Közélet

500 millió forintos támogatásra pályázhatnak az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek – állatvédelmi kerekasztalt szervezett Szegeden a kormányhivatal

Állatvédelmi kerekasztalt szervezett a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal, ahol Mihálffy Béla országgyűlési képviselő, az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Főosztály, a vármegyei rendőrkapitányság, a Szegedi Vadaspark és Szeged önkormányzata, valamint vármegyei civil szervezetek bevonásával vitatták meg az állatvédelem legfontosabb feladatait – közölte a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal.

Az eseményen Ovádi Péter, állatvédelemért felelős kormánybiztos kijelentette: az állatvédelem közös ügy, a kormány pedig 2024-ben mintegy 500 millió forinttal támogatja majd az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezeteket.

ZÉRÓ TOLERANCIA AZ ÁLLATKÍNZÓKKAL SZEMBEN

“Mélységesen felháborított, amikor 2023 végén arról lehetett hallani, hogy Szegeden, a Vértó környékén valaki szöges virsliket szórt ki azért, hogy házikedvencek életét oltsa ki” – indokolta a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal épületében tartott állatvédelmi kerekasztal összehívásának okát Salgó László. A főispán kifejtette, hogy a kormányhivatal a fogyasztóvédelem segítségével, valamint az állatmenhelyek, ebrendészeti telepek engedélyezése és ellenőrzése során tudja segíteni az állatjogok érvényesülését, a hatóság zéró toleranciát hirdet az állatkínzókkal szemben.

2023-BAN 13 ESETBEN JÁRT EL A RENDŐRSÉG VÁRMEGYÉNKBEN

Az eseményen dr. Polyák Zsolt rendőrfőkapitány ismertette, hogy a rendőrség az állatvédelem területén a megelőzésben hisz, de szükség esetén büntetőügyekben is eljár, 2023-ban összesen 13 eset jutott a rendőrkapitányság tudomására Csongrád-Csanád vármegyében.

500 MILLIÓ FORINTOS TÁMOGATÁSRA PÁLYÁZHATNAK AZ ÁLLATVÉDŐK

Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos úgy fogalmazott, civil szervezetek nélkül Magyarországon nem lenne állatvédelem, ezért idén 500 millió forintos támogatásra pályázhatnak majd az állatvédők, de ezen felül is közös, politikán átívelő kérdésről van szó, ahol a kormányzat, a rendőrség, az állatorvosok és az önkormányzatok együttműködésére is szükség van.

AZ ÁLLATKÍNZÁS ÉS AZ EMBEREK ELLENI ERŐSZAK AZONOS TŐRŐL FAKAD

„Az állatvédelem közös ügy. Szerencsére már felnőtt egy olyan generáció, amelynek az állatvédelem alapfogalom, de közös erőfeszítéseket kell tenni az állatkínzás visszaszorítása érdekében, ugyanis az állatkínzás és az emberek elleni erőszak azonos tőről fakad” – fejtette ki a kormánybiztos.

A VADASPARK GAZDISULI LÉTREHOZÁSÁT TERVEZI

A kerekasztal ülésen Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója kifejtette, hogy az intézmény 1997 óta folyamatosan fogad be ápolásra szoruló állatokat, ezt a tevékenységet saját költségükön végzik. A Vadaspark egy gazdisuli létrehozását is tervezi, amellyel az örökbefogadás népszerűsítése és a felelős gazdává válás a cél.

A megbeszélést követően Ovádi Péter, Salgó László és Mihálffy Béla meglátogatta a Tappancs Állatvédő Alapítvány telephelyét, ahol a menhelyen élő kutyák életkörülményeivel ismerkedhettek meg.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás és fotók: Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb