Szegedi ArcokVideo365

Ilyet még tuti nem láttál: befejeződött a szegedi Dóm harangtornyainak felújítása, elképesztő videó született róla

Befejeződött a Szegedi Dóm harangtornyainak felújítása, melynek utolsó elemeként alpinisták dolgoztak a Fogadalmi Templom keresztjének renoválásán. A munkálatokat és a megújult tornyokat egy látványos videóban is megörökítették.

Drónvideó jelent meg a Szegedi Dóm komplex felújítási folyamatát lezáró mozzanatokról, melyben a belváros egyik legmagasabb tornyának restaurálását örökítették meg. A belvárosban található, Fogadalmi Templomként is ismert épület a TV-torony után a második legmagasabb építmény a városban, melynek többéves felújítása ezzel lezárult.

TÖBBÉVES FOLYAMAT ÉRT VÉGET

A Dómot és környékét egy többéves folyamat során újították fel, zöldfelületeit rendezték, ám csak idén került sor a harangtornyok restaurálására. Az idei munkálatok során megtisztították és javították a magas struktúra kő és téglafelületeit és egyéb díszítőelemeit, megújultak a nyílászárók, valamint az órák mutatói és üvegmozaikjai is – szúrta ki a Portfolio.

A most megjelent drónvideón, melyet a Dóm tornyain zajló biztonságos munkavégzéshez állványzatot tervező Peri Magyarország publikált, jól látható, ahogy alpinisták hajmeresztő magasságban dolgoznak a torony csúcsdíszén, ahol a kereszt átnézésére, majd javítására is sor került. A tornyok felújításához a Peri mérnökei az épület geometriáját 3D lézerszkenneres technológia segítségével milliméteres pontossággal mérték fel, az állványzatot pedig az így kapott 3D-s pontfelhő segítségével tervezték meg. Az állványzatot az MTB Industrial Kft. alakította ki a restaurációs munkát végző Stylos Építőipari Kft. szakembereinek. Az állványzat indítószintjét a tornyok 47 méteres magasságban lévő kilátószintek adták, ahonnan oldalanként négy acélgerendákból kialakított konzolra épült az állványzat két irányban, felfelé egészen a talajtól mért 71 méteres magasságig, a konzolokról lefüggesztve pedig a toronyórák aljáig.

SZEGED JELKÉPE A DÓM

A Szeged jelképének is tekinthető Dóm nemcsak vallási, de kulturális és turisztikai szempontból is fontos. A város felőli torony látogatható, és lenyűgöző kilátás nyílik róla Szegedre. A videó még feljebbről, a csúcsdísz magasságából mutatja a panorámát, ahonnan látható a Belvárosi híd, a Fogadalmi templom mellett álló Szegedi Szent Miklós Szerb Ortodox templom, valamint a Nagyáruház is. A kamera a város több ikonikus pontja mellett a Dóm térre is ráközelít az árkádsor látószögéből. A film madártávlatból néz rá az Alsóvárosra és a Szegedi Pályaudvarra, ahol a vonatról leszállók és a szegedi karácsonyi vásárra igyekvők mostantól a restaurált tornyokat látják majd. 

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb