Kikapcs

“A csoda és a varázslat a csokoládéban van” – így lett bányamérnökből csokoládémester Vanya Gábor, aki az Árkád Csokifesztiválon azt is bemutatja, hogyan készülnek mennyei édességei

Hogyan lesz egy bányamérnökből bankár, polgármester, majd azt követően a csokoládékészítés nagy mestere? Azt, hogy ez nem lehetetlen Vanya Gábor csokoládémester, a MyChoccy Csokoládémanufaktúra alapítója bebizonyította, aki igazán hosszú utat járt be, mire kiteljesedett szenvedélyében, a csokoládék készítésében. És, milyen jól tette, Vanya Gábor számára a csokoládékészítés ugyanis nem pusztán egy vállalkozás, bonbonjai minden darabja teli szeretettel és szenvedéllyel készülnek. Ami pedig nekünk külön jó hír, a mester utánozhatatlan ízű, mennyei csokicsodáit mi is megkóstolhatjuk február 9-11 között az Árkád Csokifesztiválon. Arról, mivel várja a szegedi Gombóc Artúrokat a mester a hétvégén, Vanya Gáborral beszélgettünk.

Mint Vanya Gábor elmesélte a csokoládé iránti szenvedélye szinte egész életében elkísérte. Még bányamérnök hallgató volt, amikor lehetősége nyílt két félévet Németországban tanulni, ahonnan volt szerencséje nagymamája testvéréhez Belgiumba a csokoládé „őshazájába” ellátogatni. “Ott betévedtem egy csokoládé manufaktúrába, teljesen magával ragadott az egész miliő, amit ott tapasztaltam és első látásra szerelem lett. Addig jártam a mester nyakára, amíg ki nem tanított” – idézte fel a kezdeteket a csokoládémester.

A BARÁTOK UNSZOLÁSÁRA DÖNTÖTT ÚGY, HOGY KILÉP A NAGYKÖZÖNSÉG ELÉ BONBONJAIVAL

Hozzátette, még mielőtt a bányamérnöki iskolát elvégezte, már megszerezte a csokoládé mesteri végzettséget. Azonban mivel ezt a képzettséget nem lehetett Magyarországon honosítani, -mert honosítani csak olyan szakmát lehet, amit itthon is oktatnak-, sokáig csak hobbiként hódolt a csokoládé készítés iránti szenvedélyének. “Először csak a család és a barátok legnagyobb örömére ontottuk magunkból a vadabbnál vadabb csokoládékompozíciókat. Áttörést a 2012-es év hozott, amikor a barátaink unszolására úgy döntöttünk, a nagyközönség elé állunk, és megalapítjuk a MyChoccy manufaktúrát és csokiboltot” – mondta el Vanya Gábor.

AZ AKASZTOTT EMBEREN KÍVÜL MÁR MINDEN VOLT

Addigra már Vanya Gábor, ahogy ő fogalmazott gyakorlatilag az “akasztott emberen kívül már minden volt”: elvégzett egy közgazdasági egyetemet is, mert mindig érdekelte a pénzügyi terület, bankár szeretett volna lenni. Amikor azonban elkezdett dolgozni régióvezetőként a banki szférában, rádöbbent, hogy nem is biztos, hogy bankár szeretne lenni. Ezt követően tett egy kis kitérőt a politika világába is, egy időben betöltötte Bátonyterenye polgármesterének posztját, de rájött, hogy ez a szerep sem igazán ő, távol áll a gondolkodásmódjától és értékrendjétől. Közben természetesen folyamatosan készítette a finomabbnál finomabb csokikat.

A CSODA ÉS A VARÁZSLAT A CSOKIBAN VAN

“Azt vallom, hogy a csoda és a varázslat a csokoládéban van. És mi nem csinálunk mást, csak ezt a csodát próbáljuk emészthetővé és fogyaszthatóvá tenni a vendégeknek. Minden falat csokiban benne van a szívünk és a lelkünk” – vallja Vanya Gábor. Azt is elárulta, több évtizedes tapasztalata alapján arra jött rá, hogy a viszonylag egyszerű, jól behatárolható ízek a legkelendőbbek a csokiimádók körében, így csokoládé alkotásaiban ezek biztosan megjelennek a széles palettán. Természetesen készítenek összetettebb ízvilágú bonbonokat is, de a fősodorban mindig a klasszikus bonbonok maradnak.

IZGALMAS INTERAKTÍV CSOKOLÁDÉ-MANUFAKTÚRÁKON VEHETÜNK RÉSZT VANYA GÁBORRAL

Az Árkád Csokifesztiválon pedig igazán izgalmas formában találkozhatunk Vanya Gábor mennyei csokikölteményeivel. A mester ugyanis bemutatókat fog tartani a rendezvény mindhárom napján:

  • pénteken 18:30 – 19:00 óra között vár az interaktív csokoládé-manufaktúra Vanya Gáborral,
  • szombaton 18:00 – 19:00 óra között lesz az interaktív csokoládé-manufaktúra, ahol bepillanthatsz abba, hogyan készülnek az édes csodák,
  • vasárnap pedig 12:00 – 14:00 óra között lesz érdemes kilátogatnod, ha szeretnél részt venni a Mester interaktív csokoládé-manufaktúráján.

Talán ez lesz a fesztivál egyik legizgalmasabb pontja, hiszen az interaktív csokoládé-manufaktúrán tiszteletüket teszik az OTP Bank-Pick Szeged játékosai, a Szeged-Csanád GA játékosai, Kárász Anna olimpiai bajnok kajakos, Kis Máté Szeged sportolója díjas ökölvívó, Szilágyi Annamária Szeged kultúrájáért díjas színésznő, Magyar Kinga WBC interkontinentális bajnok ökölvívó, Nagy Péter súlyemelő, és Olasz Anna világbajnok úszó is.

1000 DARAB TRÜFFELLEL IS KÉSZÜL A CSOKIMESTER, AMIT VAKON KÓSTOLHATNAK A LÁTOGATÓK

“Az biztos, hogy akik eljönnek, fantasztikus édességekkel fognak találkozni, a bemutatók során is, és az sem titok, hogy készülünk négy különböző ízesítésű, összesen ezer darab trüffellel, amit a látogatók fognak kóstolgatni. Szándékosan nem mondom el most, hogy milyen ízesítésűekről lesz szó, hogy a vendégek vakon tudjanak kóstolni, hogy tényleg az ízérzés legyen ami alapján eldöntik, hogy nekik melyik ízlett a legjobban. A lényeg, hogy teljesen szubjektív véleményt tudjanak kialakítani” – avatott be bennünket a részletekbe Vanya Gábor. A csokoládémester annyit azért elárult, olyan markáns ízeket válogatott össze, melyek Szegedhez is köthetőek.

Csokiimádó lányok és fiúk, tehát ez nem a fogyókúra ideje, engedj az édes bűnbeesésnek! Ne feledd:

Árkád nagy csokifesztivál
Szeged Árkád:

 Londoni krt. 3, 

2024. február 9-10-11.

Fotók: MyChoccy Csokoládémanufaktúra FB

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb