Kikapcs

A város és a gimnázium történetében is példa nélküli kiállítás: kígyózó sorokban álltak a szegediek, hogy már az első napon láthassák a Tömörkény István Gimnázium jubileumi tárlatát a Reök-palotában

Február 2. péntek óta látogatható a Szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum jubileumi kiállítása a REÖK-ben. A 125 éves iskola 60 éves művészeti hagyományait összefoglaló tárlat már a megnyitó napján rengeteg érdeklődőt vonzott, és egészen március 17-ig várja látogatóit.

A megjelentek nagy létszáma ellenére is családias hangulatban telt a Szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum jubileumi kiállításának megnyitója a REÖK-ben. A jeles középiskola 125 éves fennállását ünneplő programsorozat utolsó, nagyszabású eseménye, a Tömörkény képző- és iparművészeti tagozatainak 60 esztendejét összegző tárlat valódi örömünnepnek bizonyult: nemcsak kiállító művészek és hozzátartozóik, az iskola tanulói és munkatársai, hanem művészetkedvelő szegediek a Reök-palota előtt kígyózó sokasága szerette volna már az első estén megtekinteni a város és a gimnázium történetében is példa nélküli kiállítást.

A TÁRLATOT KÉT ÖREGDIÁK ADTA ÁT A SZEGEDI KÖZÖNSÉGNEK

Az Oktatás – művészet – hagyomány című tárlatot két öregdiákja adta át a közönségnek: Dr. Nátyi Róbert, a galéria vezető kurátora, az SZTE BBMK dékánja nyitotta meg a kiállítást, Dr. Kakuszi Béla Péter, Szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum igazgatójának köszöntőjét követően. Mindketten felidézték a középiskolában eltöltött ifjúkorukat, és azt a különleges hangulatot, amely a gimnáziumi és művészeti tagozatok egymás mellett éléséből, kölcsönhatásából fakadóan jellegzetessé teszi a Tömörkény atmoszféráját, az itt végzett fiatalok tapasztalatait.

2022-BEN INDULT EL A JUBILEUMI ÜNNEPSÉGSOROZAT

Dr. Kakuszi Péter örömét és köszönetét fejezte ki az iskola és a REÖK-öt is üzemeltető Szegedi Nemzeti Színház együttműködése kapcsán: elmondta, 2022-ben a Nagyszínház színpadán megtartott gála indította el a jubileumi ünnepségsorozatot, amelynek záró fejezete az Összművészeti Központban megnyílt kiállítás. Dr. Nátyi Róbert gótikus katedrálishoz hasonlította az egyedülálló kollekciót.

60 ÉV MŰVÉSZI MUNKÁJA ÉS 125 ÉV SZELLEMISÉGE

A művészettörténész szerint, ahogyan egy történelmi templom is több évtizeden, akár évszázadon keresztül készül, magába foglalva és megőrizve hírnévre szert tett és elfeledett mesterek százainak keze nyomát, ebben az esetben Isten dicsőségére, ahhoz hasonlóan az Oktatás – művészet – hagyomány című tárlat is túlmutat önmagán: hiszen 60 év művészi munkáját, 125 év szellemiségét idézi meg, minden generációt megszólaltatva, elismert és nem feltétlen a művészeti közéletben elhelyezkedett alkotókat, volt mestereket és volt tanítványokat „l’art pour l’art” és alkalmazott művészetet egymás mellé állítva, 150 műtárgy segítségével.

HAT HÉTEN KERESZTÜL LÁTHATÓ A TÁRLAT

A REÖK két emeletén hat héten át várja az érdeklődőket a tárlat, ahol nemcsak képző- és iparművészeti kuriózumok sokaságát ismerhetik meg, hanem magát a Tömörkényben 1961 óta zajló alkotómunkát, az egyes alkotók egyéni pályaképét a mai napig meghatározó szellemiséget.

Forrás és fotók: REÖK-palota

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb