Közélet

Magyar Péter: Rogán Antalnak mennie kell – felháborító, ahogy a köztársasági elnökkel bántak, egy ilyen ügyben senki sem ad magától kegyelmet

Magyar Péter volt a Partizán vendége vasárnap este, akivel élő videóinterjút készített a csatorna. Mint ismeretes, Varga Judit volt férje szombaton – miután exfelesége lemondott képviselői mandátumáról és visszavonult a közélettől – jelentette be, hogy megválik az állami társaságokban betöltött pozícióitól, továbbá nyilvánosan beleszállt Rogán Antalba.

EZ ÍGY NEM MEHET TOVÁBB

Magyar hangsúlyozta, hogy egész életét a jobboldali közegben töltötte, barátai is onnan vannak: “2002-ben Gulyás Gergellyel ott ültünk a miniszterelnök mögött a TF-en tartott beszédén, én onnantól fogva beléptem a Fideszbe, családi indíttatásból is mindig a nemzeti oldalon voltam, a keresztapám Mádl Ferenc – mondta, hozzátéve, hogy 2006-ban Gulyással tüntetésekben vettek részt, régóta a Fideszhez kötődik, és reméli, hogy nem számolt fel minden kötődést a nemzeti oldallal. A Miniszterelnökség vezetőjét a barátjának tudja, de legutóbb decemberben beszéltek, vele nem egyeztetett a döntéséről.

“Mindig tudták rólam, hogy én egy kritikus elem vagyok, de csak befelé. Nagyon sok mindennel nem értettem egyet, és ezeket mindig megvitattuk. Orbán Balázzsal, Gulyás Gergővel és másokkal is. Mindig kifejeztem a nemtetszésemet, ha úgy éreztem, hogy nem jó irányba mennek a dolgok, néha egy mosolyt kaptam rá, de mindig megbeszéltük. Csak szép lassan elértünk egy olyan szintre, hogy azt gondolom, hogy ugyan sok minden jó irányba megy az országban, de ennek ellenére ki kell mondanom, hogy ez így nem mehet tovább. Ha nem akarjuk, hogy a gyerekeink egy családi részvénytársaságban nőjenek fel, akkor változtatni kell” – mondta a döntése hátteréről, hozzátéve, hogy az utolsó lökést az adta meg neki, ami a hétvégén történt.

A volt feleségével úgy látták, mutatkozik esély, hogy a Fideszben jön egy olyan generáció, amelyik egy idő után átveszik az irányítást. Varga szerinte azért lépett be a kormányba, mert Gulyás Gergely felkérte, és azt látták, hogy van esély erre, hogy jobb legyen a helyzet, és igényt tartanak a szakértelmükre.

FELHÁBORÍTÓ, AHOGY ROGÁNÉK BÁNTAK A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKKEL

A konkrét kegyelmi ügyről Magyar Péter azt mondta, nem tudja, hogy indult az ügy, de mélységesen felháborította, ahogy a jobboldali sajtó Rogán irányításával bánt a köztársasági elnökkel. Nem is érti, hogy a fideszes szavazók hogy nyelik le, hogy Bayer Zsolt beleszáll az elnökbe.

„Megengedhetetlen, hogy a saját jelöltünkkel így bánunk. Nekem nagyon árulkodó volt a hallgatás a botrány kirobbanása után, mindig vannak válaszok, a legritkább esetben fordul elő, hogy hallgatnak. Nyilván kényszerpályára állították a köztársasági elnököt. Mindenki tudja, hogy Rogán Antal irányítja a kormányzati kommunikációt, szerintem ezt ő se tagadja. Az utolsó miniszteri MTI-közleményt is Rogán Antal hagyja jóvá, talán egy-két miniszter kivétel csak ez alól, mint például Gulyás vagy Szijjártó” – mondta Magyar Péter.

RÁTOLTÁK AZ ÜGYET NOVÁKRA

Úgy tudja, Rogánék azt javasolták, hogy a Sándor-palota hallgasson, és majd elül az ügy, de aztán a miniszterelnök hirtelen előállt az alkotmánymódosítással, és rátolták az ügyet Novákra. Magyar szerint a felméréséket Rogán minisztériuma rendeli meg, a kabinetminiszter látja őket először, és ezzel nagyon sok mindent lehet befolyásolni. Mindenki tudja, hogy ezek az intézmények azt mérik, amit a megrendelő kér tőlük, mondta utalva arra, hogy már Novák lemondása előtt napokkal lehetett tudni, hogy mérik, le kell-e mondania a közvélemény szerint. Viszont azzal, hogy nem engedélyezték Novák számára a kommunikációt, hátrányos helyzetbe hozták.

AZ VAN, AMIT ROGÁN MOND

A fideszes kommunikáció működésére példaként azt hozta fel, hogy a volt feleségének volt néhány ügye, amik feleslegesen ráégtek, mivel nem engedték nyilatkozni. Az egyik ilyen a hitelből finanszírozott budai ingatlanvásárlásuk, amiről csak három ember tudott: Orbán Viktor, Gulyás Gergely és Rogán Antal. Varga nekik szólt. „A Blikk aztán ezt megírta, felmerül az emberben, honnan került a Blikkhez a hír, mire mi azt az ukázt kaptuk Rogánéktól, hogy nem kommunikálunk az ügyben és kész, pedig egy normálisan indokolható ingatlanügy volt. Semmilyen ügy nem lett volna, ha ezt mi elmondhatjuk. Elég kemény katonai rend volt, az van, amit Rogán Antal mond.” Ezután tört ki Rogánék ingatlanvásárlási botránya, ami így már nem szólt akkorát, mondta Magyar.

“Nem hiszem, hogy leszámolás, de ha az ember belegondol, hogy jelenleg van a miniszterelnök, aki a Fidesz naprendszerében a Nap, és megnézzük, hogy ki az, aki a potenciális utódja lett volna, jobboldali körökben magas népszerűséggel rendelkeztek: Gulyás, Szijjártó, Novák, Varga – ebből a négyből kettő most kiesett. És ha azt nézzük, kik azok, akik fiatalok, nyelveket beszélnek, és nincsenek kétes ügyei, még jobban szűkül a kör” – fogalmazott, hozzátéve, Lázár János most nincs ott ebben a körben.

NEM ÚGY MEGY EZ, HOGY A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK GONDOL EGYET

A kegyelmi ügyre visszatérve Magyar azt mondta, hallomásból tudja, hogy általában gondatlanságból elkövetett bűncselekmények elkövetői kapnak kegyelmet, de nem úgy megy ez, hogy a köztársasági elnök gondol egyet. “Azt feltételezem, hogyha egy utolsó MTI-közleményt is jóváhagynak egy rendszerben, akkor egy ilyen érzékeny kérdésben történni kell valamiféle egyeztetésnek a fideszes vezetéssel. A Budaházy-ügyről konkrétan tudom, hogy így volt.”

A VÁLÁSA KAPCSÁN IS BEHÍVTÁK A KARMELITÁBA

Magyar ezután arról beszélt, hogy a válási ügyükben is nyomást gyakorolt rá a kormányzat: “behívtak a Karmelita-kolostorba, és azt mondták, hogy ha ez és ez fog történni, akkor ezt és ezt választhatom, mire mondtam, hogy nem szeretnék külföldre menni. Majd egy verőfényes napon épp tárgyalást folytattam a Diákhitel Központ vezetőjeként az irodámban, és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal azonnali, be nem jelentett vizsgálatot kezdett a cégnél. Lefoglalták a számítógépet, minden elektronikus adattárolót. Én jól ismertem a hivatal vezetőjét, felhívtam, hogy ez mi, ráadásul ő tudta is, hogy épp válófélben vagyok. Mondta, hogy tegnap este kapott egy telefont, hogy ki kell menni, és le kell foglalni mindent, de ez csak egy figyelmeztetés. Ezután rendeződött a kapcsolatunk a feleségemmel, és utána lezárták a vizsgálatot.” Gulyás Márton kérdésére Magyar azt válaszolta, hogy bele akartak avatkozni a válásuk tartalmába. Egy magánéleti ügyben nyomást helyeztek rá annak érdekében, hogy ne legyen balhé. Nem is lett.

PÉLDÁTLAN HATALMA VAN ROGÁNNAK

Rogán Antalról azt mondta: “Számomra rossz érzés, hogy vannak vállalható kormányzati szereplők, miközben vannak mások a háttérben, akik sosem vállalják a nyilvánosságot, és ők meg a mögöttük álló körök kavarnak folyton. Ők nem elszámoltathatók, míg mások vállalják a nyilvánosságot, és csak ők elszámoltathatók.” Magyar arról is beszélt, hogy Orbánon kívül Rogán, Gulyás, Orbán Balázs és Nagy Márton tartoznak jelenleg a belső körbe, akik a fontos döntésekben rész vesznek.

A volt feleségéről úgy fogalmazott: “Varga Judit úgy jött a politikába, mint Mary Poppins az esernyőjével, nem a szokásos utakon keresztül, és ezt nem mindenki szerette. Népszerű, nyelveket beszél, eladható, sportol. Soha nem akart miniszter vagy államtitkár lenni. Nem beszéltem vele azóta, de biztos vagyok benne, hogy ezt nem kudarcként éli meg, hanem végre több időt tölthet a három gyerekével. Saját döntéséből távozott a minisztérium éléről, semmi köze nem volt a botrányokhoz, szerintem magánéleti oka volt ennek.”

Magyar többször is hangsúlyozta, hogy a Fidesz egy hatalmas politikai gépezet, és a fideszesek nagy többsége becsületes ember, aki a hazáját akarja szolgálni, de vannak olyanok is, akiknek nem ez a fontos. „Sok vitánk volt a baráti társaságban erről, én egy csomó mindent nem tartok helyesnek, de nem vagyok kormányzati szereplő.”

NEM TUDNI, KI HIBÁZOTT

A kegyelmi ügyre visszatérve: Magyar se tudja, hogy ki hibázott. Hogy kinek a lobbijára, milyen információ alapján, milyen aktát terjesztettek elé, ez nem derült ki számára, de szerinte ez kezelhető ügy is lehetett volna, az első pillanatban ki lehetett volna állni. Úgy tudja több forrásból, hogy Varga Judit nem támogatta a kegyelmi kérvényt, de erről nem beszéltek. Hogy végül miért írta mégis alá, ez egy jó kérdés. Egy ilyen ügyben senki sem magától ad kegyelmet. Hogy ezt utána miért vállalta fel az elnök, arról csak feltételezések vannak – írja a 24.hu.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb