Közélet

Jövő szeptembertől jöhet a készpénzmentes jegyvásárlás a távolsági buszokon

A kormány szerint szükség van az utasok igényeihez szabva egy „jobban igazodó, korszerűbb, átjárható és egységes tarifarendszer kialakítására” a tarifa- és kedvezményrendszer átalakításával, derül ki a szerda esti Kormányrendeletből.

A vármegye- és országbérletek eredményeit is tárgyaló rendelet két feladatot ad Lázár János kezébe:

  • egyrészről dolgozza ki és valósítsa meg a tarifarendszer átalakításához szükséges terveket;
  • másrészről dolgozza ki annak a részleteit is, hogy jövő év szeptember 30-tól lehessen a járműveken készpénzmentesen jegyet vásárolni.

AZ ELMÚLT 30 ÉV LEGNAGYOBB TARIFAREFORMJA JÖHET ÉS A KÉSZPÉNZMENTES JEGYVÁSÁRLÁS

Az elmúlt 30 év legnagyobb tarifareformját ígérte korábban Lázár János, a szerda este közzétett határozat szerint pedig a kormány egyetért a tarifa- és kedvezményrendszer átalakításával. Mint írják, erre „a közösségi közlekedés versenyképességének és a személyszállítási közszolgáltatásokhoz való hozzáférési lehetőségének növelése, valamint az utazóközönség igényeihez lényegesen jobban igazodó, korszerűbb, átjárható és egységes tarifarendszer kialakítása érdekében” van szükség.

A kormány azzal is egyetértett, hogy legkésőbb 2024. szeptember 30-ával vezessék be „a helyközi személyszállítási közszolgáltatásban a járművek fedélzetén történő készpénzmentes jegyvásárlást”, vagyis a vonaton a kalauznak, a távolsági buszokon a sofőrnek kártyával vagy telefonnal is lehet majd fizetni.

A HATÁRIDŐ: MÁRCIUS 1

Lázár Jánosnak március 1-ig kell kidolgoznia a szükséges jogszabályváltoztatásokat és bemutatnia a költségvetési hatásokat és a kártyás fizetéshez szükséges jogszabálymódosításokat is neki kell előkészítenie. A miniszter néhány héttel ezelőtt a Szeged-Szabadka vasútvonal átadásán a hvg.hu-nak beszélt arról, mi a magánvéleménye a készpénzes kontra kártyás fizetésről, és bár nem tartja magát bankkártyaellenesnek, „alapvető szabadságjokként” tekint a készpénzhasználatot.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb