük van arra, hogy inspirálódjanak Karikó Katalin példájából.

A TANÁROKAT IS DÍJAZTÁK, SZEGEDI TANÁR IS VOLT A DÍJAZOTTAK KÖZÖTT

Minden évben díjazzák azokat a pedagógusokat, akik időt és fáradságot nem kímélve felkészítik és elkísérik a diákjaikat erre a versenyre. Ezt a díjat az kaphatta meg, aki legalább három éve jár a megmérettetésre csapataival. Tehetséggondozásért díjat vehetett át a csütörtöki megnyitón: Bán Sándor (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium), Daróczi Tamás  (Nógrád Vármegyei SZC Szent-Györgyi Albert Technikum,  Balassagyarmat), Domokos Éva (Nagyboldogasszony Iskolaközpont, Kaposvár), Kalydi György (Győri SZC Baksa Kálmán Két Tanítási Nyelvű Gimnázium), Marczona Tamásné (Dunaújvárosi SZC Lórántffy Zsuzsanna Technikum és Kollégium), Pressing Katalin (Barcsi Széchényi Ferenc Gimnázium), Gabnai Edit (10. alkalommal vett részt a versenyen; Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium és Kollégium) és Gőz József (11. alkalommal vett részt a versenyen; Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen).

SLAM POETRY A TUDOMÁNYOS FELFEDEZÉSEKRŐL

A tanulmányi versenyhez kapcsolódva minden évben kreatív kategóriában is pályázhatnak a csapatok. Idén a műfaj a slam poetry volt, két téma közül választhattak a pályázók: az egyik az „1893-as év tudományos felfedezései” volt, a másik pedig a „130 éve született Szent-Györgyi Albert” címet viselte. Nagyon sok pályamunka érkezett be. A munkákat a versenyt szervező SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság munkatársai, valamint a zsűri tagjai zsűrizték. Mindkét kategóriában egy-egy csapatot díjaztak. Az 1893-as év tudományos felfedezései kategóriában a Medgyessy Ferenc Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum Meggyógyulsz nevet viselő csapata pályamunkája lett a legjobb, amit IDE KATTINTVA lehet megtekinteni. A csapat tagjai: Baróthy Zoé, Mile Lilien, Lupó Patrik.

A 130 éve született Szent-Györgyi Albert kategóriában a Dunaújvárosi SzC Lorántffy Zsuzsanna Technikum Két pasi meg egy kicsi csapata nyerte el az első díjat. Az alkotók: Süveges Fanni, Toronyi Barnabás, Slinszki Marcell.

AZ EGYIK FŐVÁROSI GIMNÁZIUM CSAPATA NYERT

Az elődöntőt december 1-jén, pénteken délelőtt tartották az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Ez egy számítógépes forduló volt, amelynek eredményei alapján eldőlt, hogy melyik hat csapat jutott a döntőbe. A finálénak délután az SZTE SZAOK Dóm téri épülete adott otthont, ahol a legjobb hat csapat állt ki egymással. A döntősök a felkészítő tanárokkal együtt ösztöndíjban és értékes jutalmakban részesültek.

Az eredmény:

  • 1. helyezett: Még nem tudjuk (Városmajori Gimnázium, Budapest)
  • 2. helyezett: BMRG 1 (Baár-Madas Református Gimnázium, Budapest)
  • 3. helyezett: Visszamaradottak (Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium)
  • 4. helyezett: Németh László Gimnázium, Budapest
  • 5. helyezett: Csak vállalható legyen (Városmajori Gimnázium, Budapest)
  • 6. helyezett: Anonim Anatómisták (PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium, Pécs)

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb