Szegedi Arcok

„Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél” – Gazdisuli képzést indít nyáron a Szegedi Vadaspark

“Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik” – hangzik Mahatma Gandhi közismert idézete. Ennek jegyében, s ezeket az értékeket szem előtt tartva hiánypótló program indítását tervezi a Szegedi Vadaspark. Mint Veprik Róbert, az intézmény igazgatója elmondta számunkra, a nyár elején startol a Gazdisuli, mely célja, hogy a felelős állattartás alapszabályait megtanítsák az érdeklődőknek, elsősorban a gyermekeknek, valamint segítsék az elárvult állatok örökbefogadását.

Még januárban, a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal állatvédelmi kerekasztal beszélgetésén jelentette be Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója, hogy az intézmény Gazdisuli létrehozását tervezi, amellyel az örökbefogadás népszerűsítése és a felelős gazdává válás a cél, hiszen ahogy Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című művében írta: „Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél”.

AZ ÁLLATOK IRÁNTI SZERETET ÖNMAGÁBAN MÉG NEM ELEGENDŐ A MEGFELELŐ GONDOSKODÁSHOZ

Mint kérdésünkre Veprik Róbert elmondta, napjainkban nagyon sokan tartanak állatokat, s annak ellenére, hogy valószínűleg mindannyiukat az állatok iránti szeretet vezérli, még nem biztos, hogy azt is tudják, hogyan kell az adott kis jószágról megfelelően gondoskodni. Az állatokat viszont nem csak szeretni kell, hanem tudni is kell megfelelően gondozni: gondoskodni kell számukra a megfelelő táplálékról, tartási körülményekről, ellátásról, felmerülő orvosi költségekről. “A program elsősorban gyerekeknek szól. A célunk, hogy akik részt vesznek ezeken a foglalkozásokon, megtanulják, hogyan kell az állatokkal bánni, mi alapján válasszuk ki kis kedvencünket, egyáltalán milyen állat való hozzánk, akiről megfelelően tudnánk otthonunkban gondoskodni” – árulta el az igazgató.

A GYERMEKEK, A FIATALOK NYELVÉN ADJÁK ÁT A FONTOS TUDNIVALÓKAT

Hozzátette, nagyon komoly kérdésekről van szó, mely tudnivalóit játékos formában sajátíthatják majd el a gyermekek, hogy, a későbbiekben, mint leendő állattulajdonosok, felelősségteljes döntést tudjanak hozni. A Gazdisuli létrehozásának másik fontos alappillére, hogy napjainkban társadalmunk szerencsére egyre érzékenyebb az állatvédelmi kérdésekre, azonban sokaknál az állatvédelemmel szemben az érzelmi kérdések, reakciók a mérvadóak. E kettő különbségéről és jelentőségéről is szó lesz a Gazdisuli foglalkozásokon, árulta el Veprik Róbert. “A program során egy olyan kerek, egész tudást szeretnénk nyújtani, ami minden szakmaiságot szem előtt tartva, de emellett a gyermekek és a fiatalok nyelvén bemutatja, hogy állattartóként, állatvédőként mire kell figyelnünk, mit kell tudnunk” – részletezte az igazgató.

NAGY KIHÍVÁS, UGYANAKKOR NAGYON SZÉP FELADAT

“Van az a mondás, hogy “egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik”, hiszen aki az állatokkal rosszul bánik, valószínűleg az emberekkel is. Pont ezért az lenne a célunk, hogy az emberek számára megmutassuk, hogyan lehetnek kicsit könyezettudatosabbak, nagyobb természetvédők, illetve állatvédők. Ez nagyon nehéz feladat, nagy kihívást jelent számunkra specifikusan a gyerekeknek átadni ezt a tudást, mégis élmény csinálni” – fogalmazott Veprik Róbert.

AZ EBRENDÉSZETI TELEP ÁRVA KUTYUSAIT AKÁR ÖRÖKBE IS FOGADHATJÁK A RÉSZTVEVŐK

Az igazgató azt is elárulta, a foglalkozások során bemutató állatok is lesznek, sőt, a Vadaspark az ebrendészet üzemeltetőjeként, felügyelőjeként, az ebrendészeti telepről kutyusokat hozna ki, akiket kennelekben a Vadaspark berkein belül helyeznek el. Őket gondozhatják a résztvevők, sőt, ha valamelyik kutyus nagyon a szívükhöz nő, akár örökbe is fogadhatják őt. “Bízom benne, hogy a foglalkozások hatására mindenki olyan állatot fog választani magának, aki leginkább megfelelő számára, legyen az egy hörcsög, egy halacska, egy teknős, egy kutyus, vagy egy cica” – árulta el Veprik Róbert.

IGÉNY SZERINT AKÁR FELNŐTTEKNEK IS TARTANAK MAJD FOGLALKOZÁSOKAT

A program megvalósításában a Szegedi Vadaspark, valamint a Csongrád-Csanád Megyei Bűnmegelőzési Központ munkatársai vesznek részt közösen. Az igazgató arra is ígéretet tett, ha az idősebb korosztályok is érdeklődnek a Gazdisuli iránt és szívesen részt vennének a programban, szerveznek foglalkozásokat a gimnazisták és a felnőttek számára is. A programot ugyanis igyekeznek teljesen az igényeknek megfelelően kialakítani, hiszen a cél az, hogy mindenkiből felelős állattartó váljon, aki egy életen át szeretetben gondoskodik választott kedvencéről.

NYÁR ELEJÉN INDULNA A GAZDISULI

Mint Veprik Róbert elárulta, a program indulására sem kell már sokat várnunk. A nyár elején ugyanis várhatóan megnyílik a Vadaspark egy újabb egysége a látogatók előtt, mely részeként elindulna a Gazdisuli képzés is.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb