Közélet

Mintát vettek a Holt-Marosból: nincs elegendő mennyiségű oxigén a vízben, ezért láthatunk elpusztult halakat a helyszínen

Két nappal ezelőtt írtuk meg, hogy azt észlelte az egyik újszegedi lakó, hogy pusztulnak a halak a Holt-Marosban. Orrfacsaró szagról is beszámolt, és arról, hogy több elhullott hal is lebegett a víz felszínén. Érdeklődtünk a Szegedi Vízműnél, hogy vajon mi lehet a pusztulás oka. Mint válaszlevelükben írták, a Holt-Maros több pontján is akkreditált vízmintát vettek. A vízminta kémiai vizsgálati eredménye alapján valószínűsíthető, hogy nincs elegendő mennyiségű oxigén a vízben.

“Sajnos ismét pusztulnak a halak a Holt-Marosban. A holtág Bérkert utca jobb és bal oldali szakaszán napok óta orrfacsaró szagot lehet érezni, a víz pedig szürkére változott. Elszomorító látvány volt, hogy több hal lebegett a víz felszínén. Szeretnénk kérni a vízminőség helyreállítását” – emelte ki az egyik tag a szegedi csoportban, aki ezt a fotót mellékelte a posztjához:

VÍZMINTÁT VETTEK TÖBB HELYRŐL

Kérdésünkre a Szegedi Vízmű azt írta, hogy “a Holt-Maros Bérkert utcai szakaszán tapasztalt halpusztulást követően a Szegedi Vízmű Zrt. – mint a Holt-Maros üzemeltetője – azonnal megkezdte az eset kivizsgálását”, majd hozzátették, hogy a Szegedi Vízműhöz ezzel kapcsolatos bejelentés eddig még nem érkezett. Azt is kiemelték, hogy a Holt-Maros több pontján is akkreditált vízmintát vettek.

“A vízminta kémiai vizsgálati eredménye alapján valószínűsíthető, hogy nincs elegendő mennyiségű oxigén a vízben”

– hangsúlyozták. Mindezek mellett azt is kiemelték, hogy fokozottan figyelemmel kísérik a Holt-Maros teljes szakaszát, és szükség esetén friss víz utánpótlással javítanak majd a vízminőségen.

NEM EZ AZ ELSŐ ESET

Nem ez volt az első eset, hogy hasonlót tapasztaltak a Holt-Marosnál. A korábbi években már előfordult, hogy a halak pusztulását okozta a vízben lévő oldott oxigén szintjének csökkenése. Ez azért alakul ki, mert a meder alján lévő iszaprétegből a rothadással gázok szabadulnak fel, ami magyarázat lehet a kellemetlen szagra is. 2018-ban például több mint kétszáz kiló haltetemet szedtek ki a Holt-Marosból. Ekkor is oxigénhiány okozta a halak pusztulását.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb