Szegedi Arcok

A 17 éves szegedi lány, Haluska Lili képe győzött Európa legnagyobb asztrofotós találkozóján

Elképesztőek a szegedi Haluska lányok! A hegedűvirtuóz, azaz Lara a Musica Mundi Schoolba járhat Belgiumban – ahova hazánkból még soha senki nem nyert felvételt -, most pedig kiderült, hogy testvére, azaz Lili képe győzött Európa legnagyobb asztrofotós találkozóján.

Haluska Lili 17 éves, csillagásznak készül, emellett asztrofotózással foglalkozik. „Az asztrofizika az, ami engem választott” – mondja a mindig mosolygós szegedi gimnazista, aki egy fényképével Európa legnagyobb éves asztrofotós találkozóján, Londonban első helyezést ért el a 18 év alattiak versenyében. Mit ábrázol a győztes fotó? Mennyit dolgozott rajta? Ezekről is mesélt a Képmásnak.

MAGA TANULTA A FOTÓZÁST

“Sokat beszélgettem a fizikatanáraimmal a csillagászat rejtelmeiről. Később a fotózást magam tanultam Molnár Gergely szegedi amatőr asztrofotós segítségével és YouTube-videókból. Szegeden sok csillagász él. Van, hogy közösen megyünk ki észlelni, nekik komolyabb műszereik vannak, és sokat segítenek, hogy én is tudjak fejlődni. Nagyon tehetséges csillagászok és asztrofotósok élnek országszerte, ez egy elég nagy közösség itthon. Megosztják egymással, hogy mikor tiszta az égbolt, olyankor mindenki kimegy, és egyszerre fényképeznek” – mesélte Lili arra a kérdésre, hogy hogyan lett a csillagászatból asztrofotózás, majd hozzátette, hogy egy éve vette meg az asztrokameráját, azóta foglalkozik komolyabban az asztrofotózással.

HÁROMSZÁZ ÓRÁT DOLGOZOTT A KÉPEN

Mint kiderült, a győztes fotó, amellyel Londonban a European AstroFest-en, Európa legnagyobb éves asztrofotós találkozóján első díjat nyert, az pont a saját kertjükből készült. “Egy viszonylag fényes sötét ködről van szó. A képen a Lófej-köd és a Láng-köd látható egy nagy központi csillaggal, az Alnitakkal – ez az Orion övének legnyugatibb csillaga. A ködöknél gyakori, hogy van egy központi csillag, ami olyan nagy, hogy beragyogja az egész környéket. 300–400 fotó is készül ilyenkor, több órán keresztül csak egy régiót fotózunk. Azután ezeket összerakjuk egy képpé, majd számítógépen kidolgozzuk” – mesélte Lili, és az is kiderült, hogy háromszáz órát biztos dolgozott vele. “Sokszor az iskola, a tanulás után akár éjfélig is csak a fotóval foglalkoztam, hogy jobb és jobb legyen. Száz meg száz opció létezik az utómunkában. Van egy olyan applikáció, ami a sok-sok képből képes egyet csinálni, majd a színegyensúlyt, a hátteret is ki kell egyenlíteni, és Photoshopot is használok” – tette hozzá.

Lili győztes fotója, középpontban az Orion csillagkép övének legnyugatibb csillagával

ALIG HISZI EL, HOGY NYERT

“Az AstroFest kétnapos rendezvény volt február elején. Szakmai előadások követték egymást: az Európai Űrügynökség (ESA) kutatásért felelős vezetője, asztrofizikus professzorok az Oxfordról, Cambridge-ről mind-mind az előadók között voltak. Az előadások alatt írtam egy hosszú listát a kérdéseimről, és szerencsére minden szakértővel tudtam beszélni utána. Emellett volt maga az asztrofotó-kiállítás, ahol az én képemet is kiállították. Nekem már az nagy megtiszteltetés volt, hogy bejutott a fotóm a döntőbe, az már csak ráadás volt, hogy meg is nyertem a 18 év alattiak kategóriáját. Ezt a mai napig alig hiszem el” – hangsúlyozta a fiatal tehetség.  

Lili, az interjúban mesélt testvéréről, Laráról is. Mint mondta, Larával mindennap órákig tudnak beszélgetni. “Elmeséljük egymásnak, hogyan éljük meg a mindennapokat, ő Belgiumban, én itthon. Valóban zenéltem korábban, de kosárlabdáztam és néptáncoltam is. Végül az asztrofizika az, ami engem választott, és én is kiválasztottam magamnak.”

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb