Szegedi Arcok

Hatalmas szegedi dicsőség: beválogatták a legsikeresebb 30 év alatti magyar közé az űrsebészettel foglalkozó szegedi tehetséget, exkluzív interjú Babócs Dórával

Óriási megtiszteltetés érte a Szegedi Tudományegyetemen végzett, űrsebészettel foglalkozó, szegedi tehetséget, Babócs Dórát: a fiatal, ambiciózus lányt beválogatta a Forbes Magazin a legsikeresebb 30 év alatti magyar listájába, ami most jelent meg a lap márciusi számában. Dóra, aki tavaly augusztus óta Houstonban folytatja karrierjét kutatóként, ahol mentora a világ egyik legjobb és leghíresebb érsebésze, igazán rászolgált az elismerésre. A fiatal orvos, ahogy a szegedi egyetemen töltött ideje alatt is, egyre csak szárnyal előre pályáján, több díjban részesítették már az Egyesült Államokban is. Arról, mit jelent számára a Forbes Magazin elismerése, és hogyan alakul karrierje az űrorvoslás fellegvárában, Dórával beszélgettünk.

„Gyerekkora óta érdekelte az űrkutatás, így miután a Szegedi Tudományegyetemen megkezdte általános sebész rezidensi képzését, ötvözte a két fő területet. Nemrég befejezte a Debreceni Egyetem posztgraduális képzését innovatív táplálkozási és űregészségügyi szakemberként, jelenleg az angliai The Open University egyetemen tanul asztronómiát és bolygótudományokat. Beválasztották a világ 25 orvosa közé, akik részt vehetnek az Európai Űrügynökség képzésén, itt többek között az asztronauták űrsétára való felkészítéséről, a kozmikus sugárzás veszélyeiről szerzett ismereteket. Houstonban, az űrorvoslás fellegvárában él, a Texasi Egyetem egészségügyi centrumában dolgozik az endovaszkuláris aorta sebészeti program képzésében” – írta méltatásában Dóráról a Forbes Magazin.

“NAGYON SZÉP ELISMERÉSE A RENGETEG MUNKÁMNAK”

Mint a szegedi tehetség elmesélte, körülbelül egy hónappal a megjelenés előtt kereste meg őt a lap a jó hírrel, miszerint Dórát beválogatták a legsikeresebb 30 alatti magyarokat összegyűjtő 2024-es listájukba. „Azt gondolom, hogy ez mindenképpen egy nagyon szép elismerése annak a rengeteg munkának és tanulásnak, amit eddig a karrierembe beleinvesztáltam, úgyhogy nagyon örültem ennek a hírnek” – mondta el Dóra. Hozzátette, családja, barátai és a kollegái is mind vele együtt örültek az elismerésnek.

“FESZEGESSÜK TOVÁBB A HATÁROKAT”

Dóra azt is elárulta, további karrierjében is jelentős horderejű ez az elismerés, hiszen a Forbes Magazin listája nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközileg is értéket képvisel. „Ez az elismerés nem csak rólam szól, hanem arról a hihetetlen csapatról, mentorokról és támogatókról, akik részesei voltak ennek az utazásnak. Hálás vagyok a lehetőségekért, a kihívásokért és a lehetőségért, hogy pozitív hatást érjek el. Feszegessük tovább a határokat és fogalmazzuk meg újra, ami lehetséges!” – fogalmazott a fiatal kutató.

FOTÓZÁS IS RÉSZE VOLT A FORBES MAGAZINBAN VALÓ MEGJELENÉSNEK

Az elismerés részét egy fotózás is képezte, mely során a magazin munkatársai arra kérték a listán szereplő tehetségeket, hogy egy számukra emlékezetes ruhadarabban jöjjenek, aminek a történetét szívesen megosztják velük. Mivel Dóra az Egyesült Államokból nem tudott hazajönni erre az alkalomra, egy kedves fotós barátnője készítette el a képeket, amelyeken szerencseszettjét viselte, amit egy New York-i konferencia előtt vásárolt, azóta ezt ölti magára a fontosabb eseményeken. Mellette sztetoszkópja és műtőssapkája jelent meg a magazinban.

“ARRA FÓKUSZÁLOK, HOGY MINÉL TÖBBET TANULJAK”

A szegedi tehetség azt is elárulta, a houstoni kórházban (University of Texas, Health Science Center) eddigi tapasztalatai alapján nagyon más a munkakultúra, és a sebészeti eljárások is, így Dóra rengeteget tanul, hogy kutatóként helytálljon. Mentora a világ egyik legjobb és leghíresebb érsebésze, ezért úgy érzi, a lehető legjobb helyen van, s hálás mindazért a támogatásért, amit munkája során mentoraitól kap. „Egyelőre arra fókuszálok, hogy minél többet tanuljak, és felkészüljek az itteni sebész rezidensi képzésre. Itt egy kicsit másabb a képzés, másabb a rezidensek feladatköre. A másik célom, hogy minél jelentősebb tudományos publikációkat tudjak felmutatni” – árulta el Dóra.

A NASA KONFERENCIÁJÁN PREZENTÁLT DÓRA

Abba is beavatott bennünket, jelenleg két könyvbe is bedolgozik, melyekben egy-egy fejezet fűződik a nevéhez űrsebészeti, illetve érsebészeti témakörökben jelennek meg majd írásai. „Igyekszem mind a két vonalon alkotni, mind sebészként itt a Földön, mind az űrsebészeti projektekben” – tudtuk meg Dórától. Sőt, részt vett a NASA egyik konferenciáján is, ahol három prezentációt is tarthatott az űr – és érsebészeti témakörökben. Mint Dóra mesélte, nagyon nehéz ide bekerülni, ezért küldött számukra három absztraktot, remélve, hogy az egyiket elfogadja a NASA bizottsága. Végül, az a megtiszteltetés érte Dórát, hogy mindhárom bekerült a konferencia programjába.

A FORBES ELISMERÉSÉN KÍVÜL KÉT MÁSIK DÍJJAL IS GAZDAGODOTT DÓRA

Dóra számára az elismerések, a díjak mindig egy jó megerősítést adnak, hogy jó irányba, jó úton halad, és fontos az, amibe beleinvesztálja az idejét és energiáját. A Forbes Magazin elismerésén kívül pedig másik két díjat is elnyert a szegedi kutatónő az Államokban. Az egyik díjat a Critical Issues America 2024: Aortic Endografting érsebészeti konferencián kapta, ahol elnyerte a legjobb poszter prezentációnak járó díjat, a másik díj pedig amivel gazdagodott az Aerospace Medical Association díja, amit az űrorvoslás terén elért kiemelkedő eredményei, tanulmányai és vezetői tevékenységei miatt nyert el. Dóra azt is elárulta, hogy nagyon nehéz elnyerni, ő is már harmadik alkalommal pályázta meg, mire végre neki ítélték, így ez a díj is egy újabb lenyűgöző mérföldkőnek számít karrierjében.

DÓRÁN KÍVÜL BEVÁLOGATTA A FORBES MAGAZIN A LEGSIKERESEBB 30 ÉV ALATTIAK LISTÁJÁBA A SZINTÉN SZEGEDI SZIRMAI MARCELLT, AZAZ POGÁNY INDULÓT

Büszkeségünk nem ismer határokat, ugyanis Dórán kívül még egy szegedi tehetség kapott helyet a Forbes Magazin legsikeresebb 30 év alatti magyar listájába: Szirmai Marcell, azaz Pogány Induló részesült még városunkból az elismerésben.

“A szegedi születésű Szirmai Marcell, művésznevén Pogány Induló talán a hazai rapszakma eddigi leggyorsabb ívű felemelkedését tudhatja magáénak (talán Azahriah karrierútja volt nála gyorsabb, de ő inkább a populárisabb irányt képviseli). Első számait 2022 elején, alig két éve kezdte el feltölteni a YouTube-ra, ahol első igazán nagyot szóló kiadása, a Gettócsirke ma már 10 millió feletti megtekintésnél jár. Hangzásvilágára az egyszerű hangmintákkal és dobképletekkel operáló minimalista, már-már koszos beat-ek jellemzők” – írta a rapperről a Forbes Magazin.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb