Közélet

Románia és Bulgária részben csatlakozhat a schengeni övezethez

A román belügyminisztérium közlése szerint politikai megállapodást kötöttek Ausztria és Bulgária illetékes minisztériumaival Románia és Bulgária schengeni csatlakozásáról. Az egyezség a légi és a tengeri határokat érinti, a szárazföldi határok megszüntetéséről 2024-ben tárgyalnak.

bejelentés alapján Románia és Bulgária schengeni övezethez történő csatlakozása a légi és a tengeri határokon 2024 márciusában fog megtörténni, a szárazföldi határok megszüntetésének időpontjáról 2024-ben tárgyalnak.

AZT NEM TUDNI, HOGY A SZÁRAZFÖLDI HATÁROK MEGSZÜNTETÉSE MIKOR VÁLIK REÁLISSÁ

Marcel Ciolacu miniszterelnök Facebook-bejegyzésében megerősítette az egyezség tényét, viszont két formális jóváhagyásra még szükség van: az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsának miniszteri szintjén, valamint az Európai Tanácsban, a tagállamok állam- és kormányfői részéről. Az eljárási folyamat december 28-án folytatódik, de arról nincs szó a közleményben, hogy a szárazföldi határok megszüntetése mikor válhat reálissá. Eddig Ausztria és Hollandia fejezte ki tiltakozását Bulgária, osztrák esetben pedig Románia csatlakozása ellen – írja az Index.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb