Sport

Világbajnokság: túl van pályafutása utolsó úszásán Olasz Anna – mutatjuk, hol zárt az 5 kilométeres versenyszámban

Olasz Anna ma pályafutása utolsó úszásán vett részt a nyíltvízi úszók szerdai 5 kilométeres versenyében, mindezt a dohai világbajnokságon. A szegedi sportoló a 33. helyen zárt, míg a szintén magyar színekben induló Szimcsák Mira a 20. lett.

Az már korábban eldőlt, hogy korábbi betegsége miatt Fábián Bettina ebben a számban nem indul, így tartalékként Olasz Anna lépett a helyére. A harmincéves szegedi sportolónak ez karrierje hetedik, egyben utolsó világbajnoki szereplése. Mellette a 20. születésnapját ezen a napon ünneplő Szimcsák Mira ugrott a vízbe, aki az olimpiai számban, 10 kilométeren a 26. lett szombaton.

ENYHE SZÉL ÉS HULLÁMZÁS

A körülmények ezúttal is hasonlóan voltak a dohai öbölben, kellemes hőmérséklet, enyhe szél és hullámzás várt a 65 fős mezőnyre a három 1660 méteres körben. A “sprintversenyen” a szám esélyesei – köztük a 10 kilométeren győztes holland Sharon van Rouwendaal és az amerikai Katie Grimes – rögtön nagy iramot kezdtek diktálni, az első kör végén Szimcsák a 15., Olasz a 25. helyen tempózott.

A verseny képe a későbbiekben sem változott, az élmezőny tagjai nagy csatát vívtak, a két magyar félperces hátrányban volt a legjobbakkal szemben. A számot végül nagy hajrában, a hollandok sztárja, van Rouwendaal nyerte, a tavaly Fukuokában 10 kilométeren második ausztrál Chelsea Gubecka és az olimpiai bajnoki címvédő, 5 kilométeren 2019-ben Kvangdzsuban és a 2022-ben Budapesten is győztes brazil Ana Marcela Cunha előtt.

AJÁNDÉKNAK TEKINTI AZ ÚSZÁST OLASZ ANNA

“Ennek a szezonnak, ugye, úgy mentem neki, hogy az utolsó lesz, szóval ez kérdés nélkül az utolsó világbajnokságon” – mondta az MTI-nek Olasz Anna. “Egy héttel ezelőtt még úgy volt, nem fogok úszni, végül ezt az egészet ajándéknak fogtam fel, hiszen tisztában voltam vele, hogy nem vagyok csúcsformában. Úgy álltam, hozzá, hogy ez az utolsó világbajnoki versenyem, ki kell élveznem az egész hangulatát” .

A karrierje során egy egyéni (2015, Kazany, 25 km) és két csapat világbajnoki (2022, Budapest, 2023, Fukuoka) ezüstérmet szerzett Olasz Anna megjegyezte, még a mezőny közepén is óriási volt a harc a minél jobb helyezésekért. “Ez lehet, hogy nem fog hiányozni, de azért a lehető legjobbamat akartam nyújtani. Viszont az is bennem volt, hogy ezt most szeretném kiélvezni” – tette hozzá.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb