Közélet

Akkora port kavart Novák Katalin kegyelmi ügye, hogy bejelentést tett Orbán Viktor (frissítve)

Nagy port kavart Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmi ügye, mely szerint szabadon bocsátotta a jogerősen elítélt egykori igazgatóhelyettest, aki segített főnökének eltussolni pedofilbotrányát. A botrány nagyon úgy fest, akkorára hízott, hogy hamarosan megszólal az ügyben Orbán Viktor is.

Mint megírtuk, a köztársasági elnök kegyelmet adott annak az elítéltnek, aki egy pedofilügyben érintett. Mint ismeretes, K. Endre helyettese volt annak az igazgatónak, aki a bicskei gyermekotthonban több kiskorú fiút abuzált regnálása idején. A beosztott próbált nyomást gyakorolni a gyerekekre, hogy vonják vissza vallomásaikat, és hamisan tanúskodjanak. Ezek okán K. Endrét kényszerítés minősített bűncselekményért jogerősen 3 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélték, mellékbüntetésként pedig öt évre eltiltották a foglalkozástól és közügyek gyakorlásától is.

BEJELENTÉSRE KÉSZÜL ORBÁN VIKTOR

A kegyelem pillanatában még kilenc hónap volt hátra a büntetéséből. Novák Katalin döntése hatalmas viharokat kavart, az ügyben már többen megszólaltak, csütörtökön kora délután Orbán Viktor miniszterelnök is jelezte, hogy bejelentésre készül.

FRISSÍTVE: NINCS KEGYELEM A PEDOFILOKNAK

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentést tett a bicskei pedofilügyben hozott köztársasági elnöki kegyelmi ügyben. A köztársasági elnök leszögezte, hogy: „az én elnökségem alatt nem volt és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak, ez így volt ebben az esetben is”.

Orbán Viktor Facebookon közzétett videóját azzal kezdte, hogy kialakult egy vita az elnöki kegyelem jogköréről, de nem jogászkodni kell, hanem tiszta helyzetet teremteni egy világos, egyértelmű döntéssel. “Van öt gyermekem és hat unokám, ha valakik hozzányúlnának, az első gondolatom, hogy félbe kell őket hasítani vagy miszlikbe vágni.” Orbán Viktor közölte: alkotmánymódosítást nyújtott be, ami lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények esetén az elkövető kegyelmet kaphasson.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb