Smart Szeged

Csaknem 7 milliárd forintból újul meg a Szegedi Szakképzési Centrum három iskolája

Csaknem hétmilliárd forint uniós és hazai támogatásból megújul a Szegedi Szakképzési Centrum három legnagyobb iskolája – jelentette be Avramucz Mihály kancellár kedden. A szakember a projektet bemutató rendezvényen elmondta, a centrumban az elmúlt időszakban évente 300-500 millió forintot fordítottak fejlesztésekre hazai költségvetési forrásból. Idén is mintegy félmilliárd forintból végeznek karbantartást, vásárolnak az oktatáshoz szükséges informatikai és más eszközöket.

Az iskolák fejlesztési javaslatai alapján összeállított – a centrum éves költségvetését meghaladó nagyságú – 6,83 milliárd forintos projekt azonban kiemelkedik ezek közül – hangsúlyozta a kancellár.

KÉTMILLIÁRDBÓL VESZNEK INFORMATIKAI ESZKÖZÖKET, BÚTOROKAT ÉS FELSZERELÉSEKET

Erdélyi Margit főigazgató kifejtette, 2026 márciusáig a centrum három legnagyobb iskolájának felújítása történhet meg, emellett több mint kétmilliárd forintból vásárolnak informatikai eszközöket, iskolai bútorokat, tanműhely-felszereléseket.

Az építési beruházások célja a többnyire az 1970-es években kialakított iskolák energetikai korszerűsítése, melytől legalább 30 százalékos energiamegtakarítást várnak. Fejlesztik a tantermeket, tanműhelyeket, laboratóriumokat, valamint közösségi tereket is, hiszen a pandémia időszaka bizonyította, mennyire fontos a diákok fejlődése szempontjából szocializációjuk – mondta a főigazgató.

IT CENTER IS LESZ A GÁBOR DÉNESBEN, GASZTRO CENTER A KRÚDYBAN

Az informatikai és távközlési ágazathoz tartozó szakmák oktatását végző Gábor Dénes Technikumban és Szakgimnáziumban az energetikai fejlesztések mellett kialakítanak egy IT centert és digitális alkotóteret. A turisztikai, vendéglátó, kereskedelmi szakmákat oktató Krúdy Gyula Szakképző Iskolában az épületrekonstrukción túl a kültéri főzési, sütési technikák bemutatására szolgáló szabadtéri gasztro centert hoznak létre, a Móravárosi Szakképző Iskolában pedig többcélú tanműhelyt építenek – ismertette a beruházások részleteit Erdélyi Margit.

Mihálffy Béla (KDNP) országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a fejlesztések célja, hogy javítsa a szakképzés feltételeit, annak érdekében, hogy a fiatalok versenyképes tudással léphessenek a munkaerőpiacra. A képzett szakemberekre komoly szükség lesz, hiszen a következő időszakban olyan történelmi jelentőségű beruházások valósulnak meg Szegeden, melyek alapjaiban változtatják meg a térség gazdaságát.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb