Kikapcs

“Ekkora sportkomplexumban még nem rendeztek sakkversenyt” – bejártuk a Szegeden debütáló Jótékonysági Sakkverseny tereit a Szent Gellért Fórumban

Már gőzerővel folynak az előkészületek, hiszen alig több mint egy hét múlva, január 20-án, szombaton Szeged lesz a sakk fővárosa, elstartol az első Nemzetközi Jótékonysági Sakkszimultán és Sakkverseny, a Rotary Klub Szeged Dóm szervezésében. Az esemény jó célt is szolgál: a befolyt bevételből tehetséges kisgyermekek versenyeztetését, fejlődését támogatják a Magyar Sakkszövetséggel és a Csongrád-Csanád Vármegyei Sakkszövetséggel együttműködve. Kedden a szervezőkkel bejártuk a kuriózumnak számító esemény helyszínét, hiszen nem akármilyen környezetben zajlanak majd a sakkpartik, a Szent Gellért Fórum impozáns terei adnak otthont a rendezvénynek, ahonnan hoztunk is nektek ízelítőként egy csokorra való fotót.

EKKORA SPORTKOMPLEXUMBAN MÉG NEM RENDEZTEK SAKKVERSENYT

Ekkora sportkomplexumban még nem rendeztek sakkversenyt, árulták el a szervezők, így maga a helyszín is már önmagában különleges hangulatot kölcsönöz a hagyományteremtő céllal elstartoló első Nemzetközi Jótékonysági Sakkszimultán és Sakkversenynek. A résztvevők az izgalmakkal teli sakkpartikat csodás kilátással, a futballpályára néző panorámával rendelkező termekben játszhatják végig.

Mint Ződi-Sipos Mária, a Rotary Klub Szeged Dóm elnöke a helyszínen elárulta, a Szent Gellért Fórum díjmentesen bocsájtja a rendelkezésükre a helyszínt, ami azért is hatalmas könnyebbség a szervezők számára, mert így a befolyt összegből még többet tudnak a tehetséges gyerekek támogatására fordítani.

150 VERSENYZŐ, HÁROM NEMZETKÖZI SAKKMESTER

Az elnök azt is elárulta, nagy érdeklődés övezi a közelgő eseményt, körülbelül 150 versenyzőre számítanak a nap során. A rendezvény többet nyújt a résztvevőknek egy egyszerű sakkversenynél. Három nemzetközi sakkmester látogat el az eseményre: Csonka Balázzsal, Sipos Istvánnal és Tatár-Kiss Szabolccsal lehet majd találkozni, sőt, a legbátrabbak versenyre is hívhatják őket.

A GYEREKEK 20, A FELNŐTTEK 40 TÁBLÁN JÁTSZANAK SZIMULTÁNT

Délelőtt egymással párhuzamosan folyik majd a gyermek és a felnőtt szimultán, mely során a gyerekek 20, a felnőttek 40 táblán játszanak majd. Az izgalmas partikat az érdeklődők is nyomon követhetik a helyszínen, a sakkozók mögött sétálgatva leshetnek be a résztvevők a szimultán alakulásába. Ezt követően délután a rapid versenyeké lesz a főszerep.

A TÁMOGATANDÓ GYEREKEK MAGUK JELENTKEZTEK A SZIMULTÁN JÁTÉKRA

Ződi-Sipos Mária elmondta, a szimultánt tartó három nemzetközi mester közül kettő, Csonka Balázs és Tatár-Kiss Szabolcs régiónkhoz, vármegyénkhez köthető tehetségek. Sipos István pedig, aki egyébként Mária öccse, nemzetközi mester, jelenleg a Magyar Sakkszövetség főtitkára. A gyerekek közül pedig a Csongrád-Csanád Vármegyei Sakkszövetség növendékei szerepelnek, akik maguk jelentkeztek a szimultán játékra. Ők azok közül a tizenhat tehetséges fiatal közül kerülnek ki, akiknek fejlődését és versenyeken való szereplését támogatni hivatott a rendezvény.

ORSZÁGOSAN IS PÉLDAÉRTÉKŰ LEHET A KEZDEMÉNYEZÉS

“Bízom benne, hogy maga a rendezvény sikeres lesz annyira, hogy akár hagyományteremtő módon évente megismételjük, akár a sakkal, akár más, nem látványsporttal. Ez még a jövő zenéje, de szerintem maga a kezdeményezés mind regionálisan, mind országos szinten egy példaértékű esemény lehet” – árulta el az elnök.

EZEK A PROGRAMOK VÁRHATÓK

  • 8.30-9.00 – Érkezés, regisztráció
  • 9.00 – megnyitó (Magyar Sakk Szövetség, Csongrád-Csanád Vármegyei Sakkszövetség, Rotary Klub Szeged Dóm ), valamint 16 támogatott játékos bemutatkozása (1-1 percben)
  • 9.30-10.00 Educatio ovisoknak és kisiskolásoknak (Péczeli Zoltán sakkoktató)
  • 9.30-12.00 – Felnőtt Szimultán: 4×10 táblás sakkszimultán nemzetközi mesterekkel (IM Sipos István, IM Tatár-Kiss Szabolcs, IM Csonka Balázs)
  • 10.00-12.00 – Gyermek szimultán a “Csillagaink” tehetségmenedzsment program támogatásával 15 táblán (Márkus Molli, Kocsmár Ákos, Megyaszai Balázs, Győri Gábor)
  • 12.05-12.15 – szimultán győztesek díjazása
  • 12.15-13.00 – ebédszünet, rapid verseny regisztráció
  • 13.00-17.00 – rapid sakkverseny. Korcsoportok: Felnőtt, U18, U14, U10
  • 17.15-17.35 – eredményhirdetés

KIEGÉSZÍTŐ PROGRAMOK

  • online közvetítés és szakkommentálás 2-3 tábláról (FM Udvardi Zalán) az educatio termében
  • helyszínen kapcsolódó “bazár” – sakk könyvek, Sakkvilág, ásványvásár, trénerek, kézműves sarok gyerekeknek, brandelt ajándéktárgyak
  • mini sakkedzések érdeklődő gyerekeknek

Hozzátették, minden résztvevő emléklapot kap, a legjobbak pedig oklevelet, kupát és tárgynyereményeket is hazavihetnek.

A rendezvényre jelentkezni ITT tudsz, illetve bővebb információkat ITT találsz.

Fotók: Sóti Gellért

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb