Szegedi Arcok

Eljött a nap: ma átveszi a Nobel-díjat Karikó Katalin, mi pedig élőben nézhetjük az átadást (frissítve)

Vasárnap veszi át Karikó Katalin a Nobel-díjat: a szegedi kutató már megérkezett Stockholmba – írtuk meg korábban. A Nobel-díj átadását 16 órától élőben közvetítik majd a Youtube-on, amelyben a szegedi Karikó Katalin mellett Krausz Ferenc is érintett.

Eljött a nagy nap, ma délután átveszi a Nobel-díjat Karikó Katalin Stockholmban, amelyet az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseiért kap, kutatótársával, Drew Weissmannal megosztva. Az átadást mi is élőben követhetjük a Youtube-on, 16 órától, IDE KATTINTVA.

NEM ÁLMODTAM SEMMILYEN DÍJRÓL

“Van aki azt mondja, hogy minden tudós azért dolgozik, hogy ilyen díjat kapjon, de én nem álmodtam semmi ilyen díjról, a többi díjról sem. A tudomány volt az érdeklődésem középpontjában és nem vágytam arra, hogy felismerjenek és elismerjenek vagy megveregessék a vállam” – mondta még szerdai sajtótájékoztatóján a biokémikus, akinek Drew Weissmannal az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért ítélték oda az idei orvosi-élettani Nobel-díjat.

A KUTATÁS OLYAN IZGALMAS, MINT EGY NYOMOZÁS

Karikó Katalin beszélt arról is, hogy mindig nagyon élvezte, hogy kutathat, ami olyan izgalmas, mint egy nyomozás, és ezt szeretné átadni a fiataloknak is. A nehézségekről szólva, amelyekkel szembe kellett néznie, Karikó Katalin megjegyezte: a Nobel-díjas tudósok közül sokaknak voltak nehézségeik pályájuk során, nem egyedi az esete, az, hogy többször is “lefokozták” vagy elbocsátották. A kutatás érdekes volt, sikerült előrelépést elérni, a laborban sikeresnek érezte magát.

ARRA KELL KONCENTRÁLNI, AMIN TUDUNK VÁLTOZTATNI

Arra a kérdésre, hogy honnan táplálkozik a hite, ami minden nehézségen átsegíti, elmondta, hogy a stressz kutatójaként ismertté vált Selye János könyvét olvasta középiskolás korában és abból megtanulta: arra kell koncentrálni, amin tudunk változtatni. Arra, hogy elbocsátották, nem volt hatása, de arra, hogy utána milyen irányba indult el, igen, és ezért inkább erre koncentrált. Nem sajnálta magát. Felidézte, hogy akkor került a BioNTech-hez, amikor 10 évvel ezelőtt utoljára elbocsátották.  

A PANDÉMIA LÖKÉST ADOTT AZ MRNS KUTATÁSOKNAK

A díjról szólva a sajtótájékoztatón Drew Weissman hangsúlyozta: fantasztikus, hogy az mRNS-kutatás ilyen elismerést kapott. Karikó Katalin hozzátette: a díj a tudományra irányítja a figyelmet, ezért fontos a területnek. Felidézte, hogy a pandémia lökést adott az mRNS-kutatási területnek. Jelenleg több mint 250 klinikai teszt zajlik különböző területeken, tesztelnek vakcinákat kórokozók, például a HIV- és a herpeszvírus, a Lyme-kórt vagy a tbc-t okozó baktériumok és a maláriát kiváltó parazita ellen, de rák elleni vakcinához, genetikai eredetű betegségek és allergia kezelésére is használják a technológiát.

FRISSÍTÉS (16:50:) KARIKÓ KATALIN ÁTVETTE A NOBEL DÍJAT

A tervnek megfelelően 16 órakor el is kezdődött az átadó ceremónia, nem sokkal ezután pedig Karikó Katalin is átvette a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat, amit az mRNS-kutatásaiért kapott, íme:

Forrás: Youtube

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb