Szegedi ArcokVideo365

“Nem tudom, milyen akkumulátor van benne, de néha én is szívesen kölcsönkérném” – exkluzív interjú a szegedi Nagyival, aki fiatalokat megszégyenítő energiával edz minden nap

Süt, főz, piacra jár, unokázik és dédunokázik: Orosz Zoltánné, Gizi, vagy ahogyan mindenki ismeri, Nagyi, olyan, mint bárki nagymamája. Egy kivétellel, a hetvenes éveit taposó szegedi hölgy a fiatalokat megszégyenítő energiával és lelkesedéssel sportol minden egyes nap. Edzőterembe jár és mellette aktívan úszik, ha jó idő van, mindenhova kerékpárral közlekedik. Számára ez már nem egy szabadidős tevékenység, hanem életfilozófia, az edzés olyan számára, mint a levegővétel, el sem tudja képzelni nélküle mindennapjait. Nagyit most is edzés közben csíptük el egy beszélgetésre, aki elmesélte nekünk, honnan jön ez a hatalmas szenvedély a sportok iránt, s az is kiderül, hogyan mentette meg egy bajbajutott életét az egyik edzése során.

NAGYI HÚSZ ÉVE UGYANABBAN A SZEGEDI EDZŐTEREMBEN EDZ, 10 ÉVE PEDIG NAPI SZINTEN ÚSZIK

Nagyit világ életében vonzották a zenés mozgásformák, viszont fiatal korában még nem terjedtek el annyira az edzőtermek, így nem sok lehetősége volt kipróbálnia magát a sportok világában. Aztán huszonnyolc évvel ezelőtt minden megváltozott: Nagyi besétált egy edzőterembe, s teljesen beszippantotta ez a világ. Mára már egy híján húsz éve ugyanabba a szegedi komplexumba jár, napi szinten minden este edz, mellette immáron tíz éve minden délelőtt úszik.

NEM TUDNÉK NÉLKÜLE ÉLNI

Mint elmondta, egyetlenegy cél vezérli, szeretne minél tovább egészséges maradni, gyógyszerek nélkül minél tovább teljes életet élni, arra törekszik, hogy a lehető legtöbb időt unokáival, dédunokáival tölthesse. “Olyan számomra az edzőterem, mintha hazajárnék, a második otthonom. Enélkül már nem tudnék élni. Olyan természetes számomra, mint a fogmosás. Ha nem jönnék, nagyon hiányozna” – árulta el Nagyi, ahogy azt is, az edzőteremben töltött idő azontúl, hogy fitté és egészségessé teszi, igazi lelki feltöltődést is jelent számára.

“NEM TUDOM, MILYEN AKKUMULÁTOR VAN BENNE, DE NÉHA ÉN IS SZÍVESEN KÖLCSÖNKÉRNÉM”

Nem utolsó sorban, az edzőteremben Nagyi olyan mind a személyzet, mind a vendégek számára, mintha a saját nagymamájuk lenne, jókat beszélgetnek, finom házi süteményekkel lepi meg őket, életre szóló barátságokat kötöttek. Kitartása és elszántsága ösztönzőleg hat a fiatalokra, mindenki szereti és ismeri edzőtermi körökben. Nagyi igazi példakép számukra. “Nagyi egy üde színfoltja az edzőteremnek. Nem tudom, milyen akkumulátor van benne, de néha én is szívesen kölcsönkérném. Rengeteg energia van benne, s nem csak itt, a hétköznapi életben is állandóan nyüzsög. Neki ez lételeme” – mondta el Lajkó Krisztián, személyi edző.

NAGYI MEGMENTETTE EGY HÖLGY ÉLETÉT

S valóban, Nagyi már akkor is az edzőtermek szerelmese volt, amikor még a sebészeten nővérként dolgozott. Negyven éven át szívvel-lélekkel gondoskodott a betegekről, de a sport már akkor is nagy szerepet játszott az életében. Nyugdíjba vonulását követően pedig a napi teendők mellett ez tölti ki mindennapjait. És milyen, szerencse! Nagyi ugyanis az egyik úszás edzését követően szaktudásának köszönhetően megmentette egy szegedi hölgy életét. Mint mesélte, körülbelül két éve történt, az uszoda zuhanyzójában talált rá a hölgyre, aki akkor már nem mutatott életjeleket. Nagyi nem habozott egy pillanatig sem, s rögtön megkezdte az újraélesztést, ezzel megmentette az idős asszony életét.

“AZÓTA OLYANOK VAGYUNK EGYMÁSNAK, MINT AZ ÉDESTESTVÉREK”

“Eltelt egy bizonyos idő, két hónap, másfél hónap, és egymással szembe jöttünk az uszodában. Nem emlékeztem az arcára, hiszen azzal voltam elfoglalva, hogy visszahozzam őt az életbe, ő pedig nyilván eszméletlen volt, mégis, ahogy egymásra néztünk, azonnal tudtuk, ki a másik. Összenéztünk, majd sírva öleltük egymást. Azóta olyanok vagyunk egymásnak, mint az édestestvérek. Elválaszthatatlan barátnők lettünk. S ami érdekes, ugyanabban az évben, ugyanabban a hónapban, s majdnem ugyanazon a napon is születtünk” – mesélte el a történetet Nagyi, ahogy azt is, a mai napig felkavarják az akkori események. Találkozásuk mégis sorsszerű volt, s egy igaz barátot hozott Nagyi életébe.

MÁSODIK CSALÁDRA LELT AZ EDZŐTEREMBEN

De Nagyi nem csupán egy szívbéli jó baráttal lett gazdagabb a sportnak köszönhetően. Az edzőteremben tulajdonképpen második családra lelt, ha fáradt, ha szomorú, ők motiválják, derítik jókedvre. Mint mondta, családja már megszokta Nagyi “dilijeit”, mindenben támogatják, hiszen ők is azt szeretnék, hogy ő egészségben minél tovább a gyermekek, unokák és dédunokák életének részese legyen.

Nézd meg videónkat is, melyben még többet megtudhatsz Nagyiról és életfilozófiájáról:

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb