Kikapcs

Egészben sütött ökör, szakácspárbaj és Irigy Hónaljmirigy a színpadon: régi és új kedvencekkel tér vissza idén ősszel a Szegedi Halfesztivál

Idén ismét rotyogni fog a Huszár Mátyás rakparton a bográcsokban a jó öreg szögedi halászlé. Annak ellenére, hogy tavaly felröppentek a hírek, hogy nem szervezik meg újra a Nemzetközi Tiszai Halfesztivált, Frank Sándor, Venesz-díjas mesterszakács, a Szegedi Halfesztivál főszervezője, elmondta szerkesztőségünknek, szeptember 6-7-8-án, immáron huszonhetedik alkalommal ismét sor kerül városunk nagy halmustrájára.

NEM SZŰNHET MEG A TÖBB ÉVTIZEDES HAGYOMÁNYRA VISSZATEKINTŐ RENDEZVÉNY EGY KRITIKA MIATT

Tavaly igen nagy felháborodást keltettek Uj Péter, a 444.hu főszerkesztőjének a Szegedi Halfesztivált élesen bíráló szavai, miszerint menzás csirkepörköltnek nevezte a rendezvényen kapható halászlevet. A kritikát követően a főszervező arról szólt, hogy nem rendezi meg újra a rendezvényt, ám most mégis arról számolt be szerkesztőségünknek, hogy 2024-ben sem marad el az ősz hagyományos nagy halmustrája Szegeden. Mint Frank Sándor elmondta, le kellett nyelnie a békát, mert nem hagyhatja, hogy emiatt egy több évtizedes hagyomány megszűnjön városunkban, így idén, szeptember első hétvégéjén ismét rotyogni fog a hallé a bográcsokban a Huszár Mátyás rakparton.

“KIFORGATJÁK A SARKAIBÓL A HALFESZTIVÁLT”

Ahogy a mesterszakács elárulta, idén “kiforgatják a sarkaiból a Halfesztivált”, illetve sok régi, jól bevált dolog is újra megjelenik majd a rendezvény keretein belül. Elővesznek és leporolnak például egy régi reklámszlogent, ami úgy hangzik: “Mondja, marha, miért oly bús, mikor itt a finom halhús”. A szellemes reklámkölteményt a közbeszéd Karinthy Frigyesnek tulajdonította. Tévesen. Az író többször szabadkozott annak idején, hogy ezt a szlogent nem ő alkotta, de a lényeg, hogy azóta is fent maradt e pár humoros sor és úgy néz ki, idén visszatér a Tiszai Halfesztivál szlogenjeként is.

MEG FOGNAK EGÉSZBEN SÜTNI EGY ÖKRÖT

Frank Sándor abba is beavatott bennünket, hogy a kínálatban is lesz nagy változás: a halászlé mellé ugyanis egészben meg fognak sütni egy ökröt, de ha akkora lesz az érdeklődés akár kettőt is. Ez a fogás nemcsak látványos lesz, hanem nagyon finom étek is a jó szögedi hallé mellé. A főszervező azt is elárulta, a rendezvény szakmai lebonyolításában az országosan, sőt egész Európában elismert mesterszakács, Bíró Lajos fog segítséget nyújtani.

LESZ SZAKÁCSPÁRBAJ, ÉS HALFŐZŐ VERSENY IS

Mint megtudtuk, idén is a rendezvény a Tisza mindkét oldalát körül fogja ölelni. A fesztivált programok gazdag kavalkádja fogja színesíteni: lesz szakácspárbaj, gyermek műsorok, halfőzők versenye az újszegedi Partfürdőn, viszont a tűzijátékot idén is kihagyják, mert, mint ahogy Frank Sándor elmondta, együttéreznek a kutyusokkal. Sőt, visszaállítják a nagyszínpadot, s az is már fix, hogy a pénteki napon az Irigy Hónaljmirigy szórakoztatja majd a közönséget.

MÉG NINCS VÉGE A MEGLEPETÉSEK SORÁNAK

Frank Sándor azt is elárulta, lesznek még meglepetések, melyekről még nem szeretné lerántani a leplet, sok minden jelenleg még szervezés alatt van, de egy biztos, a hagyományokat megőrizve, de a mai igényeket figyelembe véve régi-új köntösben tér vissza szeptember első hétvégéjén a huszonhetedik Nemzetközi Tiszai Halfesztivál.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb