Mindenmás

Napi pakk: szeles idő, rákellenes világnap és a “fekete párducra” más néven Grosics Gyulára is ma emlékezünk

Vasárnap tartja még magát a szeles idő, azonban 10 fok fölé kúszik a hőmérséklet. 2000 óta ezt a napot tartjuk a rákellenes világnapnak és ma lenne 98 éves Grosics Gyula. Akad két kiállítás is Szegeden, melyekből válogathatunk. Hozzuk a napi pakkot, hogy képben legyél a legfontosabb infókkal.

MAI NÉVNAPOK ÉS ÉRDEKESSÉGEK

Nagyon boldog névnapot kívánunk minden Ráhel, Csenge, Jára, Jarmila, Johanna, Andrea, Janka, Róbert, Veronika, András, Gabriella és Gilbert nevű Szeged365 olvasónak!

  • Február 4-e a rákellenes világnap. 2000 februárjában Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust. A résztvevők február 4-én történelmi dokumentumot írtak alá, amely világméretű összefogásra szólít fel a halálos kór ellen. A Rákellenes Alapítványt (Párizsi Charta) a világ minden részéről összegyűlt vezető kormányzati tisztségviselők, a legjelentősebb rákkutató társaságok és szervezetek vezetői, orvosvezetők, betegképviselő civil szervezetek és az ipar reprezentánsai látták el kézjegyükkel. Ennek emlékére a kongresszus február 4-ét RÁKELLENES VILÁGNAPpá nyilvánította.
  • 98 éve ezen a napon született Grosics Gyula, labdarúgó, edző, „a fekete párduc”, a legendás Aranycsapat tagja, a Nemzet Sportolója. 1939-től a Dorogi AC, 1947-től a Mateosz, 1950-től a Budapesti Honvéd, majd 1956-tól a Tatabányai Bányász kapusa volt. 86-szoros válogatottként, olimpiai bajnok, vb-ezüstérmes és háromszor bajnokcsapat tagjaként játszott. Edző volt a Tatabányánál, majd az SBTC-nél. 1969-től a Volán SC elnöke volt 1986-ig, valamint 1976-ig a Volántourist osztályvezetője. 1990-ben és 1991-ben az MDF országgyűlési képviselőjelöltje volt, 1991 után a Volán FC díszelnöke.
Fotó: fehervarfc.hu

MARAD A SZELES IDŐ

Vasárnap időnként erősen megnövekszik a felhőzet, elvétve kisebb eső, délután futó záporok kialakulhatnak. Marad a szeles idő, a délnyugati tájakat leszámítva sokfelé erős, néhol viharos erősségű lesz az északnyugati, nyugati szél. Enyhébb lesz a reggel, délutánra pedig 10 és 15 fok közé melegszik a levegő.

A REÖK PALOTA KIÁLLÍTÁSA TOVÁBBRA IS LÁTOGATHATÓ

A Szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum képző- és iparművészeti tagozata egykori hallgatói és művésztanárai alkotásaiból nyílik kiállítás a Reök-palotában pénteken. Nátyi Róbert művészettörténész, a tárlat kurátora a csütörtöki sajtóbejáráson elmondta, a művészeti képzés 1961-es indulása óta csaknem kétezer diák tanult a középiskola grafikus, szobrász, kerámia- és textilműves szakirányán. A március 17-ig látható tárlat az általuk készített alkotásokból és az őket oktató művésztanárok munkáiból mutat be kaleidoszkópszerű válogatást. Az Oktatás – művészet – hagyomány címet viselő kiállítás a nézők elé tárja azt a töretlen tradíciót, amely révén a több mint két emberöltő alatt a művészeti képzés Szeged és tágabb környezete művészeti életébe integrálódott – fogalmazott a kurátor.

MENNYEGZŐ KIÁLLÍTÁS SZEGEDEN

Egy kicsit odébb van, de mindenképp érdemes kőbe vésni a dátumot! Ha most készülsz életed legnagyobb kalandjára, s kezdenéd meg pároddal kapcsolatotok következő izgalmas fejezetét, ha még csak most körvonalazódik bennetek, milyennek szeretnétek a nagy napotokat, amikor kimondjátok a boldogító igent, akkor nektek is ott a helyetek február 10-én és 11-én a Pick Aréna Akadémiai Csarnokában a XVII. Menyegző Esküvő-Kiállításon, a dél-alföldi régió legnagyobb esküvői kiállításán, mely a tavalyi év nagy sikere után ismét visszatér a Napfény városába.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb