Smart Szeged

Tombol a BYD-láz a szegedi lakáspiacon, már kulcsrakész társasházat is eladnának 1,6 milliárdért

Felpörgette a szegedi ingatlanpiacot a kínai BYD autógyár építése. A várható áremelkedés miatt már most sokan vannak, akik a gyerekeiknek vennének lakást. A hírverést jelzi, hogy egy új, 28 lakásos társasházat egyben, kulcsrakész állapotban is meghirdettek eladásra. Helyi ingatlanosok szerint a tervezett kínai gyárhoz közeli telkek iránt nőtt meg a kereslet, ahol a külföldi munkásoknak húznának fel konténerházakat.

Most ötvenmillió forintig mindent el lehet adni – érzékeltette a tavaly év végi csendes időszakhoz képest a 2024-től megugró keresletet a szegedi ingatlanpiacon Csonka Anett, az eXtra Ingatlaniroda vezető értékesítője. A jó állapotú vagy kevés felújítást igénylő, nappali plusz egy- vagy kétszobás lakások nagyon keresettek. Az iroda több ingatlant értékesített olyan vásárlóknak, akik a kínai BYD autóipari beruházásnak a szegedi ingatlanpiacon várható árfelhajtó hatása miatt előre hozták a lakásvásárlást a majd Szegeden továbbtanuló gyermekeik számára – írja az RTL.

A FELÚJÍTANDÓ INGATLANOKAT IS KERESIK

Hasonló tapasztalatról számolt be Restás Renáta helyi ingatlanközvetítő, szerinte nemcsak vidéki, hanem szegedi családok is a vásárlás mellett döntöttek az áremelkedés sajtóban terjedő hírére, és a még kiskorú gyerekeiknek szánt ingatlanokat bérbeadással hasznosíthatják. A jó állapotúak mellett a felújítandó ingatlanokat is keresik – tette hozzá a szakember.

Az Ingatlannet szegedi kínálatában szereplő panellakásokat januárban 599 ezer, a téglaépítésűeket 685 ezer, a családi házakat 639 ezer forint átlagos négyzetméteráron hirdették az eladók. Komolyabb elmozdulás a családi házaknál történt december óta, 10 százalékkal nőtt az irányárak átlaga.

A NAGYOBB TELKEK UTÁN MUTAT ÉRDEKLŐDÉST A GYÁRTÓ

A lap szerint egy beruházó már annyira bízik a szegedi ingatlanpiac vonzerejében, hogy egyben, kulcsrakész állapotban eladásra hirdetett meg egy új társasházat Szeged belvárosától nem messze, 1,6 milliárd forintos irányáron. Az épület irányára alapján a lakásonkénti átlagos vételár mintegy 50 millió forint lehet. A hirdető a befektetők figyelmének felkeltésére azt is beleírta a hirdetésbe, hogy „a kedvező lokációnak köszönhetően a kialakított lakások könnyen bérbeadhatók”.

Egyes ingatlanközvetítők szerint a BYD elektromosautó-gyártó egyelőre a tervezett gyár környéki, nagyobb (3000-4000 négyzetméteres) telkek iránt mutat érdeklődést, ahol a külföldi építő- és egyéb szakmunkásoknak húznának fel konténerlakásokat.

ITT A CSOK PLUSZ IS

Az RTL azt is kiemelte, hogy az új autógyár építésének híre mellett 2024-től új és használt lakóingatlanokra egyaránt felhasználható, 15-50 millió forintos CSOK Plusz kamattámogatott hitel és a 11 millióra emelt Babaváró kölcsön is aktivitásra ösztönözte a fiatal párokat Szegeden is. Az év végi leállás után intenzív január és február következett, nagyrészt a CSOK Plusszal és a kamatplafonos piaci hitellel házat vásárlók jelentek meg a piacon – mondta el Kis-Jakab Réka, az ArtHome Ingatlan tulajdonos-ügyvezetője. Voltak olyan vevők is, akik tervezték, de különböző okok miatt mégsem CSOK-kal, hanem a csökkenő kamatok miatt egyre kedvezőbb piaci lakáshitellel vásároltak.

TAVALY KERESLETCSÖKKENÉS VOLT

A CSOK Plusz év eleji forgalomnövelő hatása őszre vagy az év végére elmúlhat, és visszaáll egy normál szintre, hisz ezt csak új gyermek vállalásával lehet igényelni – véli Gál Gábor, az A Plusz Ingatlan irodavezetője. A szegedi irodának már idén januárban több érdeklődője volt, mint 2023 utolsó három hónapjában. A tavalyi keresletcsökkenést nagyon megérezték. A helyi eladók is kénytelenek voltak árat csökkenteni mintegy 10 százalékkal. A felújítandó használt ingatlanokat 530-600 ezer forint/négyzetméter áron kínálják. Az új építésű ingatlanok ára azonban tovább emelkedett tavalyhoz képest, 1-1,2 millió forintot kérnek ezekért négyzetméterenként – hívta fel a figyelmet Gál Gábor. A vevők számára vonzóbb városrészek az Alsóváros, Újszeged és a Belváros.

BEZUHANT AZ ÚJLAKÁS-ÉPÍTÉS A VÁRMEGYÉBEN

A többi vármegyéhez képest Csongrád-Csanádban esett vissza a legnagyobb mértékben az új lakások építése 2023-ban. A KSH adatai szerint 382 lakást vettek használatba, ami mindössze 33 százaléka az előző év azonos időszakában átadottaknak (1172 darab). Ennél kevesebb lakás 2015-ben épült utoljára a megyében (266 darab). Országosan 9 százalékkal estek vissza a lakásépítések egy év alatt, Csongrádban viszont 67 százalékkal. (A második legnagyobb visszaesés Zalában volt, 59 százalékkal, itt tavaly 202 lakás készült el. A legtöbb lakás a fővárosban és Pest megyében épült, a legnagyobb arányban Komárom-Esztergomban bővült a lakásszám tavaly, több mint a duplájára, 393-ra.)

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb