Közélet

Januárban újabb munkabeszüntetés jöhet az iskolákban – egy belső felmérés szerint a tanárok benne lennének a tiltakozásban

Több héten át tartó huzavona után végül eldőlt: csütörtökre ismét meghívást kaptak a Belügyminisztériumba a pedagógus-szakszervezetek képviselői. Az egyeztetés tétje nem más, mint hogy lesz-e január 31-én újabb sztrájk. Egy belső felmérés azt mutatja, hogy a tanárok benne lennének a tiltakozásban.

Belső felmérést készített a sztrájkbizottság, az eredmények azt jelzik, hogy a tanárok egy jelentős része vállalná a január 31-re belengetett munkabeszüntetést – erről Nagy Erzsébet, a érdekvédelmi képviselet országos választmányi tagja beszélt az Indexnek.

A POLGÁRI ENGEDETLENSÉG SEM ZÁRKÓZNAK EL

Nagy Erzsébet hangsúlyozta, hogy néhányan a polgári engedetlenségtől sem zárkóznak el, de annak nagyon alacsony a támogatottsága, hiszen sokakat elrettentett mindaz, ami tavaly ősszel történt az iskolákban, amikor is több pedagógust kirúgtak amiatt, mert ily módon tiltakoztak. A PDSZ országos választmányi tagja megjegyezte: ahogy eddig, úgy ezután sem javasolják a tanároknak, hogy ezt az utat válasszák, „utólag ugyanis nagyon nehéz megvédeni a kollégákat”. Ehelyett jogszerű sztrájkot javasolnak, „ami ugyan láthatatlan”, de ha sokan beleállnak, az talán változást hozhat.

A január 31-et azért tartják jó dátumnak, mert 2022-ben és 2023-ban is ekkor sztrájkoltak, így ez a nap jól szemlélteti, hogy a célokat nem tegnap, hanem még évekkel ezelőtt fogalmazták meg.

Mint ismert, a sztrájkbizottság – melyet a PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete közösen alkot – 2021 októberében fogalmazta meg a követeléseit, melyeket a közelmúltban meg is újítottak. Az immár frissített lista az alábbiak szerint néz ki:

  • A pedagógusok új életpályájáról szóló törvényt vonják vissza!
  • Azonnali 50 százalékos béremelést minden, köznevelésben dolgozó számára!
  • A neveléssel-oktatással lekötött munkaidő 22 óra legyen!
  • 5 elemű bérrendszert vezessenek be!
  • Töröljék el a teljesítményértékelési rendszert!
  • Minden gyermekekkel töltött munkaidőt ismerjenek el tanítással lekötött munkaidőnek!
  • Töröljék el az oktatásban dolgozók sztrájkjogát korlátozó rendelkezéseket!
  • A kormány hozzon létre európai normáknak megfelelő érdekegyeztető tanácsot!
  • Töröljék el a szakszervezetek működését és jogait korlátozó rendelkezéseket, így a reprezentativitásra vonatkozó szabályokat, és vonják vissza a szakszervezeti tagdíjak munkáltató által történő átutalását tiltó rendelkezéseket is.
  • Legyen egységes Oktatási Minisztérium!

A szakszervezetek a követelések megújítása után a Belügyminisztériumhoz fordultak, Maruzsa Zoltántól pedig választ is kaptak, melyben a köznevelési államtitkár hosszan kifejtette, hogy a követelésekkel miért nem ért egyet. Kijelentette többek között, hogy a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényt – köznyelvben státusztörvényt – az oktatásban dolgozók 99 százaléka elfogadta, így annak visszavonása „indokolatlan”.

DECEMBER 21-ÉN TALÁLKOZNAK

Egy darabig úgy tűnt, hogy a szakszervezetek által kezdeményezett tárgyalásból nem lesz semmi, a Belügyminisztérium végül arról tájékoztatta a lapot, hogy az egyeztetéstől nem zárkónak el, ismét leülnek az érdekvédőkkel. Azóta a tárgyalás időpontját is kitűzték, Maruzsa Zoltán a meghívóban azt írta: a következő sztrájkbizottsági ülés december 21-én, 10 órakor lesz a Belügyminisztérium Szalay utcai épületében.

Nagy Erzsébet kijelentette: a január 31-ei sztrájk nagyban függ attól is, hogy milyen ajánlatot kapnak. A megújított követelések ellenére az egyik fő kérdés továbbra is a bér, a Belügyminisztérium most is 10 százalékról beszél, miközben már tudjuk, hogy az eddig visszatartott kohéziós alap egy része felszabadult, az uniós forrásokból pedig további béremelést ígért a kormány. Ott van emellett a január 1-jén hatályba lépő státusztörvény is, mely alapján a bérsávok az alábbiak szerint alakulnak:

  • A Gyakornok fokozathoz tartozó havi illetmény összege 2024-ben bruttó 440 000 forint, legalábbis ez az alsó határ, ennél semmi esetre sem lehet alacsonyabb.
  • Pedagógus I. esetén 440 ezer forinttól 1 065 000 forintig terjedhet.
  • Pedagógus II. esetén 440 ezer forinttól 1 135 000 forintig terjedhet.
  • Mesterpedagógus esetén 520 ezer forinttól 1 365 000 forintig terjedhet.
  • Kutatótanár esetén 640 ezer forinttól 1 470 000 forintig terjedhet.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb