Mindenmás

Megérkezett 2023 utolsó Szeged365 Napi pakkja: tavaszias időjárással jön az év utolsó napja, változik a menetrend a közlekedésben, lezárás és parkolási tilalom lesz este a Széchenyi tér környékén

Elérkezett ez a nap is: jön az év utolsó Szeged365 Napi pakkja, a napindító hírekkel. Az elmúlt napokhoz hasonlóan inkább tavaszias időjárásunk lesz ma, akár 11 fokig is melegedhet a levegő Szegeden. Mutatjuk, hogyan változik ma a menetrend a közösségi közlekedésben, melyik üzletek lesznek nyitva ma és holnap, de hozzuk Neked a Szeged365 Kikapcs extrát is, ha esetleg még nem tudnád, hol bulizol ma este! Jó reggelt, ez itt 2023 utolsó Szeged365 Napi pakkja!

MAI NÉVNAPOSOK

Boldog névnapot kívánunk minden Szilveszter, Darinka, Donáta, Katalin, Katarina, Kitti, Máriusz, Melani, Melánia, és Ubul nevű Szeged365 olvasónak!

AZ A BIZONYOS UTOLSÓ NAP, AVAGY MA VAN SZILVESZTER

Érdekesség mára: 1687 éve ünnepeljük szilvesztert, amely eredetileg Szent Szilveszter pápa (uralkodott: 314-335) ünnepe, akinek a nevéhez fűződik az egyházi élet megszervezése Rómában, csodatevő erejéről pedig legendák születtek. Az év utolsó napja a reformátusoknál a hálaadás és a számvetés napja. Protestáns vidékeken szokás volt az óév temetése. A családok a templom körül gyülekeztek, néhol a pap beszédet mondott, a hívek hazakísérték, megköszönték egész évi szolgálatát. Néhány tuti tipp, mára:

  • Szilveszterkor és újév napján ha lencsét eszünk az év során sok pénzünk lesz, ha malachúst eszünk, az szerencsét hoz.
  • Szilveszterkor és Újévkor nem szabad baromfihúst enni, mert a csirke hátrafelé kapar, vagyis elkaparja a szerencsénket.
  • A hallal kapcsolatban megoszlanak a vélemények: egyesek szerint a sok pikkely sok pénzt jelent, míg mások úgy vélik, hogy a hallal együtt elúszik a szerencse is.
  • A lencse és a malachús mellett érdemes sokféle rétessel “nyújtani” a gazdagságot. Ugyanakkor azt is tartják, hogy nem szenvedünk hiányt az új évben, ha nem faljuk fel az összes, Szilveszterre készített ételt.
  • Általánosan elfogadott hiedelem, hogy Újév napján tilos a szemetet kivinni a házból (kidobjuk vele együtt a szerencsét is),
  • tilos mosni,
  • de főleg teregetni,
  • és nem jó bármit is kölcsönadni ilyenkor, mert nehezen jön majd vissza a házba, ráadásul egész éven át minden kifelé megy majd onnan.
  • Január elsején nem mindegy, hogy kit engedünk először a lakásba: a férfiak szerencsét hoznak, a nők épp ellenkezőleg.
  • Azt is jól meg kell gondolni, hogy mit teszünk először újév napján, mert jó eséllyel gyakran tesszük majd ugyanezt egész évben.
  • Régóta szokás az úgynevezett hagymakalendárium: a hónapokat jelképező 12 gerezd fokhagymát, vagy 12 szelet vöröshagymát kell besózni Szilveszter este. Amelyik gerezd reggelre nedves lesz vagy levet ereszt, azt mutatja, hogy abban a hónapban sok eső várható

11 FOK KÖRÜLI IDŐJÁRÁSSAL BÚCSÚZIK 2023

Az idei esztendő utolsó napján is enyhe, inkább tavaszias időjárásunk lesz Szegeden, napközben 11 fok körül alakul majd a hőmérséklet a Napfény városában, a reggel viszont ködös lesz.

Szilveszter reggelén sokfelé találkozhatunk párás, ködös tájakkal, többek között Szegeden is. Helyenként szitálás, gyenge eső is kialakulhat, néhol ónos szitálás sem kizárt. Napközben felhősebb, borongósabb, illetve naposabb tájakkal is találkozhatunk. Kisebb eső, zápor helyenként az északi tájakon fordulhat elő, majd késő este északon és északnyugaton már többfelé szükség lesz az esernyőkre. A déli-délkeleti szél sokfelé élénk, a Dunántúlon többfelé erős lesz. A borongós, szürke tájakon 2-6, máshol 7-14 fokra van kilátás napközben.

ÍGY LESZNEK NYITVA AZ ÜZLETEK SZILVESZTERKOR SZEGEDEN

2024. január 1-jén egyetlen, nagy kiskereskedelmi bolt sem lesz nyitva, az elsejét megelőző nap, szilveszter ünnepe azonban nem része a boltzárnak, így december 31-én még beugorhatsz a boltba, ha kellene még egy üveg pezsgő, egy csomag virsli vagy pótolnád az elfogyott mustárt. Cikkünkben mutatjuk részletesen, a 2023-as esztendő utolsó napjának nyitvatartási rendjét, és azt is, hogy mire számíthatunk az új, 2024-es év első napjaiban.

VÁLTOZIK A BUSZOK ÉS TROLIK MENETRENDJE 31-ÉN ESTE

Óránként járnak majd a trolik és a villamosok 31-én este Szegeden, de változik a buszok és a vonatok közlekedési rendje is. A szegedi tömegközlekedést illetően minden infót összeszedtünk Neked az alábbi cikkben:

SZEGED365 KIKAPCS EXTRA, HA MÉG NEM TUDOD, HOGY HOL BULIZZ MA ESTE

Eljött a visszaszámlálás ideje, alig egy kicsivel több, mint 24 óra maradt hátra a 2023-as évből. Indulhatnak a nagy bulik, amikből Szegeden biztosan nem lesz hiány! Ezerrel pörögnek a szegedi klubok és szórakozóhelyek is szilveszter napján. Mindenki nagy durranással készül az év utolsó nagy partijára. Ha még nem sikerült eldöntened, hol töltsd a holnap estét, sorra vettük a szórakozóhelyeket, mutatjuk, mit tartogat városunk számodra. BUÉK Szeged! Induljon a banzáj!

LEZÁRÁS ÉS PARKOLÁSI TILALOM LESZ ESTE A SZÉCHENYI TÉR KÖRNYÉKÉN

A tűzijáték miatt ideiglenes forgalmi rendre számíthatnak a közlekedők a Széchenyi tér környékén vasárnap, azaz Szilveszter este, melyet két ütemben alakítanak majd ki. Az újév második napjától pedig a Gutenberg utca egyik szakaszát zárják le Szegeden.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb