Mindenmás

Eladnák azt a szegedi házat, amelyben a városunk leghíresebb egykori lakója, a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert is élt

Érdekes hirdetésre bukkantak az ingatlan.com oldalán, hiszen nem kevesebb, mint 220 millió forintért árulják Szegeden azt a 250 négyzetméteres, 7+2 szobás házat, amelyben a városunk leghíresebb egykori lakója, a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert is egy rövid ideig élt. Az ingatlanhoz egy 614 négyzetméteres telek is tartozik – szúrta ki a Mandiner.

Mint kiderült, a most eladásra kínált ház mindenképpen kuriózum, hiszen ritkán árulnak olyan ingatlant, amelyben magyar Nobel-díjas élt.

SZÁMOS NEVES NÉV KÖTŐDIK A HÁZHOZ

A leírás szerint az áruba bocsájtott ingatlant Miskolczy László Kossuth-díjas építészmérnök tervezte, még 1939-ben. Ő 1956-ban az Amerikai Egyesült Államokba emigrált, és New Yorkban a világhírű Skidmore, Owings & Merrill építész iroda munkatársa lett. A ház történetébe számos neves orvos, gyógyszerész, jogász és művész élete szövődik. Eszerint:

  • az építtető Miskolczy Dezső Állami-díjas orvos, neurológus a modern agykutatás egyik úttörője volt,
  • lakott itt Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas biokémikus,
  • majd Surjányi József gyógyszerész vásárolta meg, aki a Kígyó Gyógyszertár nagyra becsült vezetője volt.
  • Surjányi a házat ötven éve adta el a Szögi családnak, melyben két tulajdonos is gyógyszerész volt, és itt alapította meg Dr. Szögi Zoltán jogtanácsos a Szegedi Papucsért Alapítványt.

Elvileg az ingatlan megóvott állapotban van, de modernizációra és felújításra szorul. A házat az önkormányzat közgyűlése egyébként 2022-ben helyi egyedi védelem alá helyezte.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb