Smart Szeged

Már mindenkinek a BYD kellene? Bejelentkeztek az olaszok a kínai autógyártónál, hogy náluk épüljön fel a második európai gyár Szeged után

Bejelentkeztek az olaszok a BYD-nál, hogy náluk épüljön fel a második európai gyár Szeged után. Mindez 12 héttel azután történt, hogy Róma felmondta a Selyemút megállapodást és erről tavaly december 3-án értesítette Pekinget. A BYD szerint a második európai üzem az értékesítési mennyiségtől függ.

Mint kiderült, Giorgia Meloni miniszterelnök kormánya új nagy autógyártó bevonását tervezi Olaszországba, miután a Fiatot is jegyző Stellantis jelezte, hogy a gyártás egy részét alacsonyabb költségű országokba helyezheti át. Róma ezért felvette a kapcsolatot a BYD-vel. 

AZ ELADÁSOKTÓL FÜGG, LESZ-E MÉG EGY BYD GYÁR EURÓPÁBAN

“Van néhány kapcsolatfelvételünk, hogy megbeszéljük ezt. A második európai gyár szükségessége az eladásainktól függ. Most nagyon jól haladunk” – mondta Michael Shu, a BYD Europe ügyvezető igazgatója a Genfi Nemzetközi Autószalonon a Bloomberg érdeklődésére. A nemzetközi gazdasági portálnak az olasz ipari minisztérium kormányzati képviselője nem kívánt nyilatkozni a BYD-vel folytatott tárgyalásokról.

KOMOLY VETÉLYTÁRS

Az Economx azt írja, hogy a BYD tavaly lett a világ legnagyobb EV-gyártója, miután letaszította a trónról a Teslát. A kínai autógyártó decemberben megerősítette terveit a magyarországi gyár építésére, hogy segítsen fellendíteni az eladásait a régióban. Michael Shu szerint még túl korai lenne megmondani, hogy mikor és hogy születik-e döntés egy második gyárról. A BYD először szeretné kiépíteni helyi beszállítói hálózatát Magyarországon.

“A lehető legmélyebbre akarunk hatolni a helyi ellátási láncban. Minden, amit teszünk, a lokalizáció érdekében történik” – mondta Michael Shu a Bloombergnek. A portál megjegyzi, hogy a BYD magyarországi befektetésével komoly vetélytárssal néznek szembe az európai autógyártók, különösen a Volkswagen, a Stellantis és a Renault, amelyek a versenyképes tömegpiaci szegmenst szolgálják ki.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb