Közélet

Egy hosszú menetelés vége: jogerős ítélet született a Szeviép-ügyben

Egy hosszú ügy végére került pont ma: jogerős ítélet született a Szeviép-ügyben. Harmadfokon a Debreceni Ítélőtábla döntött, a harmadrendű vádlottat bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett csődbűncselekmény bűntettében. Hárommillió forintos pénzbüntetésre ítélték.

A Debreceni Törvényszék, mint másodfokú bíróság 2023 februárjában hirdetett ítéletet az úgynevezett Szeviép-ügyben. Az ügy előzménye az, hogy a Szegedi Járásbíróság a hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett különösen jelentős mértékű tényleges vagyoncsökkentést eredményező csődbűntett miatt indított büntetőügyben 2018. november 20-án az első-, másod- és harmadrendű vádlottak büntetőjogi felelősségét társtettesként elkövetett csődbűncselekmény bűntettében állapította meg.

A fent említett okból kifolyólag

  • az elsőrendű vádlottat 5 év 2 hónap szabadságvesztésre, 1.000.000 Ft pénzbüntetésre, 5 év gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselői foglalkozástól eltiltásra és 4 év közügyektől eltiltásra;
  • a másodrendű vádlottat 6 év szabadságvesztésre, 1.250.000 Ft pénzbüntetésre, 5 év gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselői foglalkozástól eltiltásra és 4 év közügyektől eltiltásra;
  • míg a harmadrendű vádlottat 5 év 2 hónap szabadságvesztésre, 1.000.000 Ft pénzbüntetésre, 5 év gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselői foglalkozástól eltiltásra és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

FELMENTETTÉK A VÁDLOTTAK SZEGEDEN

A másodfokon eljárt Szegedi Törvényszék a vádlottakat – eltérő tényállás megállapításával – 2019. január 24-én felmentette. A Szegedi Törvényszék ítélete ellen az ügyész a vádlottak büntetőjogi felelősségének megállapítása és büntetés kiszabása érdekében, míg a vádlottak és védőik bűncselekmény hiányában történő felmentés céljából jelentettek be fellebbezést. A harmadfokú eljárás lefolytatására a Kúria a Pécsi Ítélőtáblát jelölte ki. A Pécsi Ítélőtábla a Szegedi Törvényszék, mint másodfokú ítéletét részben hiányosnak, részben felderítetlennek, illetve részben ellentétesnek találta az ügyiratok tartalmával. Az ítélőtábla az elsőrendű vádlottal szemben – a másodfokú határozat kihirdetése után bekövetkezett halála miatt – az eljárást megszüntette. A Szegedi Törvényszék ítéletét a másod- és harmadrendű vádlott esetében hatályon kívül helyezte és a másodfokú bíróságot új eljárás lefolytatására utasította.

DEBRECENBEN VÁLTOZTATTAK A BÜNTETÉSEN

A Kúria büntetőper másodfokú eljárásának lefolytatására – a Szegedi Törvényszék bíráinak elfogultsága miatt – a Debreceni Törvényszéket jelölte ki. A Debreceni Törvényszék 2023. február 20-án kihirdetett ítéletével az első fokon eljárt Szegedi Járásbíróság ítéletét megváltoztatta. A bíróság a másodrendű vádlottat bűnösnek mondta ki fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetben elkövetett csődbűncselekmény alapesetében, ezért őt 2,5 millió forint pénzbüntetésre ítélte. A törvényszék a harmadrendű vádlottat egyes tényállásokban bűncselekmény, míg más esetekben bizonyítottság hiányában felmentette. A másodfokú bíróság a két vádlott vagyonára elrendelt zár alá vételt feloldotta figyelemmel arra, hogy elrendelésének oka megszűnt.

JOGERŐS ÍTÉLET SZÜLETETT

A másodrendű vádlott esetében jelentősen szűkült a bűnösség köre. A 15 tényállásrészből mindössze egy esetben – egy 2,5 millió forintos vagyoncsökkenés vonatkozásában – találta őt bűnösnek a törvényszék a fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetben elkövetett csődbűncselekmény alapesetében. A felszámolási eljárás során a 32/2018 (III. 3.) Kormányrendelet alapján 162 hitelező részére teljesített kifizetést a Magyar Állam 2.614.491.898.- Forint összegben, amelynek erejéig a felszámolási eljárásba, mint hitelező belépett. A felszámolási eljárásban 171. 211.911 forint pénzeszköz, vagyon került átadásra a hitelezők részére. A törvényszék ítélete a másodrendű vádlott vonatkozásában jogerős.

A harmadrendű vádlott kapcsán a döntés ellen az ügyészség a bűnösség megállapítása érdekében jelentett be fellebbezést. A harmadfokon eljárt Debreceni Ítélőtábla a vádlottat bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett csődbűncselekmény bűntettében. Ezért őt 3.000.000.-Ft pénzbüntetésre ítélte. Az ítélőtábla az ügy teljeskörű felülbírálata során nem észlelt eljárási szabálysértést. Azonban az első és másodfokú bíróság által megállapított tényállás kiegészítésére és néhány esetben helyesbítésére volt szükség. Már az ügy nyomozati szakaszában is hiányosak voltak a bizonyítékok, ezért már a másodfokon eljárt Debreceni Törvényszéknek is széleskörű bizonyítást kellett felvennie.

KIRÍVÓAN HOSSZÚ VOLT AZ ELJÁRÁS

A törvényszék indokolása túlnyomórészt logikailag helyes volt, azonban részben téves ténybeli következtetésen alapult. A Debreceni Ítélőtábla a helyesbített tényállás alapján megállapította a vádlott bűnösségét társtettesként elkövetett csődbűncselekmény bűntettében, hiszen a cég igazgatóságának tagjaként szándék és akarategységben cselekedett többi társával. Az ítélőtábla nem értett egyet az ügyészség indítványával, melyben a vádlott cselekményét sikkasztás bűntettének kérte minősíteni. Nyomatékos enyhítő körülményként értékelte az ítélőtábla a kirívóan hosszú ideig tartó eljárást, amely nem róható fel a vádlottnak. Továbbá a vádlott büntetlen előéletét és rendezett életvitelét is enyhítő körülményként vette figyelembe. Az ítélet jogerős – áll a közleményben.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb