Sport

Vírusfertőzést kapott a szegedi élsportoló, lehet, hogy ebben a szezonban már nem tud versenyezni Jászapáti Petra

Egy vírusfertőzés miatt két hónapja nem tud edzeni Jászapáti Petra, ezért a szegedi olimpiai bronzérmes rövidpályás gyorskorcsolyázó elképzelhetőnek tartja, hogy a jelenlegi szezonban nem áll rajthoz.

“Most már jól vagyok, nincsenek tüneteim, jelenleg ez a legfontosabb. Ünnepek előtt még lesz egy vizsgálat, és ha a vérképem rendben lesz, akkor remélhetőleg december végén, január elején elkezdhetem az edzéseket” – mondta az MTI-nek adott exkluzív interjúban a 24 éves gyorskorcsolyázó, aki arról számolt be, hogy szeptember elején esett át a magas lázzal járó vírusfertőzésen, ezért hagyta ki az országos bajnokságot.

KÉT HÓNAPJA NEM TUD EDZENI

Az első magyar női világkupagyőztes versenyző később valamelyest jobban érezte magát, ezért részt vett Hollandiában egy meghívásos versenyen, hogy legyen a lábában egy “bemelegítő viadal” a vk-sorozat októberi rajtja előtt. Elmondása szerint hazaérkezése után érezte igazán rosszul magát, ezért kénytelen volt kihagyni a vk első két, tengerentúli állomását is.

“Október eleje óta, azaz két hónapja nem tudok edzeni, legfeljebb hosszabb sétákat teszek. Kényes dolog ez, a betegségről nem szeretnék beszélni, most már kizárólag a felépülésemre akarok koncentrálni” – mondta a januári Európa-bajnokságon 1000 méteren bronzérmes versenyző. “Elképzelhető, vagy talán inkább valószínű, hogy ilyen hosszú kihagyás után ebben az idényben már nem tudok versenyezni. Borzasztóan fáj a szívem, mert még sosem hagytam ki egy teljes szezont, de azért volt szükség ilyen hosszú szünetre, hogy egy esetleges szövődmény kialakulása véletlenül se veszélyeztesse a felkészülést a 2026-os, milánói ötkarikás játékokra.”

A MENTÁLIS ERŐSÍTÉSRE FORDÍTOTTA AZ OTTHON TÖLTÖTT IDŐT

A tavalyi pekingi téli olimpián a vegyes váltó tagjaként bronzérmes Jászapáti elárulta, a montreali világkupaversenyeken az első selejtezőtől az utolsó döntőig az összes futamot megnézte. “Bár fizikailag nem lehettem ott Kanadában, nem akartam kiesni, ezért ezt az időt próbáltam a mentális erősítésre fordítani. Analizáltam a futamokat, figyeltem a riválisokat és olyan dolgokat is észrevettem, amelyeket egy sűrű versenyhétvége alkalmával képtelenség” – fogalmazott a szegedi versenyző, aki olyan trendekre is felfigyelt, minthogy az erősségének számító 1000 méteren az elődöntők sokszor gyorsabbak, mint maguk a finálék.

RENGETEG SEGÍTSÉGET KAPOTT

Jászapáti hangsúlyozta, rengeteg segítséget kapott a családjától, a férjétől, a sportpszichológusától és a szövetségtől, amire szüksége volt, mert a csalódottságát fokozta, hogy a rendkívül jól sikerült nyári felkészülés után a szokottnál is nagyobb izgatottsággal várta az idényt, hogy lássa, hol tart a nemzetközi mezőnyben. Hozzátette, tartotta a kapcsolatot a csapattársaival is, illetve többször beszélt a női válogatott munkáját irányító Nicholas Gooch-csal.

ROTTERDAMBAN LESZ A VB

Jászapáti Petra a 2014/15-ös szezon óta tagja a felnőtt válogatottnak, a női váltóval 2017-ben világbajnoki ezüstérmet nyert, az Eb-ken pedig három ezüst- és két bronzérem részese volt a stafétával, melynek legtöbbször a befutó embere. Egyéniben az idei Eb-bronzérem jelentett áttörést, noha 2018 decemberében 500 méteren már nyert egy vk-fordulót. A rövidpályás gyorskorcsolyázók világkupa-sorozata péntektől vasárnapig Pekingben folytatódik, majd jövő hétvégén Szöulban lesz a negyedik forduló. A magyar csapat előbbit kihagyja, az utóbbin viszont legjobbjaival indul. Januárban lesz a gdanski kontinensviadal, majd februárban két európai fordulóval zárul a világkupa, márciusban pedig Rotterdamban lesz a világbajnokság.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb