Közélet

Úgy fest, nem állítják vissza a vonatközlekedést a nyáron bezárt mellékvonalakon, sőt, ritkítják a Szeged-Vásárhely közötti buszjáratokat is

Bár júliusban ideiglenes intézkedésként harangozták be a jármű- és személyzethiányra hivatkozva a tíz vasúti mellékvonal bezárását, amit decemberig felülvizsgálnak, úgy tűnik, a kormányzat nem számol a vasúti közlekedés visszaállításával.

A MÁV közzétette ugyanis a december 10-étől hatályos új menetrendeket az érintett vonalakon, és ebből kiderült, hogy maradnak a buszjáratok, ráadásul több szakaszon a korábbinál ritkábban fognak járni, ahogy Szeged és Hódmezővásárhely között is, illetve van, ahol több település megállóját kihagyják, hogy a két végállomás között rövidebb legyen a menetidő. A menetrendi változásokat a MÁV azzal indokolta, hogy a vonatokhoz való csatlakozások kedvezőbbek legyenek.

JÁRMŰSTRATÉGIÁT ALKALMAZNAK

Az új menetrend múlt heti bejelentésekor a MÁV azt írta: még az idei év végén döntés születhet a jövőbeli közlekedési formáról az érintett vonalak esetében, a mostani közleményben azonban már semmi nem utal arra, hogy januártól vagy belátható időn belül ismét vonatok járhatnának ezeken a mellékvonalakon. Egész pontosan azt írják: „a regionális közlekedésben évek óta tapasztalható járműhiányt hosszabb távon csak a MÁV-Start által kidolgozott járműstratégia végrehajtásával lehet megoldani. Az ezt is magában foglaló, 10 éves vasútfejlesztési koncepciót a szaktárca kormányelőterjesztéssé formálta és benyújtotta a kormánynak”.

AZ UTASOK BUSSZAL UTAZNAK

A Közlekedő Tömeg blog már a múlt héten arról írt információi alapján, hogy az augusztusban bezárt vasútvonalakon teljesen megszűnik a vasúti személyszállítás, amit a pótlóbuszok alacsony kihasználtságával támaszthat alá a Lázár János vezette közlekedési minisztérium. A MÁV közleménye most ehhez képest azt írja: „egyes sajtóhírek ellenére a módváltás után sem csökkent az utazások száma az adott viszonylatokon. A párhuzamosan közlekedő vagy azonos településeket összekötő menetrend szerinti buszjáratok átvették a helyi utasok egy részét” – emlékeztet a 24.hu.

PÉCSRE TÖBB JÁRAT INDUL, VÁSÁRHELY ÉS SZEGED KÖZÖTT AZONBAN RITKULNAK A JÁRATOK

Érdekes kijelentés volt ez részükről, hiszen a Volánbusz pont ma közölte, hogy országszerte számos módosítást vezet be menetrendjén a Volánbusz december 10-től. A közlemény szerint a menetrendváltozással a munkába és iskolába járás, valamint a vasúti átszállás lehetőségei is bővülnek. A nagyobb hétvégi forgalom miatt több vonalon új járatokat indít a társaság – írták. Veszprém és Győr között a hétvégén új buszpár közlekedik. Vasárnap délutánonként Makóról, Hódmezővásárhelyről, Szentesről és Csongrádról indulnak új járatok a főváros felé.

Mint kiderült, a Pécs-Baja-Szeged útvonalon a tanév végéig hétvégenként több járat indul, valamint jellemzően péntekenként és vasárnaponként Pécs és Baja között több busz közlekedik – tájékoztatott a társaság. KImeleték, hogy mivel Szeged és Hódmezővásárhely között már vasútvillamos is jár, ezért a délelőtti és délutáni időszakokban csökken az autóbuszforgalom, négy járatpár megszűnik.
 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb