Közélet

Szijjártó Péter: a BYD szegedi beruházása tette véglegessé, hogy Magyarország egy nagy globális technológiai megújulásban diktálja a tempót, és nem fut vagy kullog az események után (videóval) (frissítve)

“BYD-Budapest” – jelent meg a röpke szöveg egy élő adással Szijjártó Péter Facebook oldalán, ahol az elektromosautó-gyártó képviselőjével tartott sajtótájékoztatót. Mint kiderült, egyeztetés tartottak a BYD beruházásról Budapesten, valamint ünnepélyes keretek között üdvözölték az első magyar ügyfeleket.

Elsőként Michael Shu, a BYD Europe ügyvezető igazgatója szólalt fel, aki elmondta, hogy ez az első alkalom, hogy a BYD elnöke Vang Csuan-fu és a top menedzsment Magyarországra látogatott, de azt is kiemelte, hogy immáron ők a világ elsőszámú elektromosautó-gyártói.

TELJESEN ÚJ IPARÁG SZÜLETETT A SZEMÜNK ELŐTT

Szijjártó Péter az eseményen megköszönte a BYD-nak, hogy kitüntettek minket a bizalmukkal, és az első európai gyáruk helyszínéül Magyarországot, azon belül Szegedet választották. “Az elmúlt 5 esztendő alatt háromszor is egy új gazdasági világrend létrejöttét hirdethettük ki. De mindezen bizonytalanság és kiszámíthatatlanság mellett egy olyan folyamat volt a világgazdaságban, amely megállíthatatlanul halad előre, tervszerűen, ez pedig a zöld autóipari forradalom. Egy új iparág született a szemünk előtt, és ennek az új iparágnak olyan mértékű a hatása, hogy egy teljes új világgazdasági realitásról kell beszélnünk” – hangsúlyozta Szijjártó Péter, majd hozzátette, hogy ebben az új világgazdasági realitásban bizony a lapokat újraosztják, teljesen új vállalati stratégiákra és kormányzati gazdasági stratégiákra van szükség.

HAZÁNK DIKTÁL ÉS NEM KULLOG

Szijjártó Péter azt is kiemelte, hogy van két szereplő, amelyek egészen biztosan sikeres stratégiát választottak: a BYD és Magyarország, amely nem a legnagyobb és legnépesebb ország, de mégis az elektromos autóipari átállás globális éllovasává vált. “A BYD és Magyarország decemberben kezdett el egy közös sikertörténetet megírni, amikor a BYD döntése megszületett, hogy a vállalat első európai gyára Szegedre kerül. Ez egy több milliárd eurós beruházás, amely több ezer munkahelyet hoz létre. A BYD innen, Szegedről indul európai hódító útjára. A BYD szegedi beruházása tette véglegessé azt is, hogy Magyarország évszázadnyi idő után először egy nagy globális technológiai megújulásban diktálja a tempót, és nem fut vagy kullog az események után” – emelte ki Szijjártó. A miniszter szerint a beruházás egy hosszútávú garanciát ad nekünk, hogy a gazdaságunk növekedési pályán fog maradni.

A HVG mindeközben kiderítette, hogy Botka László, a BYD-gyárnak otthont adó Szeged polgármestere is részt vett az ünnepséget megelőző egyeztetésen, az eseményen azonban nem szólalt fel, de ott volt Mihálffy Béla, országgyűlési képviselő is.

FRISSÍTVE: BOTKA LÁSZLÓ – AZ ÉV VÉGÉRE A TELJES TERÜLETET ELŐKÉSZÍTJÜK ÉS ÁTADJUK

Mint Botka László közösségi oldalán a találkozóról írta, “a világ vezető elektromosautó-gyártója, a BYD a legmodernebb technológiával készíti majd a környezetbarát, zöld autókat Szegeden. A cég a legújabb modelljeit fogja nálunk gyártani. Az év végére a teljes területet előkészítjük és átadjuk, hogy a vállalat mielőbb megkezdhesse a gyártást. Az új elektromosautó-gyár több milliárd eurós beruházást, több ezer munkahelyet teremt Szegeden és az országban, városunk hosszútávú, kiszámítható fejlődését is biztosítani fogja. Ez a beruházás a közös sikerünk, amelyet a szegediek döntő többsége, több mint 80 százaléka támogat. A mai napon személyesen egyeztettünk Budapesten Vang Csuanfuval, a BYD elnök-vezérigazgatójával és Michael Shuval, a BYD Europe vezérigazgatójával a beruházás üteméről, Szeged és a zöld autóipari vállalat együttműködéséről.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb