KözéletVideo365

“Nagyon sokat tanultunk abból, hogy a helyi akarat mi mindent el tud érni” – így ünnepelték a Gyálai Holt-Tisza rehabilitációját Klebelsberg-telepen

A bűzfelhő már a múlté, végre befejeződött a Gyálai Holt-Tisza rehabilitációjaírtuk meg tavaly novemberben. A Klebelsberg-telepen élők régi, hosszú évtizedes vágya teljesült ezzel, hiszen nem csak a sokszor terjengő orrfacsaró szagoktól szabadultak meg, hanem a megtisztított holtág sok új lehetőséget is kínál, nem csupán a helyieknek, hanem egész Szegednek. Hosszútávon ugyanis a cél, hogy kis rekreációs paradicsomot hozzanak itt létre, vízi tanösvénnyel, tökéletes kirándulóhelyet kínálva a családoknak, de akár tanórák keretében a gyerekeknek is élményteli, természetközeli órákat lehetővé téve.

A projekt lezárását pénteken délután a hattyasi Hársfa Sörözőben ünnepelték, ahol jelen voltak mindazok, akik nagy szerepet vállaltak a beruházás létrejöttében, így a Klebelsberg-telepi Polgári Kör Egyesület tagjai, Dr. Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója, Nagy Sándor, városfejlesztési alpolgármester, Lábdy Jenő, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese és B. Nagy László, országgyűlési képviselő, valamint a kivitelező Békés Drén Kft. képviseletében Barkász Sándor ügyvezető igazgató is.

PÉLDAÉRTÉKŰ LAKOSSÁGI ÖSSZEFOGÁS SEGÍTETTE A PROJEKT MEGVALÓSULÁSÁT

Ahogy az ünnepi köszöntőkben elhangzott, a projekt megvalósulásában hatalmas szerepe volt a Klebelsberg-telepi Polgári Kör és a helyi lakosság összefogásának, illetve az illetékes szervekkel történő eredményes együttműködésüknek. Mint Dr. Kozák Péter, az ATIVIZIG igazgatója elmondta számunkra, az az összefogás, ami itt létrejött a projekt készítői és a helyi lakosság között, példaértékű. “Nagyon sokat tanultunk abból, hogy a helyi akarat, a támogatás, mi mindent el tud érni. A projekt előkészítése és végrehajtása során nagyon sok olyan kritikus pont volt, hogyha akkor nem áll mögöttünk a helyi lakosság, és nem osztják meg velünk kérdéseiket, véleményeiket, akkor nem tudott volna továbbmenni az az igény, az az elvárás, amit ők szerettek volna” – mondta el Kozák Péter.

Mint Barkász Sándor, a kivitelező cég ügyvezető igazgatója közölte, Hollóháza után a Klebelsberg-telepi lakosság az egyedüli, aki a munkájukat megköszönte. “Nem szokták a kivitelezőnek megköszönni” – tette hozzá.

NAGY TERVEK VANNAK A MEGTISZTÍTOTT HOLTÁGGAL

Nagy Sándor, városfejlesztési alpolgármester azt is elárulta, a helyiek kezdeményezték egy tanösvény létrehozását, melynek az első vázlatai már el is készültek. “Azt gondolom, hogy valóban lehetőség van arra, hogy ne csak a helyi közösséget szolgálja egy ilyen holt víz, hanem minden szegedi számára egy természetközeli kirándulóhellyé váljon”.

FONTOS FELADATUNK A JELENLEGI ÁLLAPOT MEGŐRZÉSE, MEGÓVÁSA

Mint Lábdy Jenő, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, műszaki főigazgató-helyettese hozzátette, a legfontosabb feladatunk azonban a visszakapott holtág állapotának megóvása és megőrzése. Ebben a feladatban pedig nagy szerepe van a lakosságnak. “A másik, amire nagyon oda kell figyelni a horgászati hasznosítás, az, hogy milyen mértékű és mennyire terheli a vizet. Azzal ugyanis nagyon tönkre lehet tenni egy állóvizet, ha azt rosszul hajtják végre” – magyarázta Lábdy Jenő.

B. Nagy László, országgyűlési képviselő felidézte, annak idején, még a hatvanas években, gyerekként ő fürdőzött itt a Holt-Tiszában, így külön öröm számára, hogy ez a projekt megvalósulhatott és ő is hozzájárulhatott ennek létrejöttéhez. Megjegyezte, ha újra lehetne fürödni itt a Tisza vizében, szívesen megmártózna benne.

Nézd meg videónkat is a projekt zárórendezvényéről, melyben mutatjuk, hogyan néz ki most a megtisztított holtág:

HOSSZÚ ÉVEK ÓTA TARTÓ PROBLÉMA SZŰNT MEG

Tavaly novemberben fejeződött be Magyarország egyik legnagyobb holtága, a Gyálai Holt-Tisza szennyezett szakaszának kármentesítése Szegeden, ezzel pedig egy hosszú évek óta tartó problémát orvosoltak városunkban. A környezetvédelmi beruházás uniós támogatással, 4,5 milliárd forintból valósult meg.

A 18,66 kilométer hosszú holtágat – amely belvízvédelmi, öntözési és halgazdálkodási feladatokat is ellát – a Tisza szabályozása során, a 19. század második felében a folyó kanyarulatainak átvágásával alakították ki. A holtág rossz állapotát az ipari, illetve kommunális szennyvíz bevezetése okozta túlnyomó részben az 1970-es, 1980-as években. A 2000-es években a termálvíz bevezetése rontotta a vízminőséget, egészen a tavalyi év közepéig.

AZ INFRASTRUKTÚRÁT IS JAVÍTOTTÁK

A környezetvédelmi beruházás eredményeként javult az ár- és belvízvédelmi biztonság, a jó ökológiai állapot elérésével pedig nőtt a biodiverzitás és a hatásterületen élő lakosság egészséges életfeltételei is javultak. Egy párhuzamosan futó, szintén uniós támogatással megvalósult, 2,528 milliárd forintos költségvetésű beruházás során javították a holtág vízgazdálkodási infrastruktúráját. A többi közt összekapcsolták a holtág korábban egymástól elválasztott szakaszait, csaknem 3 kilométeren az áramlási viszonyok javítása érdekében eltávolították a mederben felhalmozódott iszapot, bővítették és felújították vízkormányzó műveket, ezzel helyreállították a természetes folyásirányt, valamint a Hattyasi szivattyútelep átalakításával biztosították a vízpótlás lehetőségét.

Operatőr: Galyas Richárd, Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb