Közélet

Heteken belül megjelenhet az egynapos magyar autópálya-matrica hazánkban, kiszivárgott egy dátum

Tavaly november végén hivatalossá vált, hogy Magyarország bevezeti az egynapos autópálya-matricát, de hogy mikortól, az még mindig kérdéses. Az Építési és Közlekedési Minisztérium közzétett már egy releváns rendelettervezetet, amely 2024. március 1-jén lépne hatályba, így a 30 napos türelmi idő figyelembevételével március második felében, inkább a vége felé már kapható kell, hogy legyen.

Számos helyen, köztük kormánypárti képviselők közösségi oldalán is megjelent már olyan információ, hogy egész pontosan március 25-től lehet majd beszerezni az egynapos matricát. Ez az Európai Parlament és a Tanács Eurovignetta irányelve alapján állítólagosan rögzített határidőre utal. Ugyanakkor a fentiek miatt ezt a dátumot sem lehet fixnek venni – írja VG.hu.

MÉG NEM HIRDETTEK RENDELETET

A rendelet kihirdetésének hiányában egyelőre az útdíjszedő sem tudja közzétenni az árazást a honlapján, ami pedig az értékesítés startjának kritériuma. Még akkor sem, ha egyébként az egynapos matrica ára már ismert. A számítás alapja, hogy az egynapos matrica ára az éves matrica árának (57 260 forint) legfeljebb 9 százaléka lehet. Ez tehát a D1-es kategóriában 5153 forintot eredményezne, de a kerekítési szabályok miatt a végső ár 5150 forint lesz. A D2-es díjkategóriába tartozó járművek esetében az egynapos matrica ára 7310 forint lehet.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb