Közélet

Mindenki nyugodjon lefele: a Forbes szerint ismét Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar

591 milliárd forintos vagyonával ismét Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar – derül ki a Forbes friss listájából, amelyen idén Tiborcz István mellett több új név is feltűnt. Tavaly Csányi Sándor OTP-vezér és Felcsuti Zsolt vette át a vezetést a leggazdagabb magyarok listáját 2017 óta vezető Mészáros Lőrinctől.

Mint kiderült, idén ez visszafordult, ismét Mészáros Magyarország leggazdagabb embere, 591 milliárd forintra becsült vagyonával megelőzi Csányi Sándor OTP-vezért, akinek 573,7 milliárd forint, és Felcsuti Zsoltot, az MPF Holding tulajdonosát, akinek 442,9 milliárd forint a becsült vagyona.

ÖT MAGYAR IS LESZ A NEMZETKÖZI MILLIÁRDOSLISTÁN

Az idei listán nyolc olyan milliárdos van, akik a korábbi években lecsúsztak, de idén újból visszatértek az ötvenes listára. Ilyen például Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum és a XXI. század intézet főigazgatója vagy a 4iG-vezér Jászai Gellért, és Nagy György, Csányi Sándor egyik meghatározó és rendszeres üzlettársa. Az ötven leggazdagabb magyar összvagyona 6935 milliárd forint, ami a hazai 2022-es GDP körülbelül 10 százalékának felel meg. A lap azt írja, hogy most először öt magyar is lesz a Forbes nemzetközi (dollár) milliárdoslistáján.

A MINISZTERELNÖK VEJE IS FELTŰNIK A LISTÁN

Idén először Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök veje is szerepel a listán, egyenesen a középmezőnybe lőtte be magát 75,3 milliárd forintos becsült vagyonával. Befért az 50 leggazdagabb magyar közé Kis-Szölgyémi Ferenc, a B+N létesítményüzemeltetéssel foglalkozó Zrt. tulajdonosa, és Száraz István, a jegybankelnök fiának, Matolcsy Ádámnak a barátja is.

UGYANAZZAL A MÓDSZERREL MÉRIK A VÁLLALKOZÓK VAGYONÁT, MINT AMERIKÁBAN

A Forbes magyar csapata ugyanazzal a módszerrel méri a vállalkozók vagyonát, mint amerikai anyalapjuk, viszont itthon plusz nehézséget okoznak a sokmilliárdos összegeket tömörítő magántőkealapok, mivel ezeknek nem kell nyilvánosságra hozniuk, hogy kikhez tartoznak a bennük tárolt vagyonok. Több feltárás is született idén, ahol oknyomozó újságírók próbáltak meg utánajárni ezeknek a pénzeknek, de olyan is volt, hogy az üzletemberek maguk számoltak be a magántőkealapokba fektetett vagyonukról – írja a Telex.

Ezeket is számításba véve egyes vállalkozók, például Mészáros Lőrinc vagyonának is jóval nagyobb lett a végösszege. Volt olyan vállalkozó is, mint az energiaitalokat gyártó Hell energy tulajdonosa, aki bőven felfért volna a listára, viszont 2020-ban ő pert indított a Forbes ellen a személyes adatainak nyilvánosságra hozataláért, ezért az idei lista az ő vagyonukkal nem foglalkozott.

Mészáros Lőrinc és felesége, a szegedi születésű Várkonyi Andrea egyébként pont tegnap járt Szegeden:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb