Közélet

Most már hivatalos: megnyílnak a pénzcsapok, az Európai Bizottság 10 milliárd eurónyi kohéziós támogatást szabadított fel

Megjött a hivatalos bejelentés: az Európai Bizottság a 2021–2027 közötti kohéziós alapból a magyar kormánynak járó 22 milliárd euróból 10 milliárd eurót szabadít fel. Ugyanakkor a Bizottság szerint továbbra is vannak gondok a magyar jogállamisággal, így nem minden felfüggesztett forrás előtt adtak zöld utat, írta meg az Index.

„A Bizottság alapos értékelése és a magyar kormánnyal folytatott többszöri eszmecserét követően úgy ítéli meg, hogy Magyarország megtette azokat az intézkedéseket, amelyek megtételére kötelezettséget vállalt annak érdekében, hogy a Bizottság úgy ítélje meg, hogy az EU Alapjogi Chartájában foglalt horizontális engedélyezési feltétel tekintetében teljesül a bírói függetlenség” – áll az Európai Bizottság közleményében.

Ez azt jelenti, hogy az Európai Bizottság az unió 2021–2027 közötti kohéziós alapjából a Magyarországnak szánt 22 milliárd euróból 10,2 milliárd eurót felszabadít, ami ezután így lehívhatóvá válik az ország számára.

FEBRUÁRBAN ÉRKEZHETNEK AZ ELSŐ FORRÁSOK

Mint arra a Portfolio felhívja a figyelmet, ez körülbelül három évnyi kohéziós forrásnak felel meg, a Bizottság pedig az Orbán-kormány benyújtott számlái alapján indítja majd el a kifizetéseket – mivel a számlák elbírálására a Bizottságnak 60 napja van, így legelőször februárban érkezhetnek meg az első források.

MÁS JOGÁLLAMISÁGI KÉRDÉSEKBEN AGGÁLYAI VANNAK MÉG A BIZOTTSÁGNAK

Ugyanakkor nem minden felfüggesztett forrás kapcsán döntött így a Bizottság. Mint arra a közlemény felhívja a figyelmet, a Bizottság szerint az igazságszolgáltatást érintő két feltétel teljesült, ugyanakkor más jogállamisági kérdések kapcsán továbbra is aggályai vannak az Ursula von der Leyen vezette testületnek.

Így pedig 21 milliárd euró támogatás továbbra is felfüggesztve marad.

Mint a közlemény fogalmaz, a közbeszerzésekben, az ügyészségi eljárásokban, az összeférhetetlenségben, valamint a korrupció elleni küzdelemben tapasztalt hiányosságok miatt még 2022-ben 6,3 milliárd eurót felfüggesztettek. A Bizottság ezeket ismét kivizsgálta, és azt állapította meg, hogy az Unió költségvetését fenyegető kockázat 2022 decembere óta változatlan Magyarországon.

GULYÁS GERGELY AZT ÍGÉRTE, HA JÖN A 10 MILLIÁRD EURÓ, MÁR JANUÁRTÓL MEGEMELIK A TANÁROK BÉRÉT

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a pedagógusokat érintő béremelésről beszélt. Elmondta: az érkező 10 milliárd euróból 2024. január 1-jével a kormány megemeli a pedagógusok bérét, ez 72 százalékos emelést jelent, ezt követően 2025. január 1-jével pedig elérik majd a diplomás átlag 80 százalékát. Jelentős emelésről, csaknem bruttó 700 ezer forintos átlagbérről számolt be a miniszter.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb