Kikapcs

A koreai képregény, azaz a manhva világába tekinthetünk be Szegeden – a kiállítást kuráló Sin Mjonghván is városunkba jön

A dél-koreai képregény, azaz a manhva világába nyújt betekintést a Koreai Kulturális Központ február 8-tól március 28-ig látható kiállítása a szegedi Grand Café-ban. Dél-Korea egyik vezető illusztrátora, a kiállítást kuráló Sin Mjonghván csütörtök este a kultkávézó képregényes eseménysorozatának vendége lesz – tudtuk meg a Koreai Kulturális Központtól.

A Szegeden bemutatkozó tárlat, amelyen hat nemzetközileg elismert dél-koreai képregényalkotó munkáival ismerkedhetnek a látogatók, a magyarországi Koreai Kulturális Központ a fővárosban tavaly nyílt képregény-kiállításából összeállított válogatás. A képek, amelyek között gyermekek, tizenévesek és felnőttek számára készült papíralapú és eredetileg digitális képregény-részletek vegyesen szerepelnek, a manhva műfaji sajátosságai mellett a koreai társadalomba is betekintést nyújt.

A MAI KOREAI NŐK HELYZETÉVEL FOGLALKOZIK A KIÁLLÍTÁS ANYAGA

A kiállítás anyagában többek között szerepel Sooshinji (ejtsd: Szusindzsi) és Ma Yeongshin (ejtsd: Má Jongsin) képregényei, amelyek a mai koreai nők helyzetével foglalkoznak. Az előbbi a Sarin, a menyecske című digitális képregényében egy friss házas nő kihívásait sorozatokra bontva a saját közösségi média felületén osztotta meg, ami hirtelen nagy népszerűségre tett szert, rövid időn belül több mint hatszázezer követője lett. Az újdonsült asszonyt a patriarchális családi kultúrában ábrázolja, amivel a koreai társadalom érzékeny pontjaira világít rá, és arra sarkallja a hazai olvasókat, hogy maguk is rákérdezzenek ezekre a rögzült viszonyrendszerekre.  Ma Yeongshin műve a koreai társadalom szinte láthatatlan tagjainak, a változó korba érő anyák történeteit meséli el. A képregény igen kedvező kritikákat kapott hazájában és külföldön is, többek között a legjobb nemzetközi alkotás kategóriában elnyerte a képregény világ Oscarjának tartott, a Mad magazin alapítójáról elnevezett Harvey-díjat.

A SERDÜLŐKOR, ÉS A FIATAL FELNŐTTSÉG IS SZÓBA KERÜL

A nők helyzetén túl más művek a serdülőkor vagy éppen a fiatal felnőttség nehézségein keresztül mesélnek plasztikusan olyan korunkra jellemző jelenségekről, mint a bullying, a depresszió vagy a generációsan terhelt családi struktúrák. A súlyos témák mellett bájos gyermekképregények is megtekinthetők a kiállításon. A megnyitó napján, 2023. feburár 8-án este 7 órától a kiállítás kurátorával, Sin Mjonghvánnal Szabó Zoltán Ádám beszélget a manhva százéves történetéről, a dél-koreai képregény jövőjéről, valamint a művészeti cserekapcsolatok lehetőségeiről.

Sin Mjonghván egyébként a Szöuli Nemzetközi Rajzfilm- és Animációs Fesztivál (SICAF) egykori ügyvezető igazgató helyettese, jelenleg a Koreai Képregény Társaság (Korean Comics Webtoon Society) vezetője, karikaturista, illusztrátor, és a Dongguk Egyetem webtoon oktatója. A beszélgetés magyar tolmács segítségével zajlik majd. A belépés pedig ingyenes.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb