Közélet

Csányin kívül még senki sem adta el a földjét Szegeden a tervezett BYD-gyár területén

Régészetre, műszaki tanácsadásra, talajvédelmi tervre már költött a város a BYD kapcsán, földeladásra viszont eddig csak a Pick Szeged Zrt. állt rá. Korábban megírtuk, Szeged közel 90 millió forintos hektáronkénti árat fizet Csányi Sándor OTP-vezér földjeiért, miközben a szántókért mindössze 3-4 milliót kínál. Az Átlátszó most közadatigénylést kért, melyből kiderült, hogy földet eddig a jelek szerint Csányin kívül senki sem adott el a városnak.

„Sikerült meggyőzni a BYD-t, hogy Szeged földrajzi fekvése és logisztikai fejlettsége, –hiszen a tervezett gyár két autópálya kereszteződésében az M5-ös autópálya és az M43-as autópálya kereszteződésében fog megépülni–, kiválóan alkalmas erre a beruházásra” – közösségi oldalán így jelentette be tavaly decemberben Botka László, hogy valóban Szegeden épít elektromosautó-gyárat a kínai BYD. 

ELINDULTAK A KISAJÁTÍTÁSOK

A kormány első körben ehhez 21 milliárd forintot adott, majd újabb pénzesőt szavazott meg, a kínai gyár idetelepülését újabb 46 milliárd forinttal segíti. A kisajátítások elindultak, korábban közadatigénylésben kérdeztek rá, hogyan áll a város földvásárlása. Ugyanis a kormányrendelet mintegy 300 különböző helyrajzi számú terület megvásárlását írta elő.

Végül csak kiderítette az Átlátszó, hogy 22,8 millió eurót, mintegy 8,6 milliárd forintot fizetett Szeged önkormányzata több olyan ingatlanért, ami a Csányi Sándor OTP-vezérhez tartozó Pick Szeged Szalámigyár Zrt.-é. Információik szerint a gazdáknak átlagosan 3,8-4 millió forintot ajánlottak hektáronként, miközben az ország második leggazdagabb emberétől a földeket hektáronként 88,7 millió forintért vették meg, – ami több mint hússzorosa annak, mint amit a gazdáknak ajánlottak.

EDDIG CSAK A CSÁNYI-FÉLE FÖLDVÁSÁRLÁS VOLT MEG

A lap az újabb közadatigénylésében a várostól „a 141/2018. (VII.27.) Korm. rendelet 2. sz. mellékletének B:21 sorában felsorolt ingatlanokra vonatkozó, SZMJV Önkormányzata által kötött szerződéseket” kérték. Erre válaszul egy háromoldalas táblázatot kaptak, de ingatlanvásárlást csak egyet tartalmaz, a már megírt Csány-féle földvásárlást. Ellenben a város költött még ügyvédi feladatok ellátására, projektkoordinálási és lebonyolítási feladatok ellátására, talajvédelmi tervre, valamint „telekalakítás 57 db helyrajzi szám vonatkozásában” feladatra, illetve régészetre, műszaki tanácsadásra is.

A Pick Zrt.-től vásárolt földek Szeged határában. Az önkormányzat állítása szerint más még nem adta el a területét a gyárépítéshez (forrás: geoshop.hu)

Földet a jelek szerint Csányin kívül senki sem adott el a városnak. Az Átlátszó szerint ez nem meglepő, hiszen a város által most 80 millió forintos hektáronkénti áron megvásárolt földeket Csányi cége 2018-ban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő beszámolója szerint 32 millió forintos hektáronkénti áron, összesen 3,2 milliárd forintért vehette meg az államtól. Vagyis öt évvel ezelőtt is közel tízszer annyiért cserélt gazdát a föld, mint amennyit most a szegedi önkormányzat szakértői felmérésre hivatkozva kínál a gazdáknak.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb