Szegedi Arcok

Büszkeségeink: négy szegedi kapott Artisjus díjat idén

Tizenegy pedagógus és tizenegy előadóművész részesült az Artisjus elismerésében, a kitüntetések átadására 2023. december 11-én került sor. A szerzői egyesület olyan előadóművészeket díjaz, akik rendszeresen kortárs magyar műveket tűznek műsorukra, valamint olyan pedagógusokat ismer el a díjjal, akik kiemelkedően fontos munkát végeznek a zene és az irodalom oktatásában – tudtuk meg csütörtökön. Mint kiderült, több szegedi is elismerésben részesült, egészen pontosan Dr. Varga Laura fuvolaművész-tanár és Volent Zsolt dob oktató, valamint Bencsik Orsolya író, költő, irodalmár és dr. Illés Mária zenetörténész.

A szerzők egyesülete azzal a céllal alapította a díjat, hogy köszönetet mondjon a kortárs zene elkötelezett terjesztőinek. Nélkülük aligha születhetnének ma is új zenék, és aligha ismerhetné meg ezeket a közönség. 2022-től a kortárs magyar irodalom terjesztésének kiemelkedő képviselőit is díjazza az egyesület. A díjak pénzjutalommal járó szakmai elismerések, odaítélésükről a szervezet szerzőkből és zeneműkiadókból álló testületei döntenek – írja a díjazottakat bemutató sajtóközleményben.

A KORTÁRS MAGYAR ZENE ÉS IRODALOM TERJESZTÉSE

Az Artisjus Pedagógusi Díjjal azokat a zenepedagógusokat, valamint magyar nyelv és irodalom tanárokat jutalmazzák, akik tanári pályafutásuk során nagy hangsúlyt fektetnek a kortárs magyar zene, illetve irodalom terjesztésére. Missziójuk, hogy a felnövekvő nemzedékek anyanyelvükként értsék és interpretálják a kortárs magyar zenét és irodalmat.

Az Artisjus Előadóművészi Díjban pedig azok az előadók részesülnek, akik művészeti tevékenységük során előtérbe helyezik a kortárs magyar műveket, és küldetésüknek érzik, hogy minél szélesebb közönséghez juttassák el ezeket.  Idén az alábbi pedagógusok és előadók nyerték el a kitüntetést!

ELŐADÓMŰVÉSZI DÍJAK

  • Bódy Magdi: énekes, zeneszerző, producer. 1969-1972-ig a Korong együttes énekese, 1972 és 1975 között a Generál együttessel, 1981-ben a KFT-vel koncertezett. Ő énekelte Mária Magdaléna szerepét a Jézus Krisztus Szupersztár rockopera magyarországi ősbemutatóján. Turnézott Japánban, az USA-ban és Oroszországban is. Kanadában az ottawai zeneakadémia énektanára volt, majd Budapesten saját énekiskolát alapított és itt tanított. 2000-ben az újjáalakult Generál együttes énekesnője lett. Jelenleg is koncertezik itthon és külföldön, valamint éneket és hangképzést tanít.
  • Göllesz Zoltán: hangversenyrendező, gyógypedagógus. Negyven éve dolgozik a Vakok Iskolájában, az intézet 1995 óta hangversenyteremként üzemelő dísztermének, a Nádor Teremnek indulása óta rendezvényszervezője és menedzsere. Számos kortárs előadást szervezett, többek között a Filharmónia Korunk zenéje sorozatának előadásait és a Sugár Miklós vezette EAR együttes koncertjeit, újabban pedig elektroakusztikus heteket rendez évente. A közel harminc év alatt 3600 koncertnek adott helyet a Nádor Terem.
  • Lázár Balázs és Tallián Mariann színművészek, írók: 2004 óta hoznak létre versszínházi előadásokat magyar költők műveiből, és népszerűsítik a magyar költészet kincsestárát határon innen és túl a Ketten a versben művészeti formáció keretében. Emellett Lázár Balázs az Örkény István Drámaírói Ösztöndíj kuratóriumának tagja, a Színház- és Filmművészeti Egyetem dramaturg osztályainak tanára, számos szakmai elismerés birtokosa. Tallián Mariann a Magyar Írószövetség választmányi tagja, hat ifjúsági kötet szerzője, az Olvasat.hu irodalmi portál állandó publicistája, szintén több szakmai díj és elismerés birtokosa.
  • Kanyó Dávid: fuvolaművész-tanár. A Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar fuvolaművésze, pikolósa, de tagja a Marcato, a Nuestro Aire flamenco és a Sound of Babel együttesnek is, valamint a Dohnányi Fúvósötös és a BDZ A’la cARTe kamaraegyüttes alapító tagja. Rendszeresen lép fel szimfonikus zenekarok, valamint fesztiválok vendégeként és szólistaként is. 2017-ben Pikolós Gyöngyszemek címmel önálló pikolósorozatot indított új művek bemutatására.
  • Pálfalvi Tamás: trombitaművész-tanár. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem trombitatanára, az Új Magyar Zene Egyesület és az In Medias Brass Quintett trombitása, nemzetközi szólista, a provence-i Lou Calen Classics fesztivál, valamint a hamburgi Schloss Düneck fesztivál zenei igazgatója, a DYMA Young Artist Award Cambridge állandó zsűritagja, és a Theo Charlier Nemzetközi Trombitaverseny zsűritagja.
  • Rohmann Ditta: gordonkaművész. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, gordonka szakának vezetője, a Luzerni Egyetem tanára, a Risoluto kvartett tagja. A lipcsei Bach-verseny díjazottja, 5 szólólemeze a Hungaroton kiadónál jelent meg. Számos kortárs mű ősbemutatója fűződik nevéhez, előszeretettel vesz részt együttműködésekben más műfajú előadókkal, alkotókkal, többek között a Közép-Európa Táncszínházzal, Szőke Szabolccsal, Szirtes Edina Mókussal.
  • Szentpéteri Csilla: zongoraművész és zeneszerző. 18 éves korától aktívan koncertezik, akkor még szólistaként és szimfonikus nagyzenekari kísérettel, 2004 óta pedig saját zenekarával, a Szentpéteri Csilla Banddel. Nyolc nagylemeze jelent meg, melyeken klasszikus átiratai hallhatók a XX. és XXI. század műfajaival ötvözve, valamint saját szerzeményei. Nyaranta zenei kurzusokat tart szülővárosában, Makón.
  • Szőcs Henrik: zongoraművész. Aktív tagja a Variart Ensemble magyarországi és az Ensemble Moscheles szlovákiai kötődésű kamaracsoportoknak, továbbá rendszeresen lép fel más kamaraformációkban is, melyeket az aktuálisan felkért előadás kíván meg. Emellett a Váci Waldorf Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Euritmia órájának zongorakísérője.
  • Tóth János Rudolf: zeneszerző, szövegíró, gitáros és énekes. A Kex, Meteor, Bergendy, Hobo Blues Band, Magyar Atom, Ütött-kopott angyal, Dioptrió, Meeting Point, Trendetlen és Blues Journey formációkban zenélt, valamint 15 évig a Kőbányai Zeneiskola tanára volt. 2020 nyarán Muzsikus sors címmel könyvet írt, ami dupla CD anyaggal jelent meg.
  • Zentai Márk: énekes, dalszerző és szövegíró.  A Mörk zenekar frontembere, 2021 óta pedig szólóban is jelentet meg saját szerzeményeket. Szeifert Jason Bálinttal Mark and Jason néven is koncerteznek, továbbá rendszeres vendége a Random Trip produkciónak is.
  • Zétényi Tamás: csellóművész. Jelenleg a Classicus Quartet csellistája, valamint a győri Széchenyi István Egyetem adjunktusa. Olyan együttesekben működött közre, mint a Trio Passacaglia, az UMZE, a ZAK Ensemble, a THReNSeMBle, a CentriFUGA vagy a Rondino Együttes, de szólóban is rendszeresen fellép, játszott Budapest jelentősebb termeiben, a New York-i WMP Concert Hallban és a washingtoni Congress Library-ben is.

PEDAGÓGUSI DÍJAK

  • Bencsik Orsolya: író, költő, irodalmár. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszékének adjunktusa. Tagja többek között a MTA köztestületének, a Szépírók Társaságának és a Vajdasági Írók Egyesületének.
  • Csapó Kornélia: hegedűtanár. 1985-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Tanárképző Intézetének hegedű szakán szerzett diplomát. 1986-tól a Vujicsics Tihamér Zeneiskola hegedűtanára volt Szentendrén, 1995-től pedig a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola hegedűtanára, 2000 és 2020 között vonós tanszékvezetője.
  • Görögh Dániel: trombitaművész-tanár. A Hangszert a kézbe című országjáró könnyűzenei játéktér és ismeretterjesztő sorozat előadója a program indulása óta. Alapítója és vezetője a Kodály Spicy Jazz zenekarnak, tagja a Sugarloaf zenekarnak, művészeti vezetője a JazzMobil projektnek, valamint session zenészként játszik többek között a Nagy Feró és a Beatrice, a Garami Funky Staff és a Quack zenekarokban.
  • Újváriné dr. Illés Mária: zenetörténész. A Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar főiskolai docense és a Szegedi Tudományegyetem Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium tanára, valamint a Vántus István Társaság Egyesület titkára, mely szerepkörben a szegedi Vántus István Kortárszenei Napok egyik szervezője is egyben.
Fotó: Labancz Viktória.
  • Kanyó András: fuvolaművész mesterpedagógus. A balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola tanára, nemzetközi, országos és regionális zenei versenyek zsűritagja, tanítványaival rendszeresen szerepel zenepedagógus továbbképzési programokban. Alapítója, művészeti vezetője és fuvolaművésze a Balassagyarmati Kamaraegyüttesnek, valamint a „Zene határok nélkül” Balassagyarmati Nemzetközi Muzsikustábor alapító-kurzusvezető tanára.
  • Kiss Bea: fuvolatanár. A Járdányi Pál Zeneiskola, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gyakorlatvezető mentortanára. Rendszeresen tart előadások az ország alapfokú zeneoktatási intézményeiben, valamint zsűrizik alapfokú fuvolaversenyeken. Az MTA Zenetudományi Intézetének külsős munkatársa, a Hangok mindenhol laknak című sorozat szerkesztője, írója, elindítója.
  • Kovács Zalán László: tubaművész, tubatanár és kamarazene-művész. Az Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnázium igazgatója és számos kulturális program, többek között a Bach Mindenkinek Fesztivál és a Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál igazgatója. 1998 óta művészeti vezetője a Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttesnek. Rendszeresen koncertezik Bábel Klára hárfaművésszel és Demeniv Mihály harmonikaművésszel. Többszörös nemzetközi versenygyőztes szólista.
  • Nagy János Yancha: jazz-zongoraművész-tanár és zeneszerző. A Kodolányi János Egyetem Modern Zenei Tanszék, a pomázi Teleki-Wattay Művészeti Iskola, valamint a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola tanára. Saját zenekarai a Nagy János Trio és a Free Style Chamber Orchestra. Zeneszerzőként legutóbb Márta István felkérésére Eger-víz Szvit címmel írt nagyzenekari művet.
  • Neumann Balázs: Jazz-zongoraművész-tanár. A Jan Albrecht Music and Art Academy Jazz-zongora főtárgy, analízis, jazz-elmélet, hangszerelés és zenekari gyakorlat tanára, illetve a Premier Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola zenei tanszékvezetője. Neumann Balázs trió néven működő zenekarát vezeti, amelyben társai Máthé László és Kaszás Péter. Eddig 3 saját kompozíciókból álló lemeze jelent meg a formációval. Fehér Adrienn színművész énekesnővel Cserháti Zsuzsa emlékét ápolják immáron 20 éve.
  • Dr. Varga Laura: fuvolaművész-tanár. 2002 óta a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar Fafúvós tanszékének vezetője, habilitált egyetemi tanár, továbbá a Triola Alapítványi Művészeti Iskola tanára. Rendszeresen tart mesterkurzusokat itthon és rangos külföldi egyetemeken, többek között Rómában, New Yorkban, Pekingben. Fuvolaművészként gyakran játszik szólistaként és kamarazenészként is, számos ősbemutató fűződik nevéhez.
  • Volent Zsolt: dob oktató. A SzegeDrums dobkurzus sorozat elindítója, szervezője és művészeti vezetője. A Pumpkins Trió tagja, a Belmondo, a Honeybeast, a Molnár Dixieland és számos más zenei produkció kisegítő dobosa.
Fotó: Labancz Viktória.

Szívből gratulálunk minden elismerésben részesülőnek!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb