Közélet

“Gyermeket nem bántunk, nem alázunk meg és nem zsarolunk meg” – a szegedi Novák Katalin lemondását követelik épp a Sándor-palota előtt

A szegedi származású Novák Katalin köztársasági elnök lemondását és Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter közéletből távozását követelték az Országos Közös Akarat elnevezésű csoport szervezésében pénteken Budapesten, a Belügyminisztérium központi épülete előtt. A demonstrálók az ellen tiltakoztak, hogy Novák Katalin államfő kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon kényszerítés miatt elítélt volt igazgatóhelyettesének.

“Gyermeket nem bántunk, nem alázunk meg és nem zsarolunk meg” – hangsúlyozta Simkó Edit pedagógus, aktivista aki az eseményen azt mondta, hogy Novák Katalin és Varga Judit annak adott kegyelmet, aki a legkiszolgáltatottabbakat bántotta.

Kiss Gergő, az Egységes Diákfront elnökségi tagja azt mondta: Pintér Sándor belügyminiszternek és a nyomozóknak dolguk van még az ügyben, a rendőrségnek nyomoznia kell tovább.

“Az állam többszörösen cserben hagyta a gyerekeket, ezért legalább kárenyhítést kell nyújtani”

– jelentette ki.

A demonstráció résztvevői ezt követően a Lánchídon keresztül a budai Várba, a Sándor-palota elé vonultak, ahol csatlakoztak a Momentum Mozgalom által meghirdetett tüntetéshez. Az MTI beszámolója szerint a Belügyminisztérium előtti demonstráción részt vett több baloldali politikus, köztük Harangozó Gábor MSZP-alelnök, Kunhalmi Ágnes MSZP-társelnök; Ujhelyi István független európai parlamenti képviselő; a Párbeszéd – Zöldek részéről V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere, Tordai Bence frakcióvezető, Szabó Tímea ügyvezető társelnök, Szabó Rebeka társelnök; Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese; a DK képviseletében pedig Varju László és Vadai Ágnes alelnökök, Arató Gergely frakcióvezető-helyettes, valamint Molnár Gyula.


Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb